Een kijkje bij studentenhuis Archi: leven in een vervallen school

7 maart 2019 Leestijd: 4 minuten

Het grote tekort aan studentenhuisvesting zorgt voor creatieve oplossingen en verrassende studentenhuizen. SUSA gaat daarom langs bij studenten die in een wel heel bijzonder pand wonen. Jelle (22) bijt de spits af met zijn kamer in een vervallen school in Utrecht.

Archi 3 600X400

Kamerhuur: 17m² voor €350,-
Huisgenoten: 400
Bijzonderheden: Vervallen school
Locatie: Utrecht
Bijbaan: Pandbeheerder

Oneindig lange wachtlijsten

Het wordt voor studenten steeds moeilijker om aan een kamer te komen. De wachtlijsten zijn vaak oneindig lang en de concurrentie op hospiteeravonden is moordend. Lukt het je toch om een studentenhuis binnen te komen? Dan mag je zelfs met een gemiddelde huurprijs van €403,- per maand niet te veel verwachten van de grootte en locatie van je kamer.


Als student ervaar ik al jaren vanaf de eerste rij hoe frustrerend de zoektocht naar het perfecte studentenhuis kan zijn. Voor sommige geluksvogels levert deze zoektocht echter wel een heel bijzonder studentenhuis op. Zo ook voor Jelle, student Communication and Multimedia Design in Utrecht. Namens SUSA ga ik bij hem langs om een kijkje te nemen in zijn vervallen school.

Archi 2 600X400

Vervallen school

Van buiten ziet het pand op de Archimedeslaan eruit als een sobere stapel betonnen blokken. Overal lopen studenten, maar de ingang lijkt verrassend stil. Als ik aankom doet Jelle enthousiast de deur open en leidt hij me door het gebouw. De ingang is precies wat je verwacht van een vervallen school die al 7 jaar wordt bewoond door 400 studenten. De hal, oorspronkelijk de aula, is enorm en op een paar tafels en stoelen na helemaal leeg. “Eigenlijk is dit voor de veiligheid na 17:00 uur niet meer de ingang” zegt Jelle. “Maar als pandbeheerder heb ik overal de sleutel van, dus je hebt geluk!”


Na een korte blik op de vergaderruimtes en kantoortjes lopen we via een van de trappenhuizen naar de derde verdieping. Het pand is een doolhof van gangen en kamers, met op elke muur wel een ander uniek graffiti-kunstwerk of een verzameling posters. “Iedere gang is een soort van eigen wereld”, vertelt Jelle. “De rustige mensen zitten bij elkaar in de ene gang en in een andere gang wonen juist weer echte feestbeesten.”

Archi 4 600X400

Beeldenstorm

Op de vraag of het niet onpersoonlijk is om met zoveel mensen in een pand te wonen, heeft Jelle snel antwoord: “Er heerst hier juist een heel sterk gevoel van community. De meeste mensen zijn erg excentriek en extravert, waardoor er altijd wel iemand is om mee te kletsen of een biertje mee te drinken. Iedereen die op de Archi woont, houdt ook echt van het pand.”


Als we de keuken binnenlopen om te koken, wordt dit meteen duidelijk. Het hele plafond hangt vol met fietsen, opblaasdieren en andere gevonden voorwerpen. “Vroeger riepen we af en toe “Beeldenstorm!” en dan haalden we alles in de woonkamer overhoop en gooiden met de stoelen. Daarna gaven we elkaar een hand en ruimden we alles weer netjes op”, vertelt Jelle lachend. Deze traditie heeft echter geen stand gehouden. “Er gingen te veel dingen kapot, dus dat werd een beetje een dure grap. Daarnaast kan ik het als pandbeheerder ook niet toestaan natuurlijk.”

Archi 5 600X400

Kijkje in de keuken

Het eten is in no-time klaar en ik krijg een heerlijke maaltijd voorgeschoteld met pitabroodjes, falafel en tzatziki. Snel, makkelijk en goedkoop. Toch wel belangrijke punten voor een arme student als Jelle. “De huur van mijn kamer is ongeveer €350,- per maand en met de gang leggen we nog €7,50 per maand in voor de gemeenschappelijke spullen.” Vol trots legt Jelle uit hoe hij zijn huur bij elkaar verdient: “Ik ben een van de pandbeheerders van de Archi. Ik zorg er dus voor dat de bewoners hun boetes betalen en dat mensen het pand een beetje heel houden.”

Archi 1 600X400

Bijzondere locatie

Jelle is zo dol op zijn bijzondere studentenhuis dat hij er zelfs een film over heeft gemaakt. “Ik wil mensen graag laten zien hoe gaaf het is om hier te wonen en dat het meer is dan een paar betonnen blokken.” Lang kan Jelle echter niet meer genieten van zijn Archi: in juli wordt het pand gesloopt en worden er woningen gebouwd. En de 400 bewoners van het pand? Die moeten helaas weer gewoon gaan hospiteren…


Ben jij net als Jelle gek op je studentenhuis en wil je graag laten zien wat jouw pand zo bijzonder maakt? Stuur dan een mailtje naar marketing@susa.nl en wie weet schuiven wij binnenkort bij jou aan!

Jelle, student die woont op de Archimedeslaan in een vervallen school

Blogger: Céline van Dijke, student Communication and Multimedia Design