Blut naar Berlijn: de Duitse hoofdstad met een studentenbudget

30 augustus 2018 Leestijd: 3 minuten

Ligt er een semester in Berlijn voor je in het verschiet of kun je niet wachten om een weekendje in de bruisende, Duitse stad door te brengen? Na maanden vol zonnige uren en festivalavonturen is menig student wel platzak, maar zo ontdek jij Berlijn met een studentenbudget… 

Brandenburger Tor Berlijn

Neem de bus of trein naar Duitsland

Vliegen is lekker snel. Toch? Think again! Bij zo’n relatief kleine afstand als Amsterdam – Berlijn kan de trein of bus net zo snel zijn. Tel de tijd die je van tevoren aanwezig moet zijn en de reistijd van en naar het vliegveld maar eens bij je vliegtijd op. Met de trein rol je 6 uurtjes later al je koffertje door Berlin Haubtbahnhof en ben je dus direct in het centrum! En een enkeltje kost maar €39,-. Met de bus, bijvoorbeeld met Eurolines of Flixbus, sta je al vanaf €26,- in de Duitse hoofdstad.

Biertjes op de stoep

Hoewel het verleidelijk is om in Berlijn ieder weekend – of elke avond van je citytrip – te dansen in de club, kun je in Berlijn ook budgetproof uitgaan. Het is trouwens helemaal hip om buiten bij een Späti (een soort kiosk) te chillen of je biertje mee te nemen naar het park. Met honderden Späti‘s om uit te kiezen, kun je dure bars vermijden. Späti Weinbergsweg – MitteHeil Quelle SpätiSpäti Schönhauser Alle – Prenzlauerberg en Späti Gleimstrasse – Prenzlauerberg zijn de toppers volgens de locals.

Op naar het park

Wist je dat een derde van Berlijn uit parken bestaat? De stad heeft er wel 2.500! Lekker barbecueën, picknicken, tafeltennissen, volleyballen of borrelen: de parken van Berlijn zijn de perfecte plek om te relaxen. Het Maurerpark en Tempelhofer Feld zijn groot favoriet. Het Maurerpark ligt in Prenzlauer Berg en als je de M10 pakt en uitstapt bij halte Friedrich-Jahn-Sportpark, sta je al bijna in het park. Iedere zondag is er in ’t Mauerpark een vlooienmarkt, muziek en Bearpit Karaoke waarbij iedereen de microfoon kan grijpen voor een liedje. Tempelhofer Feld was vroeger een vliegveld en is nu een plek waar voetballers, vliegerfanaten, dansers en iedereen die wil samenkomen. Heerlijk voor een tochtje met de fiets of skates over de landingsbaan.

Scoor een fiets bij de Polizei

Over fietsen gesproken… een semester in Berlijn is niet compleet zonder stadsfiets. Op de fiets kun je de stad als de beste ontdekken! Je kunt natuurlijk gewoon een barrel scoren op de vlooienmarkt, maar wist je dat de Polizei ook fietsveilingen houdt? Dit is je kans om een goede fiets te scoren voor minder dan €50,-. De eerstvolgende veiling is op 30 oktober.

Studentenkorting

Als student krijg je in Berlijn korting op entreekaartjes voor bezienswaardigheden, theatervoorstellingen en musea. Soms is het zelfs gratis! Ook is het goed om te vragen voor studentenkorting bij restaurants. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij het Hard Rock Cafe Berlin

Gratis cultuur snuiven

In Berlijn ben je altijd omringd door de fascinerende geschiedenis. Dure musea kun je dus lekker vermijden door de tijd te nemen voor de Duitse geschiedenis bij de Gedenkstätte Berliner Mauer, het holocaustmonument, Het Sowjetisches Ehrenmal im Treptower Park of de East Side Gallery. Je kunt zelfs de Reichstag Dome gratis bezoeken. Schrijf je wel twee dagen van tevoren in via dit formulier.

Berlijn heeft heel wat mooie pleinen en gebouwen waar je niets aan kwijt bent als je ze van buiten bewondert, maar ook het Viktoriapark, de Berliner dom, het Anti Kriegsmuseum en het Museum voor hedendaagse kunst zijn gratis (op specifieke dagen). 

Sightseeën vanuit de lijnbus

Waarom zou je op zo’n prijzige hop-on-hop-off-bus springen als je ook gewoon met de lijnbus kunt sightseeën? Bus 100 en 200 nemen je mee langs zo ongeveer alle highlights van Berlijn. En als je een dagkaart hebt voor ’t openbaar vervoer, kun je ook nog gratis instappen.