Studeren en werken: hoe ben je zo productief mogelijk?

28 augustus 2023 Leestijd: 4 minuten

Als student is het ontzettend moeilijk om prioriteiten te stellen. Je wil het liefste al je studiepunten naar binnen harken en daarnaast alle fissa’s meepakken, terwijl je ook heerlijk op het terras wil chillen. We snappen je helemaal, maar helaas moeten we je toch echt teleurstellen: studie, drankjes en uitjes betalen zichzelf niet. Je zult in dat drukke studentenleven dan toch echt aan de bak moeten om alles te financieren. Maar met die volle agenda kan het aardig lastig zijn om alle balletjes hoog te houden. Gelukkig hebben wij een paar gouden tips om jouw studentenleven in balans te houden en tegelijkertijd die hoognodige knaken te verdienen. Lees snel verder!

Susa Lowres Webshoot 274

1. Plannen, plannen, plannen

We weten het, je hebt dit waarschijnlijk al miljoenen keren gehoord, maar plannen is écht de key to success! Wanneer jij op zoek gaat naar dat droombijbaantje is het belangrijk om eerst te kijken hoeveel tijd jij nou beschikbaar bent. Maak een lijstje voor jezelf met al jouw wekelijkse activiteiten. Hoeveel tijd ben jij bezig om jouw studie te fiksen? Hoe lang duren jouw sportlesjes? Natuurlijk wil jij ook genieten van borrels met vrienden. Houd bij het maken van dit lijstje rekening met vakken die wat meer aandacht nodig hebben, en kun je die borrels een tikkie inperken. Misschien heb je ook genoeg aan twee borrels in plaats van drie… het is lastig, maar you can do it! En weet je wat zo chill is? Je kunt gewoon beginnen met een bijbaantje waar je 6 tot 12 uurtjes per week aan de slag gaat. Dat is dé manier om erachter te komen of je uiteindelijk meer uren wil draaien of dat dit perfect past in jouw rooster. En, wanneer je dan die eerste loonstrook binnenkrijgt en het geld op je rekening ziet verschijnen, zal jij hartstikke trots zijn op jouw planning-skills! Dus, go get ‘em wereldplanner!

2. Relax, take it eaaaaasy

Oh nee! Jij hebt verkeerd in je rooster gekeken en staat ingepland voor werk terwijl je ook een werkgroep en een lunchafspraak hebt… Je voelt die knieën al knikken, je hart begint sneller te kloppen en je handen beginnen te zweten: paniek in de tent! Probeer rustig te blijven, want die stress zit alleen maar in de weg. Uit onderzoek van University of California, Riverside en Standford University blijkt namelijk dat je veel productiever (en gezonder) bent in relaxmodus. Dus, adem in, adem uit en relax! Plan lekker wat pauzetjes in tijdens het studeren (bijvoorbeeld na drie kwartier studeren een kwartiertje pauze) en gooi lekker de voetjes omhoog na een dagje hard werken. Sporten is daarnaast ideaal om je hoofd even leeg te maken en die stress eruit te zweten. Niet zo’n sportfan? Luister dan naar jouw lievelingsmuziek en zing die zorgen eruit. You got this, stressbuster!

3. Study smarter, not harder

Wist jij dat urenlang blokken niet nodig is voor goede cijfers? Ja, echt waar! De kracht van herhaling is jouw krachtige wapen tot het halen van jouw studiepunten. Dus, zeg maar doei tegen die dagen waar jij non-stop achter elkaar met je neus boven de boeken hangt! Het geheim zit hem in (bijna) elke dag een paar uurtjes aan je studie besteden. En guess what? Door het herhalen van de stof zul je merken dat je een stuk meer onthoudt. Komt dat even goed uit! Zo heb jij genoeg tijd voor jouw bijbaantje én kun jij in de avond nog een drankje doen met je maten. Studeren is zo slecht nog niet 😉.

4. Beloon jezelf

Wanneer jij jezelf helemaal uit de naad werkt om jouw studie en bijbaantje te combineren, mag jij jezelf daar ook voor belonen. Mag? Nee, moet! Iedereen weet namelijk hoe fijn het is om waardering te krijgen voor iets wat je hebt gedaan. En jij mag jezelf dan ook met trots belonen voor al dat harde werk. Die waardering zorgt ook nog eens voor extra motivatie. Zorg dan ook voor een beloning in het vooruitzicht voor die geweldige cijfers voor je tentamens. Een paar nieuwe schoenen? Kaartjes voor een festival? Het is tijd om jezelf in de watten te leggen, want dat heb je dubbel en dwars verdiend!

5. Time flies when you’re having fun

Zoals we al eerder zeiden, is het goed om stress zoveel mogelijk te vermijden. Wil jij naast je studie een bijbaan die je wél kunt combineren met je drukke planning? Dat kan! Bij SUSA werk je namelijk wanneer JIJ wilt! Plan wekelijks je werkdagen in wanneer het jou uitkomt. Dit alles regel je eenvoudig online, zonder gezeik! Chill, hè? Laten we daarnaast niet vergeten dat plezier minstens net zo belangrijk is. Wij hebben daarom een breed scala aan vacatures, zodat er voor iedereen wat tussen zit. Ga voor een studie gerelateerde bijbaan of kijk of je iets kunt doen wat te maken heeft met jouw hobby’s: sporten, creatief bezig zijn, wat dan ook, als je er maar happy van wordt! Hoewel de meeste vacatures verschillen, hebben ze standaard één ding gemeen: jij wordt beloond voor je inzet! Wanneer jij een bijbaantje via SUSA regelt, krijg jij een heerlijk salaris dat je elke week op jouw rekening ziet verschijnen. Dus, zeg maar doei tegen die skere tijden! En weet je wat jouw bijbaan nog leuker maakt? Jij komt te werken in een groot team met andere studenten. Hartstikke gezellig dus! Bekijk hier al onze studentenbijbanen!

Join SUSA!

Jij bent student. Maar ook sporter, borrelaar, huisgenoot, muzikant en nog zo veel meer. Het studentenleven is gezellig, druk en… duur! Daar hebben we bij SUSA al meer dan 75 jaar ervaring mee. Werk via ons wanneer JIJ dat wil, zonder gezeik, voor een goed salaris. Plan zelf wekelijks je werkdagen in zodat het in jouw wisselende rooster past en je studie op nummer één kan blijven staan. Je doet het werk natuurlijk niet alleen, maar in een pool vol enthousiaste mede SUSA-studenten. Ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten. Wil je echt het maximale uit je studententijd halen? Check dan snel onze bijbanen!