Alles dat jij moet weten over het EK voetbal

10 juni 2024 Leestijd: 4 minuten

Het is alweer bijna zover: op 14 juni start het EK! Dat betekent dat we weer een maand lang mogen genieten van bloedstollende wedstrijden! Dus, trek die oranje kleren maar alvast uit de kast en haal wellicht die vuvuzela onder het stof vandaan, want we laten die leeuwen natuurlijk niet in hun hempie staan! Maar, kunnen we er dit jaar eigenlijk wel vanuit gaan dat we eindelijk die Europese kampioenstitel mee naar huis nemen? En wat was dat buitenspel nou ook alweer? Wij hebben alles dat jij voor het EK moet weten op een rij gezet! Klaar voor de aftrap? Lees dan snel verder! 

Susa Lowres Webshoot 199 (1)

De poules: wie speelt tegen wie?

Het Europees Kampioenschap begint met wedstrijden in poules. Zo zijn er 6 poules met daarin elk 4 teams. Nederland bevindt zich dit jaar in poule D met Polen, Oostenrijk en een van de grootste kanshebbers op de Europese titel: Frankrijk. Maar betekent dit meteen dat Nederland wel kan fluiten naar die bokaal? Nee, gelukkig is er voor de nummers 1 en 2 uit elke poule een ticket voor de achtste finales. Dat scheelt weer! Daarnaast is gastland Duitsland automatisch geplaatst voor de achtste finales en kan dus lekker “chillen” in de poulefases. Ook zijn de poules zo ingedeeld dat de 5 beste landen volgens de FIFA niet bij elkaar in de poule zitten. Zo hoopt de FIFA dat er na de poulefase een hoop spannende potten op de planning staan, waar wij van kunnen smullen!

Belangrijke tijden voor Oranje

Voor de échte fans, maar ook voor de mensen die de wedstrijden gebruiken als een smoes om met vrienden te borrelen, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke data je met ORANJE KOEIENLETTERS in je agenda moet zetten: 

  • Zondag 16 juni 15.00: Polen – Nederland 
  • Vrijdag 21 juni 21.00 uur: Nederland – Frankrijk  
  • Dinsdag 25 juni 18.00 uur: Nederland – Oostenrijk

Wat zijn onze kansen?

Bij elk groot toernooi is het altijd weer de vraag of ons kleine kikkerlandje überhaupt wel kans maakt op de overwinning of dat we na de poulefases onze oranje kleding weer in de kast kunnen opbergen. Dit jaar is de winkans van Nederland 5,1%. En hoewel dit misschien niet veel lijkt, zal Nederland volgens OPTA (een kansberekeningskantoor) minimaal de kwartfinales bereiken met een percentage van 45,8%. Daarnaast scoorde geen enkele ploeg gemiddeld (1.67 goals per wedstrijd) vaker dan Nederland op het EK. Met grote namen als Virgil van Dijk, Memphis Depay en Joey Veerman zou het dus zomaar kunnen dat onze Oranje leeuwen onder leiding van Ronald Koeman die felbegeerde Europese titel zullen veroveren!

Spoedcursus voetbaltermen

  • Elftal: Een elftal zijn de elf mensen (tien spelers en een keeper) die tijdens de wedstrijd staan opgesteld op het veld. Bankzitters behoren tot het elftal wanneer zij worden gewisseld voor een speler die op het veld staat. Easy peasy lemon squeezy! 
  • Assist: Een assist is simpelweg een voorzet. Dus, passt speler A de bal naar speler B en scoort speler B vervolgens? Dan heeft speler A een assist gegeven. Teamwork makes dreamwork! 
  • Crosspass: Al die verschillende technieken om een bal te passen, komen inmiddels misschien je neus uit. Toch komt deze pass vaak voor tijdens een wedstrijd en scoor jij zeker punten bij jouw vrienden als je deze term kent. ‘Cross’ staat voor het Engels woord kruis, dus wellicht dat je het al kan raden: wanneer speler A bijvoorbeeld linksachter staat en de bal speelt naar speler B die rechtsvoor staat, is er sprake van een crosspass. Een kind kan de was doen! 
  • Schwalbe: Ooit de ontzettend slechte eindmusical van je kleine broertje gezien? Precies dat is een schwalbe! Wanneer een speler wordt betrapt op het feit dat hij doet alsof hij wordt neergehaald door de tegenstander om een vrije trap of penalty te forceren, spreken we van een schwalbe. Heeft de scheids door dat een speler dit doet? Dan kan het zomaar voorkomen dat hij hier een gele of zelfs rode kaart voor geeft. Dan denk je toch even twee keer na voor je een theatrale snoekduik maakt, niet? We denken in ieder geval dat de volgende spelers in deze video hun voetbalcarrière wellicht kunnen switchen voor een acteercarrière!
  • VAR: De VAR, afkorting voor Video Assistant Referee, is een redelijk nieuw concept, maar inmiddels ontzettend belangrijk tijdens voetbalwedstrijden. Deze VAR zit buiten het veld en kan de scheids op het veld ondersteunen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Zo heeft deze assistent toegang tot alle wedstrijdbeelden en beslist over:

    - Wel of geen doelpunt door hands, buitenspel of een andere overtreding

    - Niet of onterecht gegeven penalty 

    - Niet of onterecht gegeven directe rode kaart (dus niet bij rood door twee keer een gele kaart) 

    - Een gele of rode kaart die is gegeven aan de verkeerde speler 

    Hiermee worden de wedstrijden een stuk eerlijker en komen onterechte winst en verliezen een stuk minder vaak voor. Want laten we niet vergeten dat scheidsrechters ook maar gewoon mensen zijn die geen ogen in hun achterhoofd hebben 😉.

  • Buitenspel: Ook al houd je misschien niet van voetbal, je moet toegeven dat het kijken van EK-wedstrijden altijd ontzettend gezellig is! Alleen wordt het toch altijd nét een tikkeltje ongemakkelijk als iedereen zich weer opwindt om het feit of het wel of geen buitenspel is en jij alleen maar kan denken: buiten-wattes? Nou, het is eigenlijk heel simpel: een speler staat buitenspel als hij, op het moment dat zijn teamgenoot de bal naar hem speelt, dichter bij het doel staat dan de bal én dan de laatste verdediger (zonder de keeper mee te tellen). Dit is om te voorkomen dat aanvallers blijven hangen bij het doel van de tegenstander en er alleen maar lange ballen naar voren worden geschoten. Dat maakt het toch een stuk leuker om naar een wedstrijd te kijken! 

Is oranje jouw favoriete kleur tijdens het EK, maar zie je op je bankrekening toch echt liever groene cijfers? Check dan onze bijbanen en kleur je bankrekening van oranje naar groen!