Blut naar Berlijn: de Duitse hoofdstad met een studentenbudget

2 januari 2024 Leestijd: 4 minuten

Zin in een lekker weekendje weg of ga jij het komende semester naar de Duitse hoofdstad om een aantal vakken te volgen? Na de dure decembermaand lijkt het misschien net alsof dat er dan toch niet helemaal inzit of dat je daar moet gaan overleven op brood en water. Maar no worries, met deze tips kun jij ontzettend genieten van Berlijn met een studentenbudget!

Brandenburger Tor Berlijn

Neem de bus of trein naar Duitsland

Vliegen is lekker snel. Toch? Think again! Bij zo’n relatief kleine afstand als Amsterdam – Berlijn kan de trein of bus net zo snel zijn. Tel de tijd die je van tevoren aanwezig moet zijn en de reistijd van en naar het vliegveld maar eens bij je vliegtijd op. Met de trein rol je 6 uurtjes later al je koffertje door Berlin Hauptbahnhof en ben je dus direct in het centrum! En een enkeltje kost maar €38,-. En met de bus, bijvoorbeeld met Flixbus, sta je al vanaf €25,- in de Duitse hoofdstad!

Biertjes op de stoep

Hoewel het verleidelijk is om in Berlijn ieder weekend – of elke avond – te dansen in de club, kun je in Berlijn ook budgetproof uitgaan. Ooit gehoord van een Spätkauf ook wel Späti’s? In deze soort kioskjes kun je soms wel 24/7 terecht om te genieten van goedkope drankjes en snacks.. Met honderden Späti‘s om uit te kiezen, kun je dure bars vermijden. Bij Kuki’s Kompaktkauf, Sterk Shop, Spätkauf 178 kun je ook genieten van goede hitjes. Is het lekker weer? Geniet als échte Berliner en neem lekker een biertje mee naar het park.

Op naar het park

Wist je dat een derde van Berlijn uit parken bestaat? De stad heeft er maar liefst 2.500! Lekker barbecueën, picknicken, tafeltennissen, volleyballen of borrelen: de parken van Berlijn zijn de perfecte plek om jouw tijd in de stad (goedkoop) door te brengen. Het Mauerpark en Tempelhofer Feld zijn groot favoriet. Iedere zondag is er in ’t Mauerpark een vlooienmarkt, muziek en Bearpit Karaoke waarbij jij jouw engelenstemmetje kunt laten horen. Tempelhofer Feld was vroeger een vliegveld en is nu een plek waar voetballers, vliegerfanaten, dansers en iedereen die wil samenkomen. Heerlijk voor een tochtje met de fiets of skates over de landingsbaan.

Van A naar Beter

Aangezien Berlijn een enorme stad is, begrijpen we dat je wellicht niet alles te voet kunt doen als jij een weekendje weggaat. Voor maar liefst €7,- scoor jij een dagkaart waarmee je heel Berlijn door kunt met het OV. Daarnaast kun je de stad verkennen met een elektrische step. Er zijn verschillende providers in de stad te vinden die deze elektrische stepjes voor €0,15 per minuut verhuren. Zo kun jij lekker goedkoop en milieubewust de stad door cruisen.

Studentenkorting

Als student krijg je in Berlijn korting op entreekaartjes voor bezienswaardigheden, theatervoorstellingen en musea. Soms is het zelfs gratis! Ook is het goed om te vragen voor studentenkorting bij restaurants. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij het Hard Rock Cafe Berlin. En zelfs in bepaalde hostels is het mogelijk om studentenkorting te krijgen. Het zijn net die extra centen die uitmaken toch?

Gratis cultuur snuiven

Dure musea vermijden? Ontdek de geschiedenis bij de Gedenkstätte Berliner Mauer, het holocaustmonument, Het Sowjetisches Ehrenmal im Treptower Park, of de East Side Gallery. Je kunt zelfs de Reichstag Dome gratis bezoeken (schrijf je twee dagen van tevoren in via dit formulier). Ook pleinen en gebouwen zoals Viktoriapark, de Berliner Dom, het Anti Kriegsmuseum en het Museum voor Hedendaagse Kunst zijn gratis op specifieke dagen.

 

Daarnaast heb je ook het grootste tweedehands warenhuis van Europa in Berlijn: Humana aan de Frankfurter Tor. Een pand met 5 verschillende verdiepingen met een variërend aanbod. Vintage kleding shoppen en je met je vrienden wagen aan de meest ludieke outfits. Kijken kijken, niet kopen kan natuurlijk ook!

Sightseeën

Waarom zou je op zo’n prijzige hop-on-hop-off-bus springen als je ook gewoon met de lijnbus kunt sightseeën? Bus 100 en 200 nemen je mee langs zo ongeveer alle highlights van de stad. En als je een dagkaart hebt voor ’t openbaar vervoer, kun je ook nog gratis instappen. Maar als echter Nederlander kun je natuurlijk ook op de fiets springen. Er zijn diverse fietsroutes door Berlijn die je langs allerlei bezienswaardigheden brengen. Dit doe je in de vorm van een groep met een begeleider op kop. Een goede en sportieve manier om veel van de stad te zien dus!

 

Wil je nou voordat je met vakantie gaat nog wat extra zakcenten bij elkaar sprokkelen om zo toch dat greintje luxe te kunnen ervaren tijdens je vakantie? Kan dan snel tussen onze bijbanen en ga aan de slag bij een van onze opdrachtgevers!