Zo ga je om met die vervelende huisgenoot!

4 december 2019 Leestijd: 3 minuten

Een huisgenoot die altijd afwas in de gootsteen laat staan, hard muziek draait en/of stinkende stapschoenen in de woonkamer laat slingeren. Allemaal rampscenario’s waar je zomaar in verzeild kan raken als je op kamers woont. Een nieuwe kamer zoeken is niet zo makkelijk, dus hoe ga je met deze huisgenoot om? Volg de onderstaande 5 stappen!

Blogpost Wk15 Vervelendehuisgenoten Website

1. Ga het gesprek aan

Natuurlijk is het makkelijker om gewoon helemaal niks te zeggen en je huisgenoot geïrriteerd aan te kijken wanneer hij weer niet de afwas doet, of tja, überhaupt z’n mond opendoet… maar wat doe je hiertegen? Om irritatie te voorkomen is het belangrijk dat je in ieder geval communiceert wat je dwars zit. Anders heeft je huisgenoot geen idee dat de huidige situatie je niet bevalt. Maak hierbij echter niet de volgende fouten.

2. Voorkom vouten!

- Passief agressieve opmerkingen gebruiken om het onderwerp op tafel te leggen

 

“Ja, er hangt hier wel een vieze geur, hè RIK! Niet specifiek op jou gericht hoor, maar die borrelschoenen van jou dragen niet bij aan een schonere woonkamer…” Hoe leuk het ook kan zijn om een goed uitgedachte passief agressieve sneer te maken, zorgen dit soort opmerkingen er helaas voor dat je het gesprek op de verkeerde voet begint.

 

- Ruziemaken via WhatsApp

Via WhatsApp kan je je boodschap nooit op een subtiele manier overbrengen. Het maakt niet uit hoeveel hartjes-emoji’s je ertegenaan gooit. Als je al discussiërend tot een oplossing wil komen, is WhatsApp niet het juiste strijdtoneel. Daarnaast kan je zomaar te maken hebben met een doorgewinterde apper, die je er met 10.000 woorden per minuut helemaal uit appt.

3. Toon empathie a niffauw

Het is in ieder geval belangrijk dat je je realiseert dat je huisgenoot waarschijnlijk niet Satan zelve is. Hij/zij bedoelt het waarschijnlijk allemaal niet slecht. Jullie moeten samen een nieuwe situatie creëren die acceptabel is voor beiden. Een goede manier om dit te realiseren is door eerst te vertellen wat jou dwars zit, en daarna te vragen hoe jouw huisgenoot tegen deze situatie aankijkt. Stel vervolgens écht vragen om erachter te komen wat de beweegredenen zijn, hoe je huisgenoot de situatie ervaart en waardoor het probleem is ontstaan. Door deze vragen te stellen krijg je (hopelijk) begrip voor je aartsvijand.

4. Deal or no deal?

Wanneer het begrip is gekweekt, is het tijd voor kneiter duidelijke afspraken. ‘The best afspraken that have ever been made’, zou Trump zeggen. Het gaat er namelijk om dat er wat verandert. Hierbij is het belangrijk om geen perfectie na te streven. Niet iedereen streeft bijvoorbeeld een perfect schoon huis na. De afspraken moeten dus realistisch, duidelijk en voor beide partijen acceptabel zijn. Daarnaast kunnen jullie afspreken dat degene die een afspraak breekt, een tientje in een ‘huis-pot’ legt. Ook al heb je nog zo’n toffe, goedbetaalde SUSA-bijbaan, een straf waardoor je een biertje minder kan drinken in het weekend is nooit leuk.

5. De nasleep: werken de afspraken?

De afspraken zijn gemaakt en jullie hebben beiden vertrouwen in jullie toekomst als huisgenoten (of wellicht zelfs vrienden, als het gesprek héél goed verliep). Maar na je college loop je de woonkamer in en het ruikt nog steeds vies. ‘Waarom?!’, denk je, ‘we hebben pasgeleden nog afgesproken stapschoenen niet in de woonkamer te laten liggen’.

Het is belangrijk om geen wraak te nemen, maar hier op een subtiele manier mee om te gaan. Je huisgenoot heeft waarschijnlijk tijd nodig om zijn/haar gedrag te veranderen. Is dit niet het geval en heb je het gevoel dat je écht niet met deze huisgenoot om kan gaan? Kies er dan voor om alsnog te verhuizen: life’s too short om te lang met vervelende huisgenoten te dealen!