Zolang ik studeer wil ik gewoon flexibel werken

6 januari 2020 Leestijd: 3 minuten

Wisselende roosters, tentamenweken en schoolvakanties. Het leven van een student is elke week anders. In de tussentijd is het natuurlijk fijn om ook nog wat geld te verdienen, want dat rondje in de kroeg moet natuurlijk betaald worden. Werken dus, maar wel zo flexibel mogelijk. Hoe ziet de student dat voor zich met de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (Wab)? Student Sanne de Ruyter (23) werkt via SUSA en geeft haar kijk op de nieuwe wet.

Sanne de Ruyter, student en werkt via SUSA
Sanne de Ruyter, student en werkt via SUSA

De Wab, say what?!

Voor de studenten van SUSA is de Wab geen vraagteken meer. Via mails, video’s en een pizza-avond zijn alle studenten ingelicht over de aankomende verandering in het nieuwe jaar. Sanne: “Het was dat ik een mail kreeg van SUSA over de Wab, anders had ik er nooit van gehoord.” Eind mei kreeg minister Koolmees akkoord van de Eerste Kamer op de Wab. In het kort: de nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de kloof tussen vast en flex werken kleiner wordt.

Flexibel werken

Sanne is student communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Via SUSA werkt ze al twee jaar als medewerker binnendienst voor FrieslandCampina. Waarom zit Sanne bij SUSA? “Omdat zolang ik studeer, ik gewoon flexibel wil werken. En bij SUSA kan dat. Ik weet precies wat mij te wachten staat.” 

Hoe werkt dat dan precies? “Op maandagochtend moet ik mijn beschikbaarheid opgeven. Dit wil ik nog weleens vergeten. Het zou fijn zijn als ik daar een reminder voor krijg, haha ;). En als ik iets nodig heb, is dat snel geregeld! Bij SUSA is er altijd ruimte voor vragen. Heb ik mij een keer vergist in mijn uren, dan kan ik makkelijk ruilen. Tentamens? Ook zoiets, dan werk ik minder. En heb ik juist weinig colleges, dan plan ik meer uren in. Super flexibel!”

Verandert er iets?

De Wab verplicht werkgevers om flexwerkers na 12 maanden een aanbod voor een vast aantal uren te doen. Dit geldt ook voor Sanne, omdat ze al twee jaar via SUSA werkt. “Ik krijg ook een aanbod voor een vast aantal uren. Maar dat zou betekenen dat ik niet langer zomaar kan ruilen. En dat ik elke week hetzelfde aantal uur moet werken. Oh, en ook dat ik niet meer zomaar vrij kan krijgen. Dat wil ik nu gewoon niet. In ieder geval niet zolang ik studeer. Misschien als ik ben afgestudeerd, maar dat is een ander verhaal. Vooralsnog ben ik lekker student, haha!”

Een vast aantal uren is voor mij nu helemaal niet interessant. Zolang ik studeer, wil ik gewoon flexibel werken.
Sanne de Ruyter

Student en werkzaam via SUSA