Mental breakdown door studie? I think not!

1 december 2021 Leestijd: 4 minuten

Zo. De eerste paar maanden van het nieuwe studiejaar zitten er zo ongeveer op. En tentamens, deadlines, colleges en werkgroepen zijn jou intussen niet meer onbekend. Wat wordt er onwijs veel van de student verwacht. Goed voorbereid naar studie komen, een gezellig studentenhuis, feestjes, tijd maken voor je vrienden, sporten, en dan ook nog eens een bijbaantje om alles te kunnen financieren… Kortom, een hoop bezigheden en veel te weinig tijd. Mental breakdown in zicht? Niet met onze tips en tricks!

 

Leestijd: 3,5 minuut. 

Meme Mental Breakdown

Plan chill-sessies voor jezelf in

‘Yoga en mediteren? Dat is iets voor zweverige types!’ is vast iets wat je ooit hebt gedacht. Maar mediteren en yoga kan wel zorgen voor een clean mind en een fresh start. Mediteren kan je leren en kan wonderen verrichten. Ga in een comfortabele houding zitten, en focus je 10 minuten lang op je ademhaling. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen, zoals Headspace. Ook voor yoga zijn er verschillende varianten op de markt. Van slaapyoga tot geitenyoga, of zweten bij poweryoga. Probeer het gewoon eens uit bij jouw sportschool of via Classpass.

Leg je telefoon weg!

Of het nou spelletjes spelen is met je huisgenoten, of even lekker op de bank hangen en helemaal niks doen. Het is belangrijk om jezelf wat tijd te gunnen om niet te denken aan de dagelijkse sleur. Even niet bezig zijn met je telefoon is hiervoor de key to success. Appjes van je baas, studiegenoten of die vriend(in) die even bij je wil klagen? Als je het niet ziet is het er ook even niet 😉. 10 minuten per dag kan al een wereld van verschil maken.

Door met die kowa's en lawa's!

Een lawa met een goede havercappu? Het is je vast niet ontgaan. De afgelopen 1,5 jaar is wandelen tot nummer 1 hobby uitgeroepen. Of het nou is om een praatje te maken met je vrienden, een frisse neus halen of je hoofd leeg te maken, het is goed voor je! Je hoeft geen route uit te stippelen, maar gewoon even relaxen en je hoofd leeg maken. Knal je favoriete muziek door je oortjes of luister naar een podcast. Een korte wandeling van 15 minuutjes (kowa) of een lange wandeling van 45 minuten (lawa), en you’re good to go. Als je dit dagelijks doet word je er per ongeluk ook nog eens fit van!

Probeer efficiënt te studeren

Wat rijmt er op peren? Efficiënt studeren! Dat betekent dus NIET in je bed. Je bed is (als het goed is) een plek waar je volledig tot rust komt. Je brein maakt hier dan automatisch ook deze associatie bij. Niet heel praktisch als je je college moet voorbereiden of moet blokken voor een tentamen. Plan vooral ook geen te lange studeersessies in. Tip: 45 minuten studeren en 15 minuten pauze.

 

Een goede planning en structuur tijdens het studeren maakt al veel lichter werk. Heb je een manier gevonden die goed voor jou werkt op het gebied van aantekeningen maken? pas dit dan toe bij al je vakken! Ook werken met een to-do lijst kan je goed motiveren. Hoofdstuk klaar? Afstrepen maar! Zo houd je je eigen progressie bij en word je gemotiveerd die hele lijst af te werken. Je commitment aan je studie zal ook groter zijn wanneer je bepaalt waar je gaat studeren en je jezelf daar fysiek heen moet slepen. Klaar na een dag in de UB? Ga naar huis en laat al je studie-zorgen voor je deadline of tentamen daar maar lekker liggen.

 

Werken naast je studie is voor velen onvermijdelijk, maar vaste werktijden passen niet altijd in je schema. Kies daarom voor een bijbaan waar je zelf je uren in kan plannen. Zo kun je bij SUSA werken in een pool van studenten en geef jij zelf wekelijks door wanneer je kunt werken. Geen gekke druk vanuit ons dus. Hierbij krijg je ook nog eens wekelijks uitbetaald. Benieuwd? Check nu de laatste vacatures!

 

Note: indien je klachten hebt of stress ervaart, neem contact op met je studiebegeleider of huisarts. Zij kunnen je hierbij helpen!