Problematische online proctoring en privacy: hoe zit dat?

22 oktober 2020 Leestijd: 3 minuten

Studenten van de TU Eindhoven hebben software ontwikkeld waarmee hogescholen en universiteiten aan de hand van het typgedrag van een student kunnen zien of er gefraudeerd wordt bij een online tentamen. Dit klinkt een stuk privacy vriendelijker dan de huidige vorm van proctoring: het filmen van de omgeving van de student en alles wat er op hun scherm gebeurt. Want ondanks dat dit door corona de enige manier lijkt om nog tentamens te maken, is er vanuit verschillende hoeken flink wat kritiek op proctoring software.

Onlineproctormeme

Toezicht houden op fraude

Proctoring is een manier om toezicht te houden op studenten die online een tentamen afleggen. Dit toezicht kan live, achteraf of geautomatiseerd gebeuren en is vooral bedoeld om tentamenfraude te voorkomen. Wellicht heb je zelf al eens een tentamen gehad waarbij je je webcam aan moest zetten en je akkoord moest gaan met het delen van je beeldscherm. Als het goed is, ben je voor die tijd uitgebreid geïnformeerd en geïnstrueerd door je universiteit of hogeschool. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is deze namelijk verplicht om je in te lichten over je privacyrechten en je een passend alternatief te bieden als je bezwaar maakt.

Geen goed alternatief

Omdat er momenteel eigenlijk geen andere manier is om je tentamen te maken, snijd je eigenlijk vooral jezelf in de vingers als je bezwaar maakt tegen het inzetten van proctoring software. Zo is vaak het enige alternatief het fysiek inhalen van een toets op het moment dat de gebouwen weer open gaan. En dat zou met de huidige omstandigheden nog best wel eens kunnen duren. Heb je geen zin in studievertraging? Dan kun je dus maar beter niet te moeilijk doen over de eventuele privacyschending van de door jouw universiteit gebruikte proctoring software.

Privacyschending

Dat studenten hun vraagtekens hebben bij de veiligheid van hun gegevens als zij instemmen met online proctoring, is terecht. Hogescholen en universiteiten maken namelijk gebruik van derde partijen die de software leveren om het toezicht houden mogelijk te maken. Uiteraard dienen deze allemaal aan de AVG te voldoen en transparant te zijn over hoe zij met de gevoelige data van studenten omgaan. Echter, waar mensen werken, worden fouten gemaakt. En dat kan, als het gaat om gevoelige persoonsgegevens, zorgen voor veel ophef.

Zo lekte Mike Olsen van het Amerikaanse proctoring softwarebedrijf Proctorio op Reddit een gesprek met een door hem gemonitorde student. Een ver-van-mijn-bed-show? Helaas niet. Proctorio wordt namelijk door een groot aantal Nederlandse universiteiten, waaronder de VU en Tilburg University, gebruikt. Inmiddels is de Reddit post verwijderd en zijn er excuses aangeboden, maar dit soort acties roepen terechte vragen op bij kritische studenten.

Kritisch blijven

We willen je niet per se aansporen om de volgende keer dat je een online tentamen hebt gelijk je hakken in het zand te steken, maar het is wel belangrijk om scherp te blijven kijken naar waar je voor tekent. Snap je niet precies waar je mee akkoord gaat wanneer je de proctoring software installeert? Of ben je benieuwd hoe lang en waar je data wordt opgeslagen? Of wie er toegang hebben tot jouw beeldmateriaal? Vraag het dan! Naast dat je universiteit of hogeschool gewoon verplicht is deze informatie met je te delen, staan ze ook altijd open om met je in gesprek te gaan over punten waar je tegenaan loopt.

Heb jij voor een online tentamen al gebruik moeten maken van proctoring software? We zijn benieuwd naar je ervaring! Laat het ons weten via Instagram of Facebook!