Do’s en don’ts op je kerstborrel

18 december 2018 Leestijd: 3 minuten

Kerstborrels. Het zijn vaak de momenten dat je achter de kantoorroddels komt die je altijd al wilde weten en tegelijkertijd de geheimen ontdekt waar je liever nooit van had gehoord. Maar zeker als je ergens pas net werkt, is dit het moment om een goede indruk achter te laten. SUSA geeft een paar tips om je op weg te helpen.

Dos En Donts Op Je Kerstborrel

Drink niet meer dan je collega’s

Het is een borrel. Dus zelfs al zit je er pas een week: een paar biertjes meedrinken is zeker niet verboden. Hou wel een beetje in de gaten wat de rest van je collega’s doet en zorg dat je in ieder geval niet verder gaat dan waar zij stoppen. Het laatste wat je wil, is dat jij met je kleren de vloer loopt te dweilen, terwijl je collega’s er hoofdschuddend naar staan te kijken. Zorg dat je van tevoren goed hebt gegeten of werk regelmatig een hapje naar binnen om dergelijke scenario’s te voorkomen.

Wees geen meeknikpaal

Een goed gesprek is net een relatie: het moet van twee kanten komen. En zoals gezegd, er worden op een gemiddelde kerstborrel vaak genoeg geheimen verklapt, goede verhalen verteld en geroddeld. Wel zo fijn als je zelf ook een verhaal vertelt, zodat je na afloop niet bekendstaat als de stilzwijgende meeknikpaal. Je allergrootste blunder hoef je niet meteen te delen, maar laat niet elke mogelijkheid om je duit in het zakje te doen aan je voorbijgaan.

Hou je aan de dresscode

De onvermijdelijke dresscode. Lang niet iedereen is er gek op, maar als het een themaborrel is, dan kan je je outfit er maar beter op afstemmen. Dus trek je lelijke kersttrui, rendierenneus of black tie maar uit de kast en doe vrolijk mee. Anders ben jij juíst degene die opvalt in een afgetrapte spijkerbroek en je basic trui.

Mix it up

Je kan het natuurlijk op safe spelen door steeds bij dezelfde mensen rond te hangen. Alleen zo’n kerstborrel is ideaal om bij de andere collega’s een goede indruk achter te laten. Praat dus niet alleen met je vaste werkmaatjes, maar stap uit je comfortzone en knoop een gesprekje aan met de baas. Dat kan leuk zijn en zelfs als het tegenvalt: het is nooit slecht voor je netwerk. Laat onderwerpen als salaris, contractverlenging en promotie wel lekker thuis. Die kan je prima bewaren voor het nieuwe jaar.

Plaats niks op social media

Een leuke foto is zo gemaakt. Selfie met een paar leuke collega’s, filter erover en verspreiden maar. Toch is het beter om kiekjes van zo’n kerstborrel niet direct op Instagram te plaatsen. Niet iedereen vindt het chill om met een biertje in de hand op ieder zijn tijdlijn te verschijnen. Dus bewaar ze in eerste instantie vooral lekker voor je privé-archief. Zit er een foto tussen die je wel moet delen met de buitenwereld? Vraag dan later aan de mensen die er opstaan of het goed is als je er wat likes mee wil scoren. Dan heb jij weer een #ThrowbackThursday te pakken.

Flirten is een no-go

Is Tinder overbodig? Een op de vijf Nederlanders heeft wel eens wat uitgespookt met een collega, zo zocht Multiscope in 2017 uit. Maar laat het echte flirten achterwege op de kerstborrel. Natuurlijk: af en toe een complimentje uitdelen kan best, maar ga niet te ver en voorkom de opgetrokken wenkbrauwen van collega’s.