Je voornemens dit jaar wéér niet volhouden? No way!

3 januari 2023 Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en we kunnen er niet omheen: het is weer tijd voor goede voornemens! Bijna iedereen maakt ze elk jaar weer, maar ook bijna iedereen geeft ze alweer snel op. Na een paar weken hard je best doen, beginnen de voornemens dan toch af te zwakken en aan het einde van het jaar ben je alweer vergeten dat je ze had gemaakt. Zonde, toch? Met deze tips zorg jij ervoor dat je dit jaar je goede voornemens wél volhoudt!

Moritz Knoringer Rrw0mteqqou Unsplash

Wees concreet!

Gezonder eten, meer sporten, duurzamer leven of beter met je geld omgaan. Het zijn goede ideeën, maar deze zijn niet meetbaar. De kans is dan ook groot dat je deze plannen makkelijk opgeeft. Begin dan ook met concrete plannen: geen chips door de weeks, drie keer per week sporten, geen fast-fashion meer kopen of een maximaal budget per maand voor terrasjes. Op deze manier heb je een houvast en weet je waar je aan toe bent. Let er hierbij wel op dat je het niet te moeilijk maakt voor jezelf! Als jij nooit sport, is vier keer per week wel erg enthousiast om mee te beginnen. Start eens met twee keer per week en bouw dit na een tijdje op. Wie weet sport jij aan het einde van het jaar dan wél vier keer per week en ben jij aan het einde van het jaar de bodybuilder van je dromen!

Ritme = key

Heb jij het ritme op feestjes helemaal te pakken? Top! Nu is het van belang om dit ritmegevoel ook in je dagelijks leven te integreren. Zit jij elke avond een paar uur voor de tv? Op zich niks mis mee, maar als jouw goede voornemen is om drie keer per week een uur te wandelen zul je dit toch (deels) op moeten geven. Om het ritme aan te kunnen houden is het belangrijk om er gewoontes van te maken en je oude patronen hardnekkig aan te pakken! Dus vervang dat bankhangen met een uurtje wandelen, vervang die 5 afleveringen Emily in Paris voor 2 afleveringen en ruim bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen even snel je kamer op. Zo heb je een clean space én een clean mind in 2023. Echt een win-win!

Maak goede voornemens leuk!

“Wat wil ík eigenlijk?” Stel jezelf deze vraag voordat je met een waslijst aan goede voornemens komt. Goede voornemens maak je voor jezelf en jij bent degene die ze uiteindelijk waar moet gaan maken. Dat jouw vriendinnen allemaal meer naar de sportschool willen of dat jouw vader vegetarisch wil gaan eten is hartstikke goed, maar dat betekent niet dat jij dit ook per se moet doen. Kijk voor jezelf wat jij nodig hebt en kijk wat jij leuk vindt! Alleen op deze manier raak je echt gemotiveerd om jouw voornemens te behalen. Geen teleurstellingen meer!

Samen sta je sterker

Als je voor jezelf goede voornemens hebt genomen, betekent dat natuurlijk niet dat je hier geen hulp van anderen bij kan vragen. Maak gebruik van je omgeving! Kijk eens om je heen of er mensen zijn die dezelfde goede voornemens hebben. Zo kun je elkaar helpen door bijvoorbeeld samen te gaan wandelen of gezonde recepten met elkaar te delen. Daarnaast kun je vragen of je huisgenoten je bijvoorbeeld willen helpen met je goede voornemens. Als jij gezonder wil eten, wordt het namelijk een stuk makkelijker als zij die repen chocola en zakken chips op hun kamer leggen in plaats van midden in de geru!

Beloon jezelf

Lukt het jou om je aan je goede voornemens te houden? Beloon jezelf! En nee, dan is het natuurlijk niet slim om jezelf te belonen met een week niet sporten als jouw goede voornemen is om drie keer per week te sporten. Beloon jezelf met dingen die passen bij jouw goede voornemens. Geef jezelf bijvoorbeeld een nieuw sportsetje cadeau. Zo zorg je voor extra motivatie om te gaan sporten, want laten we eerlijk zijn: hoe leuk is het nou dat je in je nieuwe sportoutfit kunt shinen in de sportschool!Wil jij jezelf in 2023 even net iets meer belonen? Check dan snel onze vacatures en kijk waar jij knaken kunt maken!