Politici on stage: welke debatten komen eraan?

5 november 2023 Leestijd: 3 minuten

Ben jij al druk aan het nadenken op wie jij 22 november gaat stemmen? Dat snappen we! En we snappen ook hoe lastig het kan zijn om lappen tekst door te spitten en hiermee te bepalen wie jouw gouden stem verdient. Gelukkig zijn er de komende tijd een hoop debatten die jij kunt bekijken, zodat jij de Tweede Kamer-kandidaten in actie kunt zien. Hoe houden zij zich staande tussen de rest en hoe leggen zijn hun partijprogramma in eigen woorden uit? Dit is een overzicht van de komende debatten die betrekking hebben op onderwerpen die interessant zijn voor jou als student. Check het hier!

Studenten buiten aan picknick tafel

First row

Altijd al politici van dichtbij willen zien of komen standpunten bij jou beter over als je ze in real life hoort? Dan heb jij geluk, want de komende tijd zullen er een hoop debatten worden georganiseerd waar jij nog bij kunt zijn! Wij hebben er voor jou een paar op een rijtje gezet mét aanmeldlink 😉

 • Maandag 6 november 19.30 – 21.30 @ Tilburg University: Op deze avond wordt ‘STEM! Het Tweede Kamerdebat voor Studenten’ georganiseerd waar Kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat gaan over thema’s die voor studenten belangrijk zijn. Aanmelden kan hier.
 • Dinsdag 7 november 20.00 – 22.00 @ Tivoli, Utrecht: Op deze avond wordt ‘Het Klimaat & Energie Verkiezingsdebat’ georganiseerd waar politici met elkaar in gesprek gaan over het behalen van klimaatdoelen en worden beoordeeld over de haalbaarheid en geloofwaardigheid door een wetenschappelijk panel. Aanmelden kan hier.
 • Dinsdag 7 november 20.00 @ Stadsgehoorzaal, Leiden: Op deze avond wordt ‘Leiden in debat’ georganiseerd waarbij zes politieke partijen onder leiding van Jort Kelder met elkaar in debat gaan over onderwerpen die voor student én stad relevant zijn. Aanmelden kan hier.
 • Dinsdag 14 november 16.30-18.00 @ Haagse Hogeschool: Op deze middag wordt ‘Het Nationaal Onderwijsdebat’ georganiseerd waar Kamerleden met elkaar in debat gaan over stellingen die te maken hebben met het hoger onderwijs. Aanmelden kan hier.

Met de voetjes omhoog

Kan jij ook zo genieten van lekker op de bank liggen na een dag studeren of werken? Dan kun je ook een aantal debatten op televisie volgen. Is dat even boffen! Want in plaats van Real Housewives of Amsterdam, Married at First Sight of Expeditie Robinson kun jij de komende tijd genieten van heerlijke live discussies tussen politici. Dus, zet de volgende data groot in je agenda, pak een warm dekentje, wat goeie snacks en ga lekker op die bank liggen!

 • Zondag 5 november 21.15 – 23.00 @ RTL 4: Debat met drie lijsttrekkers van de grootste partijen in de peilingen.
 • Zondag 5 november 10 @ NPO 1: De nummers twee van de grootste partijen gaan met elkaar in debat.
 • Zondag 12 november 21.15 – 22.15 @ RTL 4: Debat met lijsttrekkers van de zes grootste partijen uit de peilingen.
 • Donderdag 16 november 20.30 @ SBS6: Lijsttrekkers gaan met elkaar én gewone Nederlanders in gesprek over gezondheidszorg, wonen, migratie en bestaanszekerheid.
 • Zaterdag 18 november 19.30 @Omroep Brabant, L1, Omroep Zeeland: Debat met lijsstrekkers van de zeven grootste partijen over onderwerpen die er in het zuiden toe doen.

Gemist?

Hoor jij jouw maten uitgebreid praten over bepaalde debatten en heb jij het idee dat jij onder een steen hebt geleefd? Geen zorgen! Je kunt de meeste debatten gewoon lekker terugkijken. Wij hebben er alvast een paar voor je uitgezocht. Dus pak die bak popcorn er maar bij en geniet!

 • Verkiezingsdebat College tour: In deze aflevering gaan de lijsttrekkers van de BBB, Groenlinks-PvdA, NSC en VVD onder leiding van Twan Huys in gesprek met studenten. Je kunt hierbij dus rekenen op een debat wat helemaal in het teken staat van onderwerpen die interessant zijn voor jou als student. Terugkijken kan hier.
 • NOS op 3 Verkiezingsprogramma: Een week lang gaan lijsttrekkers in gesprek met twintigers en dertigers over onderwerpen die voor jou als student belangrijk zijn. Thema’s als wonen, geld, zorg en klimaat worden hierbij behandeld. Terugkijken kan hier.
 • Rondje Binnenhof: Hoewel dit geen debatten zijn, proppen we hem er toch nog eventjes tussen. Elke vrijdagmiddag post NOS een nieuwe aflevering die te maken heeft met de formatie. Worth the watch! Terugkijken kan hier.

Ben jij het na het kijken van de debatten nog steeds niet helemaal overtuigd op wie je wil stemmen of wil je gewoon wat meer weten over de verschillende partijen? Wij hebben alle onderwerpen die voor jou belangrijk zijn als studenten uitgepluisd en op een rijtje gezet! Check hier onze verkiezingenpagina!