Hoe overleef ik een studentenkamer van 8m²

14 februari 2018 Leestijd: 3 minuten

Een studentenkamer inrichten kan een flinke uitdaging zijn. Op maar een paar vierkante meter ga je studeren, slapen, eten, ontspannen en je wilt natuurlijk ook vrienden over de vloer hebben. Hoe richt je dit zo efficiënt mogelijk in? Om te voorkomen dat de muren op je af komen, delen wij een aantal handige tips en tricks.

Bureau in een studentenkamer

1. Verdeel en heers

Als student leef je vaak in één kamer, maar dat betekent niet dat het ook één ruimte hoeft te zijn. Met een roomdivider verdeel je een kamer eenvoudig in meerdere zones. Hang bijvoorbeeld gordijnen voor je bed om een woon- en slaapgedeelte te creëren, of zet een (open) kast aan het voeteneind. Heb je meteen weer wat extra opbergruimte.

2. Dubbele pret

Natuurlijk kun je studeren en eten op je bed, en jouw bureaustoel voldoet vast ook prima als kledingkast. Wil je echter meer uit je kleine studentenkamer halen? Ga dan voor multifunctionele meubels. Denk aan een bedbank – of een gewoon bed vol met kussens - die overdag dienstdoet als sofa en ’s nachts jouw slaapplaats is. Of schaf een eettafel aan waaraan je zowel kunt eten als studeren. En wat dacht je van kisten met kussentjes erop? Handig als zitplaats, voetenbankje én opbergruimte.

3. Opgeruimd staat netjes

Zoveel spullen, zo weinig ruimte. Een kleine kamer komt al snel rommelig over, en dat wil je natuurlijk niet als je een hot date hebt of je ouders onverwachts een bezoekje brengen. Berg daarom alle spullen die je niet direct nodig hebt netjes op. Hoe? Kies voor laden of opbergkisten onder je bed of ga voor meubels met wieltjes. Die rol je zo aan de kant als je meer ruimte wilt creëren.

4. Houd het luchtig

Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken dan donkere kleuren. Cliché, maar waar. Ga daarom voor wit, crème, beige of pasteltinten op je muren en plafond. Vind je dat maar saai? Gebruik dan verticale strepen of koop rustgevend fotobehang (denk aan een bos of strand). Kies bovendien lichte gordijnen en zwaai ze ’s ochtends ver open om al het daglicht binnen te laten.

5. Ga de hoogte in

Als elke centimeter telt, is het essentieel om de gehele ruimte te gebruiken. Vergeet daarom ook niet de hoogte in te gaan! Til je bed de lucht in met een (half)hoogslaper en kies voor kasten tot aan het plafond. En je muur? Dat is de ideale plek om nog meer opbergruimte te creëren. Zo’n plankje aan de muur ziet er trouwens ook heel leuk uit als je boeken en dozen afwisselt met planten, lampen, of andere eyecatchers.

6. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegels zijn niet alleen handig om te checken of jouw outfit on point is, ze laten je kamer ook nog eens groter lijken. In dit geval geldt: hoe groter, hoe beter. Maar ook met meerdere kleine spiegels kom je een heel eind. Hang de spiegel aan je deur, wand of kast en plaats hem bij voorkeur tegenover een raam om het licht te weerspiegelen.