Zo scoor jij een 10 voor je online tentamen!

8 april 2021 Leestijd: 3 minuten

Het einde van het kwartiel is in zicht en dat betekent: tijd voor tentamens. Grote kans dat je jouw tentamen ook online moet maken. Dan denk je natuurlijk: super chill! Ik kan alles opzoeken en een voldoende is gegarandeerd! Toch kan een online tentamen voor de nodige stress zorgen, aangezien je niet oneindig de tijd hebt en de vragen er meestal niet makkelijker op worden. Een goede voorbereiding is dus nog steeds essentieel. Hoe zorg je er dan voor dat je ook voor online tentamens perfect voorbereid bent? Nou, zo!

Zo Scoor Jij Een 10 Op Je Online Tentamen Blogpost Afbeelding

Maak een overzicht van de literatuur

Bij een online tentamen, wat meestal een openboektentamen is, kun je in principe alles opzoeken. Dat is natuurlijk fijn, maar doorgaans heb je maar 2 à 3 uur de tijd voor het maken van een tentamen. Alle boeken en literatuur afspeuren naar dat ene begrip dat wordt gevraagd… daar is dus geen tijd voor. Om jezelf wat houvast te geven, is het aan te raden om een overzicht te maken van alle literatuur en hoorcolleges. Je maakt een lijst en schrijft alle hoorcolleges en literatuur onder elkaar. Hier schrijf je dan vervolgens achter welke onderwerpen erin besproken worden. Zo weet je in een paar seconden in welk document je moet zoeken, dan even command (of ctrl) F gebruiken en hoppa, daar staat je antwoord.

Gebruik 2 schermen

Aangezien je een venster met het tentamen open hebt staan, je daarnaast in allerlei bestanden wil zoeken én je als de dood bent dat je het venster met het tentamen per ongeluk wegklikt, is een extra laptop of computer de ideale oplossing. Leen er een van je vader, moeder, huisgenoot, buurman of vriend en je bent good to go. Op het ene scherm zet je het tentamen open en op de andere zet je alle bestanden waarin je dingen op kunt zoeken. Een andere optie is om een extra beeldscherm aan te sluiten. Zo heb je geen andere laptop of computer nodig maar kun je toch gebruik maken van twee schermen.

Leer geen rijtjes uit je hoofd

Als je een toets thuis kunt maken, dan weet de docent natuurlijk ook dat jij een boek en/of literatuur naast je hebt liggen. Rijtjes of andere simpele dingen die letterlijk op te zoeken en over te schrijven zijn, zullen dan ook hoogstwaarschijnlijk niet gevraagd worden. Zo slim zijn de meeste docenten wel. Wat leer je dan wel? Probeer de hoofdlijnen van de stof vooral te begrijpen en hier voorbeelden bij te bedenken. Vaak zijn er een aantal stromingen, perspectieven of theorieën die in veel hoofdstukken en onderwerpen terugkomen. Als je zorgt dat je deze snapt, ben je al een heel eind.

Zorg voor een rustige werkplek

Een goede concentratie is natuurlijk heel belangrijk. Om te zorgen dat je gedachten niet worden afgeleid door rommel op je bureau of het halve ontbijt dat nog op de keukentafel staat, is het slim om op een zo saai mogelijke plek te gaan zitten. Maak je bureau helemaal leeg zodat je alleen nog maar naar een lege tafel en een witte muur kunt kijken. Probeer je daarnaast af te sluiten in een stille kamer waar je de deur dicht kunt doen. Het is ook verstandig om je huisgenoten te vragen even een uurtje te wachten met stofzuigen of harde muziek luisteren. Zet tot slot je telefoon op stil. Bij een normaal tentamen wordt je ook niet afgeleid door appjes, laat dat nu ook niet gebeuren.

Houd een normale dagstructuur aan

Als je thuis een toets maakt, is het natuurlijk heel verleidelijk om dit lekker in je trainingsbroek te doen. Toch is het verstandiger om je aan te kleden zoals je dat normaal ook zou doen. Ga dus op tijd uit bed, spring onder de douche en maak je klaar. Ook ontbijten en lunchen op normale tijdstippen is aan te raden. Zorg dus voor een normaal dag- en nachtritme. Zo creëer je onderscheid tussen school en vrije tijd en weet je brein wanneer het actief moet zijn.