Succesvol samenwonen met je beste vriend(in): zo pak je het aan

21 november 2023 Leestijd: 5 minuten

Hoewel het in de meeste gevallen niet zo’n best idee blijkt, ben jij vastberaden: je gaat samenwonen met je beste vriend(in). Precies wat je nodig hebt. Bij jullie zal ‘t anders lopen, neem je jezelf voor. Oké. Neem dan tenminste deze 6 tips in acht voordat je een krabbel onder het huurcontract zet.

Studentenhuis Huize Avion in Enschede - 6

1. Vragen die je jezelf wilt stellen

Ken je jouw bestie wel goed genoeg? Weet je écht hoe hij of zij zal reageren in bepaalde situaties en hoe diegene zich thuis gedraagt? Je wilt natuurlijk dat het één groot samenwoonfeest wordt, maar je moet wel realistisch zijn. Vraag je – voor je de knoop doorhakt – bijvoorbeeld af:

  • of jullie definitie van ‘schoon’ hetzelfde is;
  • of je je comfortabel voelt bij het idee dat je je vriend(in) moet confronteren bij problemen;
  • of je zelf open staat voor het ontvangen van feedback;
  • of je vriend(in) je ruimte en spullen respecteert of dat hij/zij ervan uitgaat dat wat van jou is, ook van hem/haar is;
  • of je elkaars sociale activiteiten wel accepteert;
  • of er nog onopgeloste dingen zijn binnen jullie vriendschap die misschien boven komen als woon-gerelateerde problemen overkoken;
  • of je BFF de huur en vaste lasten wel kan betalen;
  • of je vriend(in) verantwoordelijk en op tijd is met huur en rekeningen;

2. Deze regels zijn er niet om te breken

Als jullie samen op pad zijn mag ‘regels zijn er om te breken’ dan wel het motto zijn, om op een fijne manier samen te wonen moeten er toch echt afspraken gemaakt worden. Heel cliché maar communicatie is en blijft belangrijk. Het is belangrijk dat dit ook op een normale manier tegen elkaar gezegd kan worden. Het huis waarin jullie leven wordt met de dag toch een beetje viezer en daarom is het goed dat er met elkaar wordt besproken hoe je dat het beste kan oplossen. Niet alleen schoonmaaktaken zijn nodig maar denk ook eens na over regels over het bezoek van vrienden, studie- of clubgenoten. Het leven van een student is een feestje maar niet elke dag hoeft dat binnenshuis tot laat gevierd te worden. Iedereen heeft zo nu en dan zijn rust nodig, tóch?

 

Het helpt als je al eerder huisgenoten hebt gehad. Dan weet je wat jouw dealbreakers zijn en ben je beter voorbereid op samenwonen met een beste vriend(in). Ook belangrijk: check regelmatig bij elkaar hoe jullie vinden dat het gaat. En niet pas weer als het tijd is om een nieuw huurcontract te tekenen.

3. Vriendjes en vriendinnetjes buiten de deur

Niets is zo irritant als een klef stel bij je op de bank terwijl je zo’n zin had in een avondje voor de tv. Je huis delen met die niet-betalende extra huisgenoot waar je niet om hebt gevraagd is geen pretje. Zeker niet als diegene de douche een uur bezet houdt en jij nu te laat voor werk of college bent. Voorkom deze spanning en houd romantiek – indien mogelijk – zoveel mogelijk buiten de deur. Het is niet erg om transparant te zijn hierover.

 

Binnen het huis moeten jullie vooral niet vergeten dat jullie vooraf al vrienden waren en dit vooral door moeten zetten! Hoewel je nu 24 uur per dag op elkaars lip kúnt zitten, moet je quality time niet vergeten. Zorg ervoor dat je tussen het afwassen, het vuilnis naar buiten brengen en de badkamer poetsen genoeg tijd maakt voor de dingen die jullie samen deden toen je nog geen huis deelde. Wakker het vriendschapsvlammetje zo nu en dan weer wat aan met leuke activiteiten!

4. Laat geld je vriendschap niet in de weg zitten

Elkaar trakteren, verrassen en regelmatig samen aan een restauranttafel aanschuiven, zijn belangrijke dingen in jullie vriendschap. Dat zou weleens kunnen veranderen als je samenwoont en krap bij kas zit. Het wordt helemaal ingewikkeld als je huisgenoot geboren is met een gapend gat in zijn/haar hand en jij de boodschappen moet betalen. Over geld praten met vrienden of vriendinnen is niet voor iedereen altijd even fijn. Toch is het wel belangrijk om het met je huisgenoot er over te hebben. Hoe verdelen we de kosten? Wanneer verdelen we de kosten? Openen we een gezamenlijke rekening? Wat er op jouw bankrekening staat, hoef je niet meteen te delen. De apps ‘WieBetaaltWat’ en ‘Splitwise’ zijn hulpmiddelen voor dit soort situaties. Het zijn apps voor het bijhouden, verrekenen en afrekenen van groepsuitgaven. Op die manier heb je bovenstaande vragen al meteen beantwoord :).

5. Doe je eigen ding

Nu je iedere avond thuiskomt bij je bestie, is het écht niet nodig om altijd naar dezelfde clubs te gaan, dezelfde vrienden te hebben en dezelfde feestjes af te lopen. Zorg dat je ook je eigen ding hebt. Je raakt heus niet vervreemd van elkaar als zij besluit om iedere vrijdagochtend yoga te doen en jij op woensdagavond kickboksles volgt. De ME-time is ook nodig want bij het ouderlijk thuisfront (vroegah) zat je ook niet de hele dag op elkaars lip. Zorg er daarom voor dat jullie elkaars persoonlijke tijd ook respecteren. Ben je bang dat jullie juist te weinig tijd samen doorbrengen? Las dan een roomie-avond in met wijn of bier en Netflix bijvoorbeeld. Pak die leuke film erbij van jaren terug en koester de herinneringen. Als je bereid bent om tijd voor elkaar te nemen en alle vreemde trekjes en ergernissen bespreekbaar te maken, dan zit je zeker op de goede weg. Op die manier kan je niet alleen moeiteloos door een deur als huisgenoten, maar blijven jullie ook nog die besties zoals vroegah.

6. Wat zegt de wet over samenwonen?

Nederland kent grote woningnood en daardoor is het voor studenten lastig om ergens te kunnen settelen. In Utrecht heb je voor veel woningen een zogenoemde omzettingsvergunning nodig. Dat is een vergunning op een huis waar je al snel een fors bedrag voor betaald. Afgelopen jaren heeft Student & Starter zich ingezet om het maximaal personen per woning te verhogen (dit zonder omzettingsvergunning). Vanaf 2015 is de partij al bezig om dit plan door te zetten. Nu is er in 2023 eindelijk resultaat geboekt en vanaf 1 Juli 2023 mogen maximaal drie personen zonder vergunning een huis delen. Perfect voor vrienden die samen willen gaan wonen. Dit biedt de kans om alle bovenstaande tips met een 3e persoon af te spreken :)