Studeren in Rotterdam? Dit moet je weten over de Maasstad

21 augustus 2019 Leestijd: 4 minuten

Als kersverse student in Rotterdam sta jij te trappelen om het studentenleven in te duiken.
Maar meer dan de Euromast, Erasmusbrug en De Kuip ken je waarschijnlijk nog niet in jouw nieuwe stad. Hoe kom je aan een kamer? Waar ga je uit? En hoe bespaar je geld? Wij vertellen je alles wat je moet weten over het studentenleven in Rotterdam.

Studeren In Rotterdam

Een eigen stekkie in 010

Tijd voor je eigen plek in Rotterdam? Een kamer vind je bijvoorbeeld via Kamernet of Kamers Rotterdam, Facebookgroepen als Zoekt kamer in Rotterdam en de SSH. Ook kun je een studio of kamer huren via Stadswonen Rotterdam, Huurwoningen.nl of Rentslam. Woning mét dak-ter-ras op de Maasboulevard, anyone? Vergeet daarnaast vooral niet om te netwerken: schreeuw van de daken dat jij een woning in Rotterdam zoekt. Je schijnt tenslotte 6 personen verwijderd te zijn van iedereen in de wereld, er moet dus wel iemand in jouw netwerk zitten met een gouden tip! Sterk in je schoenen staan tijdens de zoektocht? Check Informatiepunt Wettelijke Aansprakelijkheid voor alle info over het huurrecht in Nederland. Waar je het beste kunt wonen, ligt vooral aan wat jij wilt. Slaap je graag uit, dan is studentenwijk Kralingen-Crooswijk - op steenworp afstand van de uni - een goede optie. In West vind je een historisch stukje Rotterdam: Historisch Delfshaven, terwijl je in Blijdorp (Rotterdam-Noord) het mooie Vroesenpark om de hoek hebt. Aan de andere kant van de Maas vind je het steeds hipper wordende De Kop van Zuid. En dat is tegenwoordig die klim over de Erasmusbrug best waard.

Zo bespaar je geld

Kamer gevonden, maar geen cent te makken om hem in te richten? Geen zorgen: er zijn genoeg leuke tweedehandswinkels in Rotterdam. Bij de Kringloopwinkel Rotterdam en Piekfijn scoor je goedkope meubels en accessoires. Struin ook meteen even de Swan Market af voor wat sfeervolle meuk. Heb je nog een plekje over in je kast? Bij Cheap Fashion en Reshare Store heb je zo een goedkope outfit bij elkaar geshopt. Ook op je boodschappen kun je gemakkelijk besparen. Verruil je favo supermarkt voor één van de vele toko’s in Rotterdam, of ga eens naar de markt. Geen zin om zelf te koken? Uit eten voor een tientje of minder doe je bij Aloha Bar, De Ballentent, Burgertrut, Café Stalles of Bulls and Dogs. En ken je de Too Good to Go-app al? Voor een klein bedrag haal jij je ontbijt, lunch of diner, terwijl je voedselverspilling tegengaat. Win-win! Met de Rotterdampas krijg je bovendien korting op eten, musea of bowlen, en ga je gratis naar de bios en de Euromast. Je schaft ‘m als student al aan voor maar €12,50.

Nieuwe stad, nieuwe vrienden

Ken je nog niemand in Rotterdam? Dan is een vereniging de snelste manier om nieuwe vrienden te maken. Ben je er nog niet uit of je bij het corps, een christelijke vereniging of een vereniging zonder al die verplichtingen wilt? Check dan de site van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (R.K.v.V). Bij een studievereniging leer je meer over je studie én je studiegenoten. Elke faculteit van de Erasmus Universiteit heeft tenminste één studie- of faculteitsvereniging. En ook veel opleidingen van de Hogeschool Rotterdam hebben een eigen studievereniging. Liever een vereniging die bij je hobby past? Kijk dan eens bij de sport- en cultuurverenigingen van Erasmus.

Rotterdam in de avond: van ondergrondse nachtclub tot biergarten

De hele nacht doorhalen op de dansvloer of met een biertje aan de bar. Het nachtleven in Rotterdam is zo divers dat er voor ieder (uitgaans)type wel wat is. Op de populaire uitgaansstraat Witte de With zit je altijd goed met tal van hippe cafés. Maar duik ook eens één van de zijstraatjes in voor toffe tentjes als Spikizi Bar of Café LaBru. Dichtbij de bekende kubuswoningen, aan de Oude Haven, pak je fijn een terrasje zoals bijvoorbeeld bij Pardoen. En wil je een échte clubavond, dan is Club Vie the place to be. Ook aan het het begin van de Nieuwe Binnenweg, maak je de dansvloer onveilig, bij Club Vibes en Dizzey bijvoorbeeld. Fiets je 10 minuten verder, dan kom je bij het Stadhuisplein en ga je los bij The VIP Room, De Aprés Skihut en Café Beurs. Of ga letterlijk underground in de ondergrondse nachtclub TOFFLER. Ook rondom Rotterdam Centraal kun je goed uitgaan. Als ware jazz fan kom je aan je trekken bij café en club BIRD. Concertje pakken? Bezoek het grootste poppodium van Rotterdam, Annabel. Mocht je daarna nog een biertje willen: één keer rollen en je bent bij de Biergarten. Bestel een bierpul, neem plaats aan één van de lange, houten tafels en geniet.

 

Kun je wel een extra zakcentje gebruiken om al die biertjes te bekostigen? Check dan snel SUSA voor flexibel studentenwerk.