Rome met een studentenbudget: non c'è problema

20 september 2018 Leestijd: 3 minuten

Het Colosseum, goede wijn, pizza’s die 3x zo groot als je hoofd zijn: allemaal knetterduur zeker? We kunnen ons voorstellen dat je een tikkie bezorgd bent als Rome al jaren bovenaan je reislijstje staat. Geen paniek! Laat het maar aan SUSA over om een aantal geheimpjes te verklappen over hoe je een tripje naar Rome maakt zonder enorm prijskaartje.

Rome

De grootste kostenpost: reizen en overnachten

Met een beetje geluk spot je ruim van tevoren een retourtje Rome voor drie tientjes (via Ryan Air bijvoorbeeld). De taxi vanaf Fiumicino of Ciampino naar het stadshart is minstens zo duur of zelfs nog duurder. Pak dus lekker de bus voor €5,-.


Van mei tot en met september zijn accommodaties het duurst, maar een camping of Airbnb-appartementje is alsnog voor een kleine prijs te vinden. Het openbaar vervoer is trouwens dikke prima en betaalbaar, dus je kunt ook zonder problemen iets aan de rand van de stad boeken. Wist je dat je via Airbnb €25,- reistegoed (op een minimumbedrag van €65,-) krijgt als je je via een vriend registreert?

Zitten of on the go

In Nederland kunnen we lekker urenlang blijven werken of studeren in een koffietentje. Je betaalt precies hetzelfde als je een koffie bestelt en weer vertrekt. In Rome werkt het anders. Bij de meeste bars en cafés betaal je lagere barprijzen als je een espresso aan de bar achteroverslaat. Wanneer je aan een tafeltje gaat zitten, betaal je tafelprijzen.

Openluchtmuseum

Al wandelend door Rome kom je de mooiste kunstwerken, fonteinen, sculpturen en oude Romeinse gebouwen tegen. Allemaal gratis. En wat dacht je van al die kerken die op zichzelf al kunstwerken zijn? Om over de kunst daarbinnen nog maar te zwijgen: Rafaël, Bernini, Caravaggio en Michelangelo. Si, si! Wist je dat het Pantheon, de Trevifontein, Piazza Navona, de Spaanse Trappen en de Sint-Pietersbasiliek eveneens altijd gratis zijn? Als je in een romantische bui bent is een bootje huren bij Villa Borghese ook helemaal leuk en maar €3,-.

Eeuwenoud Rome voor nop

Elke eerste zondag van de maand zijn musea en archeologische vindplaatsen gratis. Ga eerst op weg naar de Palatijn en het Romeinse forum en wacht tot na de lunch met het Colosseum, zodat de rij weg is. Over het Colosseum gesproken, als je tussen de 18 en 25 jaar bent, krijg je korting. En iedereen jonger dan 18 jaar mag zelfs gratis naar binnen.

Vaticaan on a budget

Wil je met een beperkt budget Vaticaanstad bezoeken? Bekijk dan het Sint-Pietersplein of de Sint-Pietersbasiliek. Beiden zijn gratis. Op de laatste zondag van de maand is de toegang tot de Vaticaanse musea (en de Sixtijnse Kapel) van 09:30 - 14:30 uur gratis. Houd wel rekening met ellenlange rijen. Katertje of niet, zorg dat je er om 08:00 uur bent zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt.

Pasta di mamma

Je ouders hebben je ongetwijfeld altijd gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen en leren. Van die spruitjes waar je nooit van bent gaan houden tot de tafel van twee en sociale bijeenkomsten waar je vooraf nooit zin in had, maar een aantal vrienden aan hebt overgehouden. Je wilt nu helemaal alleen in het diepe springen. Dat kunnen ze dan toch alleen maar motiveren?

Drinkwater is gratis

Hoewel je wellicht liever een glas wijn of bier hebt, is drinkwater uit de drinkwaterfonteintjes - die overal door de stad verspreid zijn - gratis. Het water uit de nabijgelegen heuvels houdt je gehydrateerd in deze warme stad.

Betaalbare, smakelijke souvenirs

Olijfolie, Parmezaanse kaas, wijn … Jaaa! Stuk voor stuk van veel betere kwaliteit en goedkoper dan je het in Nederland vindt. Inslaan dus die souvenirs. Bij voorkeur op de lokale markt.

Heb je rekening gehouden met al het bovenstaande, dan is weigeren toch geen optie meer?!