Thuiswerken tijdens de coronacrisis, hoe gaat dat?

2 juli 2020 Leestijd: 4 minuten

We spreken vandaag met ICT-student Sten. Sten combineert zijn studie met een bijbaan bij internet- en tv-aanbieder Caiway. Toen hij zijn sollicitatieprocedure achter de rug had en begon met werken, brak de coronacrisis uit. Sindsdien werkt hij afwisselend thuis en op kantoor. Hoe gaat dit in zijn werk en hoe onderhoudt hij het contact met collega’s? Je leest het allemaal in deze blog.

Man Sitting Down And Using His Laptop

Waarom deze bijbaan?

Twee redenen waarom Sten heeft gekozen voor een bijbaan bij Caiway via SUSA: “Allereerst omdat het heel flexibel is: je kunt zelf aangeven wanneer je kunt werken. Daarnaast sluit de bijbaan aan bij mijn opleiding. Dit trok mij heel erg aan.” Als student bij Caiway is Sten verantwoordelijk voor de ondersteuning bij glasvezelprojecten. Hij zorgt ervoor dat alles correct wordt verwerkt in het systeem. Daarnaast is ook klantcontact een deel van zijn werk. Zo helpt hij klanten bijvoorbeeld met bestellingen en beantwoordt hij vragen van klanten.  

50/50

Bij Caiway wordt op dit moment met een A-B constructie gewerkt. “De ene week werk ik op kantoor en de andere week werk ik thuis, we wisselen per week af. Ik vind dat de perfecte combinatie.” Thuis heeft Sten een fijne werkplek en alle benodigde faciliteiten. “Je krijgt een laptop van werk, maar je kan ook je eigen laptop gebruiken als je die fijner vindt.”

Op de vraag of hij nog steeds even gemotiveerd is, is Sten heel duidelijk: “Je wil natuurlijk gewoon je best doen en presteren, dat motiveert je wel om niet achter te blijven.” Daarnaast geeft Sten aan dat het erg fijn is dat er zoveel flexibiliteit is. “Ook met deze nieuwe manier van werken is de flexibiliteit nog steeds goed. Er wordt goed met me meegedacht waardoor ik kan werken op de dagen die mij het beste uitkomen.”

Voor- en nadelen

Sten is heel positief over hoe het nu gaat, maar op de vraag of hij liever weer volledig op kantoor werkt, twijfelt hij toch. “Ja en nee. Het heeft echt te maken met verschillende factoren, zoals hoe laat je moet beginnen. Als ik in de ochtend werk dan is het wel relaxter om thuis te werken, omdat je dan wat later kunt opstaan. Dan rol je je bed uit en heb je je laptop al klaarstaan en is alles binnen handbereik, zoals mijn lunch. Dat zijn van die kleine dingen die wel prettig zijn.”
                                                                                      

Maar op kantoor werken heeft ook zeker zijn voordelen, vertelt Sten. “Als je informatie nodig hebt en bepaalde dingen wil weten bijvoorbeeld. Stel je klant heeft een vraag en de desbetreffende supervisor is aanwezig, dan is het makkelijk om die snel even aan te spreken als je op kantoor zit. Als je dat via een chat doet dan wacht je natuurlijk af tot hij of zij gereageerd heeft, dus in die zin is er dan een soort vertraging.”

Online contact

Bij Caiway wordt gewerkt met een dagstart. Echter, deze gaat nu gedeeltelijk via Microsoft Teams, waarbij het hele team aanwezig is. Zowel de mensen die op kantoor werken als iedereen die vanuit huis aan het werk is, doen hieraan mee. Zo kan het team toch samen de dag beginnen. Dit zorgt er ook voor dat het onderlinge contact goed blijft.


De sociale banden met collega’s en leidinggevenden worden volgens Sten goed onderhouden. “Met collega’s heb ik zowel via Microsoft Teams als via WhatsApp contact. Ook zien we elkaar natuurlijk om de week op kantoor en lunchen we bijvoorbeeld samen, zo blijft die sociale band er wel.” Ook met zijn leidinggevende heeft Sten regelmatig contact via Microsoft Teams en WhatsApp. “Ze is er altijd voor je. Als je vragen hebt, dan kan je die haar altijd stellen.


Ben jij nog op zoek naar een toffe bijbaan? En lijkt het jou ook wel wat om vanuit je bed naar je werkplek te rollen? Check dan nu ons aanbod bijbanen