Dit zijn dé tips waarmee jij je eerste studiejaar doorkomt

15 september 2022 Leestijd: 3 minuten

En dan is jouw studentenleven echt begonnen… Studeren in een nieuwe stad kan best wel even wennen zijn. Waar heb je precies college? Hoe kom je het snelste aan toffe huisgenoten? Wat zijn de beste hotspots? Hoe ga je het allemaal financieren? Wij hebben al 75 jaar ervaring in het studentenleven en hebben voor jou de beste tips op een rijtje gezet. Zo haal jij het maximale uit je studentenleven!

SUSA Fotografie 2022 Lowres 4

“Mag ik wat vragen…?”

Het lijkt wel alsof je weer een brugger bent op de middelbare school. Waar moet je nou precies heen? Voor elk vak heb je wel weer een ander lokaal in een ander gebouw. Hoogstwaarschijnlijk heb je het al gevraagd aan je medestudenten of random voorbijgangers, maar hoe vind je precies waar je heen moet? Het lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar Google is je beste vriend! Als je de naam van het gebouw + jouw universiteit of hogeschool intypt, krijg je de exacte locatie.

 

Tip: Succesvol de locatie gevonden? Pin deze locatie dan vast in Google Maps, zo kan je het makkelijk terugvinden.

De hel die hospiteren heet

Een nationaal probleem: HOE VIND IK EEN KAMER INCLUSIEF TOFFE HUISGENOTEN? (lees in paniek stem) Ja. We weten het. Hospiteren is tegenwoordig geen geintje meer. Maar goed, hoe kom je dan toch aan leuke huisgenoten? Socializen is hier the key to success. Leuke mensen in je werkgroep? Top! Het kamer zoekprobleem is van iedereen, dus praat er vooral over met anderen. Misschien kennen jouw nieuwe maten wel iemand die nog een huisgenoot zoekt. Dit via-via-systeem heeft misschien even wat tijd nodig, maar geloof ons: it works!

 

Natuurlijk zijn websites zoals Kamernet.nl ook nog altijd hulpzaam, maar let op: schrijf je hier zo snel mogelijk in want dan maak je het snelste kans op een kamer. Check welke organisatie in jouw stad actief is als kamerverhuurder om zo snel mogelijk die kamer binnen te slepen!

Tja… en waar ga je dan heen?

Iets dat heel erg belangrijk is voor goede studieresultaten: vrije tijd! Ja, ja… je verwacht het misschien niet, maar naast al het harde studeren is vrijetijd heeeeeeul erg belangrijk. Maar hoe en waar besteed je die dan? Natuurlijk kan je Google raadplegen, maar kijk ook eens op Instagram of TikTok! Gebruik een hashtag met jouw stad erachter en er poppen zo verschillende accounts op met dé hotspots of verborgen pareltjes in jouw studentenstad.

 

Wat ook werkt: ga zelf de stad verkennen met vrienden! Grote kans dat jouw studiematen ook nog niet bekend zijn in jullie nieuwe stad. Wat is er nou leuker dan samen alle hotspots te gaan verkennen?! Zo leer je in no-time ook nog eens nieuwe mensen kennen: twee vliegen in één klap dus!

“Hey pap, m’n geld is op…”

Oké, alles is geregeld. De studiegebouwen kennen geen geheimen meer voor jou, je hebt leuke huisgenoten gevonden en inmiddels heb je dat ene café al omgedoopt tot stamkroeg. Dan is er vaak nog één ding waar je je toch echt even tot moet zetten: je financiën. Want ook deze moet je op orde hebben als student. Wat geef je maandelijks ongeveer uit? Wat kan Ome DUO mij bieden? Waar kan ik wat bijklussen voor een beetje meer knaken? Geloof ons: alle nieuwe studenten stellen zichzelf deze vragen! Maar waarom aan jezelf vragen? Vraag het lekker aan andere studenten! Oudere studenten kunnen jou haarfijn helpen met jouw kostenplaatje. Of het nou je huisgenoten zijn of ouderejaars op jouw studie: hun ervaring is goud waard. Natuurlijk hebben wij dit kostenplaatje ook al eens opgemaakt in een vorige blog

 

Tot de conclusie gekomen dat er toch nog iets meer geld verdiend moet worden voor een lekker studentenleven? Check dan onze flexibele bijbanen, zodat jij zeker weet dat je het maximale uit jouw studententijd kan halen!