Afstuderen in coronatijd: zij zaten er middenin

13 augustus 2020 Leestijd: 4 minuten

Een scriptie schrijven, een stage lopen of een afstudeerproject ontwerpen: de laatste loodjes van je studie zijn al zwaar genoeg. Gooi daar ook nog een pandemie bovenop en je hebt een recept voor flinke stress. Voor SUSA-studenten Ruben en Emma was dit helaas de keiharde realiteit. Zij studeerden af tijdens de opkomst van het coronavirus.

Pexels Yan 4458420

Alles op z’n kop

Ruben was net begonnen aan zijn scriptie voor de master Organisatie, Verandering en Management aan de Universiteit Utrecht toen het coronavirus uitbrak. “Ik zou stage lopen bij het UMC en daar mijn scriptie schrijven. Toen ik net een week was begonnen, kwam de eerste persconferentie en werd aangekondigd dat er maatregelen werden genomen. Omdat ik natuurlijk in een ziekenhuis stage liep, veranderde alles heel snel voor mij. De hele afdeling waar ik zat werd gesloten en mijn stagebegeleider kwam in het crisisteam van het ziekenhuis terecht.”

Ook voor Emma kreeg het afstuderen heel snel een andere wending. “Mijn afstuderen begon in februari, toen alles nog “normaal” was. In maart moest ik het onderzoeksvoorstel voor mijn masterscriptie Strategisch HRM presenteren, precies in de week dat alles op slot ging. Die presentatie ging natuurlijk niet door zoals gepland en het was toen voor mij als student, maar ook voor de UU, nog heel onduidelijk wat er ging gebeuren en of ik überhaupt kon gaan afstuderen.”

Nieuwe plannen maken

In een tijd waarin we elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten en beperkt zijn in waar we heen mogen, moeten we creatief nadenken over hoe we ons dagelijkse leven in kunnen vullen. Zo moesten ook Ruben en Emma hun masterscripties zien te passen in het nieuwe normaal. Voor Ruben hield dit in dat hij voor zijn onderzoek geen interviews meer kon afnemen bij het drukke ziekenhuispersoneel: “Samen met de opleiding heb ik uiteindelijk gelukkig een passend alternatief gevonden, waarbij ik zowel de UU als het UMC tegemoet kon komen. Dat ik niet op locatie kon werken vond ik wel heel jammer, want alleen op je kamer aan je scriptie zitten is behoorlijk saai! Maar aan de andere kant had ik daardoor wel weinig last van FOMO, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zat. Dus áls je een masterscriptie moet schrijven, dan maar het liefst in coronatijd.”

Emma was vooral bang om niet genoeg respondenten voor haar onderzoek te vinden. “Het bedrijf dat voor mijn respondenten zou zorgen liet ineens niets meer van zich horen, waardoor ik deze nu zelf moest gaan zoeken. Na overleg met de opleiding heb ik besloten mijn onderzoek via LinkedIn en Facebook te delen en zo respondenten in mijn eigen netwerk te vinden. Dit was natuurlijk wel van invloed op de betrouwbaarheid van mijn onderzoek, maar de UU was hierin gelukkig heel soepel. In een normale situatie was dat denk ik niet goedgekeurd.”

Afgestudeerd, en nu?

Na veel onzekerheid en hard ploegen op hun studentenkamers is het zowel Ruben als Emma gelukt om hun studie af te ronden. Maar daarmee is de stress niet per se verdwenen. Door de coronamaatregelen staat de hele economie, en daarmee de banenmarkt, volledig op z’n kop. Als onervaren starter zit je dan snel in een hele lastige positie. “In de zomer werk ik nog bij SUSA, maar ik ben hard aan het solliciteren voor een fulltime baan. Je merkt echt dat bedrijven veel minder ruimte hebben voor starters en trainees. Veel tijdelijke contracten zijn niet verlengd, waardoor die mensen ook weer op de startersmarkt komen. Dit maakt de concurrentie onwijs pittig. Zeker met de hoge huurprijzen hier in Amsterdam is dat heel stressvol” vertelt Ruben.

Voor Emma is het vinden van een baan na haar studie wat soepeler verlopen. Zij is namelijk binnen SUSA verder gaan solliciteren en aangenomen voor de functie van Poolmanager. “In het begin had ik wel stress over wat ik moest gaan doen na mijn afstuderen. Ik had altijd in mijn hoofd dat ik na mijn master een traineeship zou gaan doen, maar daar gingen de sollicitaties allemaal niet meer door. Toen ben ik verder met SUSA in gesprek gegaan over de mogelijkheden en zo kwam ik bij de functie van Poolmanager terecht. Daar werd ik gelukkig voor aangenomen, dus ik hoef me voorlopig niet meer te wagen op de arbeidsmarkt!”

Ben jij ook benieuwd naar de banenkansen bij SUSA? Neem dan contact op met onze Recruiters of solliciteer op een van onze bijbanen!