Cv maken? Met deze tips krijg je binnen no time die baan!

22 november 2022 Leestijd: 4 minuten

Yes, eindelijk die perfecte bijbaan gezien! De spanningen gieren nu al door je lijf. Zal je worden uitgenodigd om te mogen solliciteren? Wel als je cv er gelikt uitziet! Hoog tijd dus om die bij te werken. Hoe dan?! Geen zorgen, bij SUSA weten we dat als geen ander en hebben we de beste tips speciaal voor jou op een rijtje gezet. Lees snel verder en zorg dat jouw cv een verpletterende eerste indruk achterlaat!

SUSA Fotografie 02533

Een goed begin is het halve werk

Een onvergetelijke eerste indruk begint natuurlijk bij de eerste ontmoeting, maar dat betekent nog niet dat je deze niet kunt beïnvloeden! Je cv zal namelijk het eerste beeld van jou vormen, nog voordat je het gesprek ingaat. Waar begint zo’n eerste indruk door middel van je cv dan mee? Nou, met hetzelfde als een fysieke eerste indruk: met wat je ziet. De manier waarop je jouw cv presenteert is dus erg belangrijk. Zorg ervoor dat de lay-out van je cv er netjes, verzorgd en overzichtelijk uitziet. Dit doe je door:

  • Een duidelijk lettertype te gebruiken dat makkelijk te lezen is. Zo ziet de ander in sneltreinvaart wat jij allemaal in huis hebt.
  • Korte en informatieve zinnen te gebruiken die de inhoud dekken. Recruiters lezen je cv niet, ze scannen hem. Belangrijke informatie moet dus kort en bondig zijn.
  • De informatie in een logische volgorde te presenteren. Bijvoorbeeld: profielomschrijving – opleidingen – werkervaring – nevenactiviteiten. Hierbij vermeld je de meest recente opleiding of functie altijd bovenaan.
  • Gebruik bullet points! Het gebruik van opsommingstekens geeft meer overzicht, wat het duidelijk en aantrekkelijk maakt voor de ander om te blijven lezen.

Naast de lay-out draagt een foto ook bij aan het letterlijke eerste beeld wat de ander over je vormt. Zorg ervoor dat je een professionele foto gebruikt, maar waarop je wel sociaal en vriendelijk overkomt door te glimlachen. De selfies en groepsfoto’s mag je in dit geval dus even thuislaten!

Geef je cv meer body

Als student heb je waarschijnlijk nog weinig werkervaring dus is het belangrijk om andere aspecten meer uit te lichten dan de bijbaan die je hebt gehad als vakkenvuller. Focus daarom meer op je opleidingen en benoem eventuele behaalde prestaties of leuke projecten waar je aan hebt gewerkt. Vermeld het vooral ook als je stages hebt gelopen en welke vaardigheden je daarbij hebt ontwikkeld. Nevenactiviteiten gedaan? Denk hierbij aan commissies, bestuursfuncties, vrijwilligerswerk of je inzet bij de sportvereniging. Vermeld deze dan ook op je cv. Daarnaast kun je je cv ook aanvullen met vaardigheden waarmee jij je onderscheidt (denk hierbij aan SPSS, Word, Excel etc.), de talen die je beheerst en de competenties die je hebt. Ook is het goed om eventuele extra cursussen en trainingen te benoemen die relevant zijn. Hierdoor kun jij je meer onderscheiden van de andere sollicitanten.

Voeg een persoonlijke touch toe

Wat kan je nu nog meer doen om een goede eerste indruk achter te laten? Dat kan door een persoonlijk profiel toe te voegen! Dit is een kort stukje over jezelf aan het begin van je cv. Vertel hierin wie je bent, wat je speerpunten zijn en wat je wilt bereiken in een baan. Aan alleen al een paar zinnen heb je genoeg. Hierdoor maak je jouw cv een stuk persoonlijker, wat vaak al meer zegt over jou als persoon dan alleen de feiten. Zo zorg jij ervoor dat de ander je beter zal onthouden.

Online cv

Het zou natuurlijk niet van deze tijd zijn als zoiets als het hebben van een online cv niet bestaat. Nog geen account op LinkedIn? Maak dan als de wiedeweerga een profiel aan en creëer je online visitekaartje. Hierdoor ben je beter vindbaar en zichtbaar voor je potentiële werkgever en laat je zien dat je up-to-date bent van de nieuwste platformen. Daarnaast draagt het hebben van zo’n profiel bij aan het opbouwen van een zakelijk netwerk. Voor nu, maar ook voor je latere carrière.

The don'ts

Wat zijn de dingen die je echt niet moet doen met je cv? De allergrootste no-go is liegen op je cv! Bespaar jezelf het risico dat je werkgever er vroeg of laat toch achter komt dat iets niet klopt met alle gevolgen van dien. Je kunt beter ook geen hobby’s op je cv zetten die niets te maken hebben met de baan. Is het niet nodig om te vermelden? Dan vindt de ander het waarschijnlijk bij het zien van je cv ook niet zo interessant. Ben je begonnen aan een opleiding en vervolgens gestopt? Zet het dan alleen op je cv wanneer je vakken hebt gevolgd die interessant zijn voor de baan waarop je solliciteert.

 

Ben jij na het lezen van deze tips helemaal klaar om een onvergetelijke indruk achter te laten met je cv? Check dan snel onze vacatures hier!