Ga met me mee naar hartje Amsterdam!

16 februari 2022 Leestijd: 4 minuten

Eindelijk is het zover. Studeren in hartje Amsterdam! Een bruisend uitgaansleven, wereldberoemde cultuur en architectuur: Amsterdam heeft het allemaal. Hier kun jij je studententijd echt wel uitzitten. En je bent niet de enige! Met meer dan 60.000 studenten die in Amsterdam wonen, zul jij je zeker vermaken. Maar je hebt niet alleen een fiets nodig om in deze stad te overleven. Met een paar survivaltips maak jij Amsterdam het jouwe en ben je in no-time ingeburgerd. En wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet!

SUSA Fotografie 02083

Kamers zoeken als een speld in een hooiberg

We gaan eerlijk met je zijn. Een kamer zoeken in Amsterdam is geen eitje. Met een tekort aan studentenkamers zul je ome Duo wel nodig gaan hebben en kan het een oneindige zoektocht lijken. Maar vrees niet, een kamer vinden in onze drukke hoofdstad is echt mogelijk met een beetje geluk, goede moed en de juiste tips.

 

Een goede eerste stap: schreeuw het van de daken! Bazuin rond dat je een kamer zoekt in Amsterdam en gooi het op je socials. En ooit van Facebook groepen gehoord? Word lid van groepen als ‘Kamer gezocht in Amsterdam’ en mail erop los! Ook kun je het hospiteeraanbod checken via organisaties als Kamernet en ROOM. Maar let altijd even op wat de kosten zijn om hier te registreren.

 

Daarnaast kan het je helpen een netwerk op te bouwen. Via gezelligheidsverenigingen zoals ASC / AVSV, LANX, Unitas, Liber, SSRA en NoNoMes komt die kamer al een stuk dichterbij. Geen fan van studentenverenigingen? Niet getreurd, er zijn genoeg andere opties bij je studievereniging, studentenvakbonden of studentenhorecagelegenheden zoals Filmtheater Kriterion en Studio/k. Ook zijn er vele toffe cursussen te volgen bij Crea, waar je veel leuke mensen leert kennen.

 

En tot slot: wees niet te kieskeurig! We snappen dat je graag vanuit het centrum je bedje uitrolt naar je college, maar een bed is een bed. Als je deze eerst even buiten de ring parkeert, kun je vanuit daar altijd nog verder zoeken. Hoe langer je in de stad woont, hoe meer mensen je kent, hoe groter de kans op je droomhuis.

Toe aan een studiebreak?

Maar een studentenleven bestaat niet alleen uit studeren, toch? Als je die deadline hebt ingeleverd, moet dit natuurlijk ook gevierd worden! Als het even kan, doen we dat het liefst in de club of in bars. En in Amsterdam heb je die genoeg. Van gezellige bars als Café de Gieter, Bar Lempicka, Hannekes Boom, Festina Lente, Blazer, Pilsvogel, De Groene Vlinder, CREA Café en Brandstof tot clubs als Shelter Amsterdam, JACK Amsterdam, Club Nyx, Radion, Paradiso en Disco Dolly.

 

Ook rondom de Handboogstraat en de Voetboogstraat zijn er veel studenten hotspots. Denk aan Café Havelaar, Café Nota Bene en Eetcafé ’t Pakhuis. En natuurlijk kun je altijd het Leidseplein of het Rembrandtplein afstruinen voor een heerlijk biertje op het terras.

De ultieme SOG

Niet zo’n fan van uitgaan? Er zijn in Amsterdam een heleboel andere manieren om studieontwijkendgedrag (SOG) te vertonen. Zo beschikt onze hoofdstad over prachtige musea, waaronder Rijksmuseum, De Appel, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum, Eye Filmmuseum, Tassenmuseum en Moco Museum. Mooi meegenomen: Amsterdam houdt van studenten, dus pak die studentenpas erbij voor lekkere korting!

 

Maar in Amsterdam zijn overal student- en geldvriendelijke uitjes te vinden. Als je het even zat bent om in de collegebanken te zitten, kun je voor een lekker studentenprijsje dieren kijken in Artis. Echt geen geld meer over? Organiseer bijvoorbeeld een yogasessie met je fanatieke studiegenootjes in het Vondelpark: gratis ontspannen! Natuurlijk kun je ook denken aan een picknick in het Rembrandtpark of Sarpathipark als je geen zin hebt in dat sportieve gedoe. Sla een paar snacks en Despo’s in, neem een boxje mee en je kunt neerploffen. En om je hoofd leeg te maken, kun je ook altijd gratis genieten van een wandeling langs de mooiste grachten van het hele land.

Koopjes jagen?

Amsterdam dient ook zeker als epicentrum voor de hippere student. De koopjesjager in jou kan dus helemaal losgaan. Zo kun je voor al je meubels, kleding en tierelantijntjes naar de IJ-hallen in het hippe Amsterdam-Noord. De keuze is reuze. Naast een vermakelijke activiteit is deze enorme rommelmarkt perfect voor jouw studentenbudget, een goede bespaartip dus.

 

Wil jij niet elke dag je centen hoeven tellen in zo’n dure stad als Amsterdam? Dat kan ook! Bij SUSA. Check SUSA voor de tofste studentenbijbaan vacatures in Amsterdam!