6 grappige studentensociëteiten waar Nederlandse verenigingen een voorbeeld aan kunnen nemen

22 februari 2018 Leestijd: 4 minuten

Als je als Nederlandse student lid wilt worden van een vereniging of sociëteit is er niet bijzonder veel keus. Of naja, wel veel keus, maar minder diversiteit. Je wordt lid van ‘een van de grote’ verenigingen, sluit je aan bij een studentensportvereniging of kiest voor de toneelvereniging. Althans, dat zijn de makkelijkste keuzes. Je mag best wel een beetje buiten te lijntjes kleuren!

6 Grappige Studentensocieteiten Waar Nederlandse Verenigingen Een Voorbeeld Aan Kunnen Nemen

Van mannen met geld naar uit de hand gelopen ontgroeningen

Heel vroeger, in de 18de en 19de eeuw, waren sociëteiten exclusieve clubs voor mannen met geld of uit militaire kringen. Anno 2017 staat een sociëteit bekend als een ‘gezelligheidsclub of studentenvereniging’, óf het gebouw waarin zij samenkomen, ook wel bekend als de soos. De oudste studentensociëteit die nog steeds bestaat, is Mutua Fides uit Groningen (1815). Maar ook Vindicat (Groningen) en Minerva (Leiden) komen je vast bekend voor, al is het alleen van de bizarre ontgroeningsverhalen. Deze studentensociëteiten nemen zichzelf stuk voor stuk wel érg serieus. Zouden we in Nederland een voorbeeld moeten nemen aan de volgende grappige sociëteiten?

1. Een ode aan Nicolas Cage

In Engeland komen studenten van de Univerisity of Sussex bij elkaar om Nicolas Cage-films te bespreken en zijn bioscooppareltjes samen te bekijken. En, de universiteit van Sussex is niet de enige uni die een studentenvereniging heeft die zich op de ster uit de film ‘Gone in 60 Seconds’ stort. De universiteit van Lincoln heeft deze studentenvereniging ook. Say what?

2. Alleen als je zo vals als een kraai zingt

Droom je stiekem van een carrière op het grote toneel of wil je de ster van de universiteit worden? Oké, ambitieus. Zeker als je geen dans- óf zangtalent hebt. Maar, niet getreurd. Er bestaat in Dublin een sociëteit voor iedereen die toondoof is en 2 linkervoeten heeft. De Reject Muzakel Society verwelkomt alle studenten die geen toon kunnen houden en waarbij iedere coördinatie ontbreekt om de eenvoudigste dance moves uit te voeren.

3. Met elkaar mensen kijken

Geniet jij ook zo van terrashangen en mensen kijken? Er zijn genoeg gelijkgestemden! Zeker in Minnesota, waar je een ‘Campus people watchers club’ hebt. Deze groep studenten heeft deze solo-activiteit omgetoverd in een gezellige tijdverdrijf met elkaar. Samen verzinnen ze verhalen bij de mensen die ze ‘bespioneren’. Ze gaan zelfs nog een stap verder. Als ze met elkaar ergens naartoe gaan, hebben ze een checklist bij zich met ‘wat ze zouden kunnen zien’. Als je een item van je lijstje kunt vinken, krijg je een punt.

4. Het hele jaar door Movember

De baard is inmiddels weer reuze populair, maar de snor, die wordt alleen in november – tijdens Movember – gewaardeerd. Bij de snorrenclub van het Carleton College in Amerika staat dit minder geliefde gezichtshaar het hele jaar op een voetstuk. Laat die snorren maar groeien!

5. Strijken is een extreme sport

De meeste studenten haten strijken. We durven zelfs te wedden dat de meerderheid helemaal niet strijkt. De leden van de Extreme Ironing Society in Nottingham maken van strijken een extreme sport. Dat maakt het in ieder geval een stuk minder saai. Op je strijkplank surfen of je strijkbout gebruiken tijdens het rotsklimmen zorgen wel voor de nodige dosis adrenaline.

6. Hoe spontaner, hoe beter

Qua originaliteit komen we in Nederland niet eens in de buurt van de eerder genoemde sociëteiten, maar gelukkig hebben we ook in ons kikkerlandje wel originele gezelligheidsverenigingen. Zoals ‘Studentenvereniging Spontaan’ waar het ondernemen van gekke, spontane activiteiten centraal staat. De vereniging heeft verschillende commissies. Denk aan de ‘Adopteer een Oma’ commissie. Studenten worden gekoppeld aan oma’s en opa’s die van sport houden of bijvoorbeeld muziek maken. Iedere keer is het weer een verassing wat je gaat doen. Voor wie gek is op onvoorspelbare avonturen en liftwedstrijden.

Twijfel je nog of je überhaupt lid wilt worden van een studentenvereniging? Wij hebben de voordelen en de nadelen van een studentenvereniging voor je op een rijtje gezet.  

Waar vind jij dat er een studentensociëteit voor moet komen?