Studeren vanuit huis: vervelend of een verademing?

1 september 2021 Leestijd: 5 minuten

Online colleges volgen aan de keukentafel, studeren vanaf de bank en tentamens online maken. Het thuis moeten studeren is inmiddels heel normaal geworden. Waar we een jaar geleden dachten dat we snel weer naar de universiteit of hogeschool konden gaan, zitten we nu nog steeds thuis. Vinden studenten dat nou echt vervelend, of eigenlijk wel chill? Onze SUSA-studenten Suzan Hofsink en Jaimy Matser vertellen hoe zij het studeren vanuit huis ervaren én geven je goede tips! Dus als jij niet meer weet waar je de concentratie en motivatie moet zoeken in je kamer, lees dan snel verder!

SUSA-studenten Suzan Hofsink en Jaimy Matser

Suzan en Jaimy, hoe ervaren jullie het thuiswerken?

Jaimy: “Af en toe vond ik het best lastig! Ik zit nu in het derde jaar van mijn bachelor Rechten en studeer al sinds het tweede jaar fulltime thuis. Het grootste struikelblok vond ik het blijven houden van motivatie. Op de uni zit je met allemaal medestudenten om je heen en loop je gemakkelijk even naar de docent om vragen te stellen. Thuis zit je alleen, ga je vanuit je bed naar de woonkamer, terug naar je kamer aan studie en dit on repeat. Dat werkte voor mij demotiverend.’’

 

Suzan: “Ja vooral het contact met andere studenten en docenten mis ik ook. Bijvoorbeeld net even dat kleine praatje voor je college waarbij je even iemand anders spreekt, dat heb je nu gewoon niet. En wanneer je een vraag hebt, is het veel makkelijker om even naar een docent toe te lopen dan een Teams-berichtje te sturen.”

Hoe pakken jullie deze momenten aan?

Jaimy: “Af en toe een berichtje sturen naar studiegenootjes van ‘goh, hoe gaat het met jou?’. Ook sprak ik soms af om samen te studeren, zodat je elkaar erdoorheen kan slepen! Wat bij mij erg hielp was het maken van een goede planning. In de ochtend zorgde ik voor studie tijd, daarna even sporten en in de middag kon ik dan iets leuks doen. Zo heb je een duidelijke balans tussen verschillende activiteiten.’’

 

Suzan: “Om thuis te werken en online colleges te volgen vind ik prima, maar als ik ook nog moet studeren op mijn kamer ga ik liever naar de bibliotheek. Als ik anderen om mij heen ook zie studeren, ga ik zelf een tandje bijzetten. Op een gegeven moment komen die muren van je kamer toch wel een beetje op je af. Dan is het wel fijn als je even ergens anders kan studeren. En mijn grootste tip: ga niet de hele dag in je kamer zitten. Ga tussendoor een stukje wandelen, haal een koffietje of ga een stukje hardlopen. Zorg dat je in ieder geval even naar buiten gaat.”

Wat hebben jullie geleerd van het verplichte thuis studeren?

Suzan: “Wat ik heb geleerd is vooral beter opletten haha! Eerder had ik in de les nog wel eens dat ik dacht ik pak WhatsApp erbij of ik ga even online shoppen. Maar omdat je nu voor een camera zit, ga je toch beter opletten.”

 

Jaimy: “Het stellen van een vraag via je camera voor dertig tot vijftig mensen! De drempel om je microfoon aan te zetten is vrij hoog, dus laat je dit meestal voor wat het is. Natuurlijk moet je dit gewoon wel doen en het is slim om juist gebruik maken van de online tijd waar je docenten ziet. Anders blijf je met vragen zitten en heb je uiteindelijk alleen jezelf ermee.’’

Zitten er ook positieve kanten aan het thuis studeren?

Suzan: “Sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar studeer ik al thuis. Ik ben dus echt al lang niet meer op de universiteit geweest. Maar, omdat ik voor mijn bacheloropleiding Rechten maar weinig contacturen heb, vind ik het eigenlijk wel fijn dat ik thuis kan studeren. Met als grootste voordeel: je hebt geen reistijd meer!”

 

Jaimy: “Wat ik wel lekker vond, is dat je bij vroege colleges rustig vanuit je bed achter laptopje kon gaan zitten. Niet meer uit je bed springen en klaar maken, om vervolgens te fietsen naar de uni. Je had veel meer tijd in de ochtend.’’

En hoe denken jullie dat studeren er in de toekomst uitziet?

Suzan: "Ik denk dat de mogelijk om thuis lessen te volgen wel gedeeltelijk blijft. Bijvoorbeeld als je een les of minor in een ander stad wil volgen, dat je niet hoeft te verhuizen. Zeker voor grote studies verwacht ik dat zij veel thuis colleges gaan geven. Normaal zat je dan met 300 man in een zaal, maar ik denk dat die zalen voor iets anders gebruikt gaan worden."

 

Jaimy: "Een groot gedeelte zal online blijven, maar ik denk dat het fysieke ook steeds meer terug gaat komen. Digitalisering is nou eenmaal een makkelijke optie. Ik denk dat er ook meer keuzevrijheid komt. Als een college op locatie niet in je agenda past, mag je deze ook thuis vanachter je laptop volgen."

 

Voor de een is studeren vanuit huis een verademing en voor de ander juist heel vervelend. Hoe ervaar jij het? Laat het ons weten via Instagram of Facebook!