Europese verkiezingen 2024: waarom jouw stem telt!

23 mei 2024 Leestijd: 4 minuten

Hoewel we na de verkiezingen in Nederland nog in spanning afwachten wie onze premier wordt, mogen we onszelf alweer klaarmaken om weer een enorm vel papier netjes op te vouwen en deze in een grote container te gooien. Want op 6 juni is het weer zo ver: je mag weer stemmen! Na het grote succes van de Nederlandse verkiezingen in 2023, staat dit keer Europa klaar voor een nieuwe ronde en mag je stemmen bij de Verkiezingen voor het Europees Parlement. We horen je hersenen al kraken, want eh... wat houden deze verkiezingen nou ook alweer in? Wij zochten het voor je uit! 

EU Parlement

Wat zijn de Europese verkiezingen?

De Europese verkiezingen zijn er om leden te kiezen voor het Europees Parlement. Dit parlement vertegenwoordigt de burgers van de Europese Unie (EU) en neemt beslissingen over belangrijke zaken zoals klimaatverandering, privacy en studentenmobiliteit. Uiteindelijk bepaalt dit Parlement welke wetten er wel en niet worden aangenomen. In het Europees Parlement zitten 720 vertegenwoordigers uit alle 27 EU-landen. Na de verkiezingen zullen er 31 Nederlandse leden in het Europees Parlement zitten. Het Europees Parlement zal vervolgens samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie samenwerken om de toekomst van de EU te bepalen. Met jouw stem heb jij dus invloed op hoe het Europese Parlement eruit komt te zien en wie er dus zullen meebepalen welke nieuwe wetten er zullen gelden voor de hele EU. Ontzettend belangrijk dus! 

Moet ik dan gaan stemmen?

Het antwoord op die vraag is heel simpel: natuurlijk moet jij op 6 juni gaan stemmen! Want hoewel Europa enorm is, maakt jouw stem écht het verschil! De opkomst van studenten is vaak lager dan andere leeftijdsgroepen, waardoor de stem van studenten minder gehoord kan worden. En juist de EU heeft een hoop fijne regelingen voor jou als student. Denk bijvoorbeeld aan uitwisselingsprogramma's zoals Erasmus, studentenbeurzen en zelfs de roamingkosten van jouw telefoon worden bepaald door de EU. Door te stemmen bepaal je dus mee over hoe deze regels eruitzien en wat er verbeterd kan worden. Dus, ga naar dat stemloket op 6 juni en laat die stem van jou als student gelden! 

Hoe kan ik stemmen?

Stemmen voor het Europese Parlement is net zoals bij de Nederlandse verkiezingen: easy peasy lemon squeezy! Als Nederlandse student, krijg jij automatisch een stempas thuisgestuurd. Deze zou je inmiddels moeten hebben binnengekregen, dus check goed of dit het geval is. Heb jij hem nog niet binnengekregen? Neem dan contact op met jouw gemeente om ervoor te zorgen dat jij zeker bent dat je op 6 juni jouw stem kunt uitbrengen! Daarnaast kun je gemakkelijk op de site van jouw gemeente vinden welke stemlokalen er bij jou in de buurt zitten (dit staat vaak ook aangegeven op de brief die je ontvangt met jouw stempas). Op de dag van de verkiezingen neem je jouw stempas en een geldig identiteitsbewijs mee en kun je jouw stem laten horen. Simpel, toch? 

 

Kan jij zelf niet stemmen op 6 juni? Dan kun je iemand machtigen die in dezelfde gemeente woont als jij. Op de achterkant van je stempas vul je jouw gegevens in en je geeft deze pas mee aan degene die voor jou gaat stemmen. Ben je in een andere gemeente op de dag van de Europese verkiezingen? Dan kun je tot en met 3 juni bij jouw gemeente een kiezerspas aanvragen. Met deze kiezerspas kun jij in heel Nederland stemmen, winning! 

Wie doen er mee?

Voor de Europese verkiezingen kon elke politieke partij zich registreren bij de Kiesraad op 23 april 2024. Inmiddels zijn alle partijen en kandidaten dus bekend. Maar, wie doen er dan eigenlijk mee? Over het algemeen zien we veel partijen voorbijkomen die ook meededen aan de Nederlandse verkiezingen vorig jaar. Hoewel de meeste partijen dus wel bekend zullen zijn onder studenten, zijn de kandidaten allemaal verschillend. Logisch, aangezien een zetel in de Tweede Kamer moeilijk te combineren is met een zetel in het Europese Parlement. Een overzicht van de partijen en kandidaten die meedoen, vind je hier. Vind jij het maar lastig om te kiezen tussen al deze partijen? Vul dan de stemwijzer in om te kijken welke partijen er bij jou passen! 

Cashen met de verkiezingen?

Ga aan de slag als stemmenteller! Door een avondje of nachtje stemmen tellen kun je makkelijk wat extra's verdienen en daarna samen met je mede-tellers de stad in duiken. Check de website van je gemeente om te zien welke stembureaus nog tellers zoeken en schrijf je gezellig samen met je vrienden in!  
 
Ben je niet beschikbaar op 6 juni, maar wil je wel wat bijverdienen? Check dan onze bijbanen die perfect passen bij jouw drukke studentenleven!