Studenten gefopt: 7x de beste 1 aprilgrappen

1 april 2019 Leestijd: 3 minuten

1 april! De dag om al je collega’s en huisgenoten eens flink in de zeik te nemen met de flauwste grappen. Maar ook jij als student bent nergens veilig. Universiteiten, hogescholen en studentorganisaties trekken namelijk graag de lolbroek aan. Dit zijn onze favoriete 1 aprilgrappen van de afgelopen jaren.

De 7 Beste 1 April Grappen Afbeelding Blogpost

Universiteit Leiden: college van Jochem Myjer

Komiek en energieke stuiterbal Jochem Myjer die college gaat geven over omgaan met stress bij de Universiteit Leiden. Het sprak menig student aan en honderden Leidse studenten gaven zich dan ook direct op voor de colleges. Helaas voor hen bleek het om een 1 aprilgrap te gaan: “als ik college ga geven kom je gestrester naar buiten dan dat je naar binnen ging”, grapt Myjer. Omdat de cabaretier zich toch een beetje schuldig voelde, verlootte hij onder de studenten die zich hadden aangemeld vrijkaarten voor zijn show.

TU Delft: college in de vroege uren

Het is de schrik van iedere student: een college dat voor 7 uur ’s ochtends begint. TU Delft speelde maar al te graag op deze angst in met haar 1 aprilgrap. Op Facebook liet de universiteit weten dat vanaf het volgende academisch jaar de eerste lessen om 6:45 uur starten. Deze roosterwijziging zou de capaciteit van de collegezalen vergroten en daarmee het groeiende aantal studenten opvangen. De oplettende student kon gelukkig meteen weer opgelucht ademhalen. De cursuscode van de vroege colleges was namelijk APR 0104.

Hogeschool Amsterdam: afschaffen studieboeken

Lees jij je studieboeken van A tot Z, of bestudeer jij enkel de samenvattingen? De Hogeschool Amsterdam (HvA) liet het Parool in 2016 weten helemaal af te stappen van de boeken. "Studenten gebruiken sowieso al massaal samenvattingen. En daarbij: studieboeken zijn vaak toch veel te lang", aldus onderwijsdirecteur Piet van 't Blad. Het plan van de HvA werd geen werkelijkheid, maar werd ongetwijfeld door veel studenten aangemoedigd.

LSVb: weg met de zesjescultuur

Het moet maar eens klaar zijn met die zesjescultuur, vond de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Daarom stelde de studentenorganisatie in 2014 voor om een 7 als voldoende te rekenen. Dat zorgt voor betere tentamenresultaten én geeft een boost aan de kwaliteit van het onderwijs, aldus de LSVb. Maar daar was natuurlijk wel een herschaling van de cijfers voor nodig: voortaan zou 12 het hoogst haalbare cijfer zijn. Grapje natuurlijk, maar wel met serieuze ondertoon: “cijfers zeggen weinig over de kwaliteit van het onderwijs, het moet daarom afgelopen zijn met dat gegoochel.”

DUB: schimmelbeeld als afstudeercadeau

Jarenlang kregen afstudeerders van de Universiteit Utrecht een beeldje cadeau, maar dat gebaar werd begin 2017 afgeschaft. Aanleiding voor Digitaal Universiteitsblad DUB om een inspraakcampagne te organiseren waarbij studenten het nieuwe afstudeercadeau mogen bepalen. Studenten konden kiezen uit een milieuvriendelijk schimmelbeeldje, een ‘Bert van der Zwaan-pretpakket’ of een bierpakket. Helaas krijg jij binnenkort geen biertje van de uni, want het bleek een 1 aprilgrap.

Radboud Universiteit: Radboud Relax Rooms

Seks op de campus? Het blijkt een groeiend probleem bij de Radboud Universiteit (RU). “Een zeldzaam op-heterdaadje leidt misschien tot hilariteit, maar het aantal klachten loopt nu echt de spuigaten uit”, aldus een universiteitswoordvoerder tegen magazine Nijmeegse Vox. En daarom kwam de universiteit op 1 april 2015 met een creatieve oplossing: ‘geschikte intieme locaties’, ook wel Radboud Relax Rooms genoemd. Waar die precies komen was nog onduidelijk, maar de RU gaf wel aan open te staan voor suggesties.

Open Universiteit: Tinder voor studenten

De kans dat jij weleens een medestudent naar rechts of links swipet is groot, maar een datingplatform exclusief voor studenten bestond nog niet. Gemiste kans, moet de Open Universiteit (OU) hebben gedacht. En daarom gaf de Amsterdamse universiteit aan om datingplatform l’amOUr toe te voegen aan de online leeromgeving. Zo kunnen studenten gemakkelijk contact met elkaar leggen en dat kan het studiesucces dan weer vergroten. Kom maar door met die “kom je hier vaker”- openingszinnen.


Wij kunnen niet wachten tot de 1 aprilgrappen van 2019. Zie jij een goede grap voorbijkomen? Laat het ons weten!