Welke studentenstad heeft de leukste introweek? – deel 1

16 maart 2017 Leestijd: 5 minuten

De introweken zitten er weer op. Aan sterke verhalen en mooie herinneringen geen gebrek. Dat belooft veel voor jouw studietijd! Een kroegentocht en eindfeest is bijna bij elke introweek vaste prik, maar iedere studentenstad maakt er wel zijn eigen, originele, spectaculaire feestje van. Laten we beginnen met de Randstad. Welke stad organiseerde dit jaar de leukste introweek? 

Studenten op een festival

Utrecht

Wil jij een week vol leuke dingen, memorabele feesten en nieuwe vrienden maken, samen met 4.200 studenten? De UIT-week: yes please! Er werd gechillt in de IKEA-huiskamer op de Neude, drankjes besteld, genoten van de muziek, filmpjes gekeken en gadgets uitgeprobeerd. De benen werden in de nek gegooid tijdens ochtendyoga en de handen gingen in de lucht tijdens de vele feestjes. Maar er was meer! Zo konden studenten kennismaken met verenigingen tijdens de sportmarkt – strijd jij dit jaar mee voor de titel studentensportstad van het jaar? – , werd er buiten de lijntjes gekleurd op het Cultureel Festival en werd TivoliVredenburg omgetoverd tot een cultureel walhalla voor Culture Night. Tussen de kraampjes in het Griftpark vonden de studenten verschillende attracties die ze weer even kind maakten, voordat het studentenleven echt begon. De stormbaan niks voor jou? Dan kon je ook genieten van een aantal bekende namen op het sprekerspodium. O, én tijdens deze introweek was er zelfs een foodtruckfestival. Sowieso was het qua eten picobello verzorgd. Zo konden studenten een aantal avonden voor €6 per persoon eten bij restaurants en studentenorganisaties en werd er eten gemaakt samen met het studentenhuis van de mentoren.

We vroegen een aantal studenten op Facebook wat het vetste vonden aan hun introductieweek. Amber antwoordde: “Het vetste wat ik heb meegemaakt tijdens de introductieweek in Utrecht is heel veel gezellige waterpret, springkussens & een wipe out!”

Den Haag

Volgens Boudewijn Trompert van het Platform Studentensteden ontbreekt het in Den Haag een beetje aan het échte studentenleven. Het gebrek aan een echte introweek zou de oorzaak kunnen zijn. “Utrecht, Leiden en Delft hebben dat beter voor elkaar”, zegt hij. De Universiteit Leiden heeft een locatie in Den Haag, dus dat betekent dat er ook dit jaar in Den Haag een HOPweek plaatsvond. “De beste week van hun leven”, noemde menig guide en crewlid de afgelopen HOPweek. Het fantastische programma met een spetterend feest aansluitend aan de museumnacht, een speciale HOP-dans, tal van workshops en een tropische dag aan het strand om uit te brakken hebben daar vast aan bijgedragen.

Rotterdam

Het programma van de Eurekaweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam was zeker goed gevuld! Net als de introweek zelf, want die was helemaal uitverkocht. Wel 3.200 aankomende studenten hebben deelgenomen aan het programma inclusief openluchtbioscoop, etentje bij een vereniging, cantus, openhuizendag, een brunch aan de Kralingse Plas en een festival. Een mooie combinatie van praktische activiteiten en fun.         

Nina zegt over haar introductieweek aan de Hogeschool in Rotterdam: “Het vetste wat ik heb meegemaakt tijdens de introductieweek is toch wel het bergbeklimmen in de Ardennen, samen te feesten en te drinken terwijl we elkaar net een paar dagen kennen.”

Leiden

Zorg dat je plezier hebt in je werk. Een positieve werkcultuur draagt bij aan je productiviteit. Dat bewijst een Brits onderzoek, uitgevoerd door the Social Market Foundation en de University of Warwick. Bij SUSA zijn de bijbanen niet alleen heel leerzaam en flexibel, maar word je ook vaak geplaatst in organisaties waar veel studenten werken. En je weet wat dat betekent… Dikke pret onder collega’s. Dat draagt ook zeker bij aan het werkplezier.

Amsterdam

Laat het maar aan Amsterdam over om maar liefst 3 introductieweken te organiseren. De VU Ideeweek, Intreeweek en KersVers. Vooral de Intreeweek van de UvA krijgt van ons een A for effort en een dikke 10 voor creativiteit. Wat hadden we daar graag zelf aan deelgenomen! En wij waren niet de enigen, want de Intreeweek zat bommetje vol. Er was zelfs een wachtlijst. Het creatieve programma bestond onder meer uit een bezoek aan het NEMO en Scheepvaartmuseum, de studenten werden met roeibootjes van Amsterdamse verenigingen over het IJ rondgeleid, er werd geluncht in de Westerkerk en woensdag konden de studenten wakker worden tijdens een CREA workshop. Lekker de dag beginnen met een dansje, een goed verhaal of een beetje drama. Maar dat was niet alles. Er werd hard gelachen tijdens de comedy night met onder andere het populaire Boom Chicago én natuurlijk werd er over de grachten gevaren. Maar Amsterdam heeft zoveel leuks te bieden dat daarmee de kous nog niet af was. Wat dacht je van een museumnacht speciaal voor intro-studenten, Pathé de Munt die de hele nacht geopend was voor wie in alle rust een filmpje wilde pakken én natuurlijk kon aapjes kijken in Artis niet ontbreken. Als klap op de vuurpijl werd er ook nog een festival georganiseerd: Intree Festival. Vol foodtrucks, workshops, bandjes en dj’s. Een wauw is hier op zijn plaats. Niet? 

Charlene zegt over haar introductieweek in Amsterdam: “Het allervetste wat ik heb meegemaakt in de introweek is dat ik mocht bungeejumpen van het schoolgebouw!” Nou dat willen we allemaal wel, niet?

Tijdens de VU Ideeweek hebben de nieuwe studenten zich uitgesloofd tijdens de sportdag, zijn ze uit hun dak gegaan op een van de bruisende feestjes en was een tour door Amsterdam langs de hotspots een must. En vergeet de comedy night, de VU-bioscoop en het zwembadfeest niet. De beste studieplekken op de VU-campus? Die pikken de eerstejaars voortaan in, want die geheimpjes zijn ook gedeeld tijdens de afgelopen introweek.

Voor de Hogeschool van Amsterdam (KersVers) was er een introductie per opleiding, maar de laatste 2 dagen kwam iedereen samen voor een festival, een goede sportsessie, een lekkere barbecue in het Science Park en een waanzinnig eindfeest met onder andere SBMG en Childsplay in de WesterUnie.

In deel twee hoor je meer over de feesten in de steden: Zwolle, Arnhem, Nijmegen & Eindhoven!