Pepernoten in alle smaken en kleuren

29 november 2018 Leestijd: 2 minuten

Inmiddels is de Sint weer in het land. Maar al voordat hij begon met zijn voorbereidingen, draaide de pepernotenfabriek op volle toeren. En ‘gewone’ pepernoten, daar doen we niet meer aan. Nee, anno 2018 vindt er een heuse pepernotenrevolutie plaats: peanut butter crunch-pepernoten, crème brûlée-pepernoten, raspberry cheesecake-pepernoten of toch liever een truffel-tiramisu-pepernoot?

Pepernoten In Alle Smaken En Kleuren

Al bijna 250 jaar oud

Het eerste pepernotenrecept dat is gevonden stamt uit 1771. Inmiddels vieren de pepernotenal bijna hun 250e verjaardag! Eigenlijk heten de bekende ronde pepernoten natuurlijk kruidnoten, maar daar maakt de Van Dale ook geen onderscheidt in, dus dat even terzijde.


In de eerste pepernoten zat Afrikaanse cubebapeper, dat was de eerste zwarte pepersoort in Nederland. Deze peper was niet scherp, maar zoet. Tegenwoordig worden ze gemaakt met speculaaskruiden en die bevatten niet altijd peper. Vaak zit er nootmuskaat, korianderzaad, anijszaad, kaneel, kruidnagel en eventueel witte peper in. Het deel ‘noot’ komt trouwens niet van nootmuskaat, maar van de vorm.

Hoe eerder hoe beter…

Dat lijken de winkels ieder jaar weer te denken. Dit jaar won een supermarkt in Groningen. Terwijl het hitteplan nog van toepassing was, lagen de pepernoten  in augustus alweer in de schappen.. Maar stiekem maakte Kruidvat de echte primeur. Zij vierden Koningsdag met oranje kruidnoten. Gecamoufleerde pepernoten dus. We kijken nu al uit naar de paaspepernoten in 2019!

Tijd voor wat vernieuwing

We horen je al denken: “Waar kan ik die peanut butter crunch-pepernoten halen dan?” Dit kan onder andere bij De Pepernotenfabriek Van Delft. Zoek hier naar een vestiging bij jou in de buurt. Van Delft pepernoten zijn bij meerdere winkels te koop, waaronder bijvoorbeeld de Albert Heijn. Bij Bol.com kun je zelfs een ‘kruidnoten giftbox’ bestellen met drie soorten Van Delft pepernotenzakken! 


Ook verkoopt de Hema bijzondere pepernoten: denk aan pepernoten met stroopwafelsmaak, truffelsmaak, capuccinosmaak en proseccosmaak. Voor de #fitgirls en #fitboys hebben ze ook volkoren pepernoten. Bij de Jamin kun je ook een paar bijzondere smaken vinden, zoals Karamel Zeezout-pepernoten.

Ben jij niet zo’n pepernotenfan en heb je liever chocoladeletters? Bij de bovenstaande winkels zijn er ook originele smaken van chocoladeletters te koop. Smul ze!