Zon, zee, strand, skybal, … o, en een studie

18 mei 2018 Leestijd: 5 minuten

Nu de zomer in aantocht is, wil je zo min mogelijk in de collegebanken zitten en zo veel mogelijk met je voeten in het zand vertoeven. De studerende beachvolleyballers Rick Oomen, George Agorastos, Emma Rekar en Ana Rekar hebben dat goed bekeken…

Zon Zee Strand Stkybal En Een Studie Blogpost Afbeelding

Afgelopen weekend lieten deze beachvolleyballers alle andere teams tijdens de SUSA Student Beach Games zand happen, en gingen ze er met de winst vandoor. De voor Wageningen uitkomende Rick en George wonnen bij de heren. Bij de dames namen Emma en Ana de titel mee naar hun studiestad Utrecht.

 

Moeten de studenten er veel voor laten om op het podium te eindigen? En is het te doen, sporten op hoog niveau en tegelijkertijd goede cijfers halen tijdens de studie? SUSA vroeg het viertal het volleybalhemd van het lijf over beachvolley, de perfecte wedstrijd en het sportende studentenleven.

 

Voetjes in het zand

Rick beaamt: beachvolleybal – lekker in de zon op het zand en genoeg ruimte voor een lekkere skybal (service die sky-high wordt geslagen) - is een heerlijke afwisseling na een lang indoorseizoen. Toch vertoont hij pas sinds dit jaar zijn kunsten op het zand, terwijl hij al 15 jaar volleybalt. De volleybalroots van zijn teamgenoot George liggen in Griekenland, waar zijn ouders dichtbij zee wonen. George: “Beachvolley past beter bij mijn persoonlijkheid en skills. En het is leuker omdat het ook een mentaal spel is.”

 

Emma en Ana spelen allebei van jongs af aan indoor volleybal. Omdat het seizoen en de trainingen in de zomer stoppen, maar de zussen wel wilden blijven volleyballen, was het voor hen vanzelfsprekend om in de zomer het strand op te zoeken voor een fanatiek potje volleybal. “We vinden het heerlijk om in de zomer in de weekenden ergens aan de kust te vertoeven. Beachvolleybal past dus perfect in dat plaatje.” Wie wil er nou niet in de zon aan het strand zitten met vrienden?

Zon Zee Strand Skybal En Een Studie Beachvolleybalster Blogpost Afbeelding

De perfecte wedstrijd

De sportieve studenten George en Rick speelden afgelopen weekend een droomwedstrijd. “De perfecte wedstrijd is wanneer je zowel fysiek als mentaal ontzettend aan je tegenstander gewaagd bent. Naast de fysieke uitdaging is volleybal namelijk ook een mentaal spel.” Ook derby’s maken het spel des te leuker. Dat de finale tegen een ander team uit Wageningen werd gespeeld, maakte de wedstrijd extra bijzonder. Natuurlijk krijg je een heerlijk gevoel van winnen, maar dat betekent voor de zussen Ana en Emma niet dat een wedstrijd perfect is. “We willen het netjes houden en mooie ballen kunnen laten zien, zoals de finale afgelopen weekend”.

 

Maar zo’n ‘perfecte wedstrijd’ speel je niet zomaar even. Het is hard trainen. Vooral in de week ervoor, vertelt Rick. “Goed uitrusten op vrijdag en zaterdag, en veel water drinken voor en tijdens de wedstrijd.” “En vergeet de juiste voeding en een wedstrijdstrategie niet”, voegt George toe. De meiden pakken het iets anders aan. Ze slapen het liefst bij elkaar de dag voor een toernooi. “Naast het feit dat we zusjes zijn, zijn we ook beste vriendinnen.” Daarnaast hebben ze een eigen warming-up en laten ze zich vooral niet gek maken door de tegenstander. “Lekker je eigen spelletje spelen en niet teveel druk leggen op elkaar.” De vrijmibo slaan ze liever niet over, maar met een wedstrijd in het verschiet zijn ze ook zeker niet de laatsten zijn die op huis aangaan.

 

Toch moeten Ana en Emma meer feestjes laten schieten dan ze lief is. Alcohol en weinig slaap komen je sportprestaties nou eenmaal niet ten goede. “Een feestje is dan ook vaak het moment waarop je toch besluit om voor je sport te kiezen”. Ondanks dat, proberen ze wel zo veel mogelijk leuke dingen naast het sporten en studeren te doen. Zo blijft het leuk.

 

Ook Rick en George moeten soms avondactiviteiten en uitjes met vrienden aan zich voorbij laten gaan. Rick: “Ik probeer een constant dagritme te hebben om algemeen fitter te zijn, maar dat is als student soms best moeilijk."

Zon Zee Strand Skybal En Een Studie Beachvolleyballer Blogpost Afbeelding

Blijft er nog wel tijd over om te studeren?

De studie van Rick heeft weinig contacturen, waardoor hij ’s ochtends of ’s middags kan trainen. En ook rondom zijn bestuursjaar en scriptie vond hij altijd nog tijd om te sporten. Het eerste halfjaar van zijn bestuursjaar schreef hij zijn scriptie. Doordat hij het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) organiseert krijgt hij het wel steeds drukker naarmate het event dichterbij komt. Het GNSK is hét grootste, meerdaagse en jaarlijks terugkerende sportevenement, gesponsord door SUSA. Zie het maar als de Olympische Spelen onder de Nederlandse studentensteden.

 

Teamgenoot George onderstreept dat het echt hard werken is; studeren én fanatiek sporten. Vooral als je competitief bent en succesvol wilt zijn. Wanneer hij rust neemt tussen de trainingen door, probeert-ie ook altijd een studiemomentje in te plannen. George: “De combinatie van sport en het studentenleven is niet altijd even makkelijk, maar het is absoluut de moeite waard! Je maakt meer vrienden, blijft fit en kunt je hoofd lekker leeg maken”.

 

De sleutel tot sport- en studiesucces

Volgens de zusjes Rekar is een goede planning de sleutel tot succes om sport en studie te kunnen combineren. “Onze moeder heeft ons vanaf het begin geholpen met plannen, waar we dus ondertussen vrij goed in zijn geworden.” Tip: zorg er in ieder geval voor dat je planning realistisch is en plan vooral ook vrije tijd in! De dames weten zelfs nog tijd te maken voor een bijbaan. Ze geven beide huiswerkbegeleiding en examentraining. “Het is een kwestie van goed plannen en er je eigen weg in vinden.”