Hoe maak je Utreg jouw stadsie?

10 februari 2022 Leestijd: 4 minuten

Je gaat studeren en vertrekt naar het stadsie in het hartsie van het land; Utrecht! Een stad die bruist van de mogelijkheden, en tevens van de studenten. Wij zijn niet voor niets 75 jaar geleden opgericht in deze mooie Domstad. Maar hoe verover je deze stad als nieuwe student en word jij een echte Utrechtenaar? Wij hebben voor jou de tips en tricks op een rijtje gezet.

SUSA Fotografie 02225

First things first: hoe vind je een kamer?

We kunnen er niet omheen. Een kamer zoeken is tegenwoordig niet zo makkelijk als het lijkt. De talloze Facebook pagina’s met oproepen of Instagram story’s zijn misschien wat overweldigend, maar met de juiste handvatten moet het vinden van een kamer zeker lukken.

 

Naast de welbekende kanalen op sociale media zijn er in studentensteden ook organisaties waar je je kan inschrijven. Zo is er in Utrecht SSH. Zij verhuren kamers door de hele stad heen. Tip: schrijf je meteen in als je weet dat je in Utrecht wil studeren. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kan je maakt om uitgenodigd te worden op een hospiteeravond!

 

Ook is het handig om tóch lid te worden van de Facebook groepen, ook al lijkt het misschien geen zin te hebben. Wie weet plaatst jouw ideale huis een oproep en word je er toch uit alle reacties uitgepikt. Wat heb je te verliezen? Niet geschoten is altijd mis. Een tip die wij je willen meegeven: laat in je hospiteermailtje blijken hoe jij je leventje in Utrecht wil opbouwen. En daarnaast, hoe ongemakkelijk het ook lijkt, laat je hospiteermailtje doorlezen door je vrienden en vraag of zij je hiermee zouden uitnodigen!

 

Mooi meegenomen van een hospiteeravond: je ontmoet veel nieuwe mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij! Een perfecte kans om nieuwe Utrechtse maten te maken dus.

Studeren? Ontspanning is net zo belangrijk!

In eerste instantie kom je natuurlijk naar Utrecht om te studeren. Maar ontspanning en persoonlijke ontwikkeling naast de studie is net zo belangrijk. Hoe leuk is het om in je nieuwe stad ook nieuwe skills te ontwikkelen? Zo heb je bijvoorbeeld het Parnassos Cultuurcentrum waar je verschillende soorten cursussen kan volgen. Of je nou een nieuw instrument wil leren spelen, wil dansen, acteren, fotograferen of wil schrijven, ze bieden heel veel mogelijkheden! Parnassos werkt samen met de Universiteit Utrecht, waardoor je als student ook nog eens korting krijgt op de cursussen. Dubbele winst! :)

 

Het leuke aan het volgen van een cursus is dat je hiermee veel mensen ontmoet met dezelfde interesses. Zo leer je nóg meer mensen kennen waarmee je jouw stad kan ontdekken!

Kap ff met dat leren

Maar soms heb je ook gewoon zin om even helemaal niks te leren. Met je vrienden het terras op, een museum bezoeken of even lekker wandelen is ook zeker ontspanning. Een ‘rondje singels’ wandelen is niet onbekend voor de Utrechtse student. Het zijn 5 kilometers pure ontspanning waar je de stad weer op een andere manier leert kennen. Even een pauze tussendoor? De leukste terrasjes kan je vinden aan de Neude of op de Ganzenmarkt. Deze twee pleinen zijn omringd door leuke restaurantjes, met voor ieder wat wils. In de zomer, maar ook zeker in de winter, zitten de terrassen vol met studenten die samen een drankje doen om bij te kletsen.

 

Cultuur snuiven? Daar heb je het Spoorwegmuseum of het Centraal Museum voor! Van oude tot moderne kunst, en van treinen tot Nijntje! Want Utrecht is natuurlijk wel de stad van Dick Bruna.

Studeren = budgetteren

Zoals je studententijd de leukste tijd van je leven is, is het ook een tijd waarin je op je budget moet letten. En zeg nou zelf, als trouwe Hollander wordt jij toch ook zielsgelukkig van elke cent die je bespaart? Een beetje budgetteren is daarom niet mis! Spreek bijvoorbeeld met jezelf een vast bedrag af dat je aan de basics wil uitgeven. Zet een wekelijks bedrag opzij voor je boodschappen en een maandelijks bedrag voor kleding. Het is zeker ook een aanrader om een huishoud app te downloaden, zoals het Mijngeldzaken huishoudboekje (https://huishoudboekje.mijngeldzaken.nl/). Zo tem je dat gat in je hand een beetje en voorkom je impulsieve aankopen!

 

Een andere skill die je snel onder de knie zal krijgen is creatief boodschappen doen. Daag jezelf uit voor een challenge om zo goedkoop en lekker mogelijk te koken. Zo is het echt een no-go om eten weg te gooien: kook de volgende dag gewoon met je restjes! En wil je goedkoop boodschappen doen? Volg Route 99 in de Appie of maak optimaal gebruik van je bonuskaart: kijk van tevoren alvast wat er in de bonus is en baseer hier je avondmaaltje op.

 

Neem daarnaast bij al je andere favo winkels een klantenkaart en verzamel ze in de Pasnl app. Ook kun je bespaar apps downloaden, zoals Scoupy en Social Deal om de beste kortingen te scoren! Zo ben je al een heel eind op weg.

 

En heb je nog een extra zakcentje nodig om de maand door te komen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Check onze tofste bijbanen voor studenten!