4 tips voor een motivatiebrief waar je U tegen zegt!

31 maart 2021 Leestijd: 3 minuten

Yes, je hebt een superleuke vacature gezien! Je laat er geen gras over groeien en solliciteert direct. Alleen nog even je motivatiebrief schrijven. Hmm, na 5 minuten typen blijkt dat toch moeilijker dan gedacht. Maar, geen paniek. Met deze 4 tips krijgt jouw sollicitatiebrief een goede opbouw, inhoud én uitstraling. Hiermee heb je die ideale (bij)baan zo in the pocket!

4 Tips Voor Een Motievatiebrief Waar Je U Tegen Zegt Blogpost

Tip 1: Noem alleen de relevante werkervaring

Heb je ooit als oppas gewerkt voor de kat van je buurvrouw? Super tof, maar waarschijnlijk is dit niet zo relevant voor de baan waar je nu op gaat solliciteren. Dus, benoem alleen de relevante werkervaring in je brief. Vergeet niet om ook te benoemen waarom deze werkervaring bijdraagt. Misschien heb je wel een cursus of vrijwilligerswerk gedaan in dezelfde richting? Of tijdens je opleiding een soortgelijk vak gevolgd? Als je dit in je brief zet, laat je zien dat je weet waar je over praat én highlight je de juiste skills. Zo overtuig je de lezer van jouw kennis en kunnen!

Tip 2: Verplaats je in de lezer

Het is goed om je te verplaatsen in de lezer. Stel je bent de manager van het bedrijf. Wat wil je dan weten? Waarschijnlijk wie je bent, waarom jij de perfecte persoon hiervoor bent en waarom je bij dit bedrijf wil werken. Houd deze vragen in gedachten en lees je brief nog eens door. Zou jij overtuigd zijn als je de brief leest? Let ook op dat je brief niet te lang is (max één A4tje), de manager heeft nog meer brieven te lezen ;) Houd het dus kort en krachtig!

Tip 3: Vertel wat je graag doet

De lezer is erg benieuwd naar wat je kunt, maar ook naar wie je bent. Je moet namelijk ook in het team passen. Heb je een grappige hobby of een bijzonder feitje over jezelf? Verwerk dit op een gepaste manier en zorg dat je eruit springt! Houd het wel kort. Het hoeft geen betoog te worden waarin je uitlegt dat je graag voetbal kijkt en dan het liefst naar club X en elke wedstrijd voor de buis zit. Vertel in een of twee zinnen wat jij in je vrije tijd doet. Geef een goede indruk van wie jij bent!

Tip 4: Laat je brief door iemand anders lezen

Is je brief klaar? Wacht nog even met versturen. Wees slim en verstuur niet als een malle gelijk je sollicitatiebrief (waar misschien nog een dikke spellingsfout in zit). Maar, stuur je brief altijd eerst door naar iemand anders, bijvoorbeeld je vader, moeder of een andere taalexpert. Vier ogen zien altijd meer dan twee. Zo ben je verzekerd dat jouw brief zonder spellingsfouten de deur uitgaat! Het zou zonde zijn als je net op die ene spellingsfout wordt afgewezen, toch?!

Kortom:

Zorg dat je het niet alleen over jezelf hebt, maar ook duidelijk maakt waarom je enthousiast wordt van deze functie en het bedrijf. Zo overtuig je de lezer en ben je een stap dichterbij die ideale bijbaan! Waar wacht je nog op? Laptop in de aanslag en schrijven maar!