Dit is wat je moet regelen voordat je voor een stage of minor naar het buitenland vertrekt!

14 september 2017 Leestijd: 4 minuten

Je hebt besloten om naar het buitenland te vertrekken. Nu zijn er nog een aantal dingen die geregeld moeten worden. SUSA geeft antwoord op veelgestelde vragen.

Wk38 Blog Blogafbeelding (1)

Wat moet je studie-wise regelen?

Een buitenlandstudie vergt een goede voorbereiding. Zorg dus dat je alle vakken zo goed mogelijk hebt afgerond en dat het overzicht van je cijfers klopt. Verdiep je in de vakken die je in ‘t buitenland kunt volgen en of je hiervoor studiepunten kunt krijgen. Als je met een uitwisselingsprogramma gaat, worden je studiepunten meestal automatisch erkend. In het geval dat je zelf je buitenlandstudie organiseert, moet je de vakken van tevoren laten goedkeuren door je opleidingscoördinator.

Tip: neem ook op tijd contact op met de buitenlandcoördinator van je opleiding. De coördinator kan je helpen met welke zaken je geregeld moet hebben voordat je vertrekt. Denk aan contracten, verzekeringen, studieverklaringen, belangrijke documenten, beurzen, een woning, je visum, inentingen en de reis ernaartoe.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Van in het buitenland studeren wordt je wijzer, maar niet rijker. Een beurs is fijn, maar dekt vaak alleen de studiekosten en niet de bijkomende kosten. Je zult altijd extra kosten maken. Van de reiskosten naar je bestemming toe tot studiemateriaal en misschien zelfs wel een taalcursus om de lokale taal onder de knie te krijgen. Daarbij moet je je bijbaan in Nederland even on hold moeten zetten en komt er dus geen geld binnen. Begin dus op tijd met sparen. Om echt te knallen kun je bijvoorbeeld solliciteren naar een tijdelijke fulltime baan.

Hoe kun je besparen op de kosten?

Er zijn verschillende manieren om in het buitenland te studeren, maar de meest betaalbare manier is een uitwisseling die door jouw hogeschool of universiteit wordt geïnitieerd. Hierbij worden studenten geruild met één van de partneruniversiteiten of -hogescholen. Tijdens je uitwisseling betaal je gewoon collegegeld aan je eigen hogeschool of universiteit. Zo bespaar je op studiekosten in het buitenland. Vaak is het collegegeld in het buitenland namelijk vele malen hoger. Om een voorbeeld te noemen: een bacheloropleiding kost tussen de 15.000 en 33.000 dollar (AUD) per jaar als je in Australië wilt studeren. Gelukkig houd jij het bij een uitwisseling op je Nederlandse collegegeld.

Huisvesting in het buitenland kan ook kostbaar uitpakken. Gelukkig bieden veel hogescholen en universiteiten de mogelijkheid om via de uitwisseling aan een studentenwoning te komen. Je zou zelfs eventueel je plekje in je studentenhuis kunnen ruilen met de buitenlandse student die naar Nederland komt om kosten te besparen. Het loont om even naar de mogelijkheden te informeren. Lukt het niet om ook huisvesting te ruilen? Verhuur je kamer dan onder. Dat drukt de kosten.

Welke beurzen zijn er voor minors en stages binnen en buiten Europa?

Een buitenlandstudie betekent vaak een rib uit je lijf. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn genoeg instanties die je kunnen helpen om de kosten voor jouw nieuwe avontuur te beperken. Zo heb je de Erasmusbeurs voor studenten die binnen de Europese Unie studeren of stagelopen. De afgelopen tien jaar is het aantal Nederlandse studenten dat op uitwisseling gaat met Erasmus dik verdubbeld. Inmiddels doen 12.000 studenten een beroep op een Erasmusbeurs.

Ga je naar Amerika, Australië of een ander land buiten de EU? Kijk dan op de zoekmachine voor studiebeurzen - beursopener.nl - welke beurzen er voor jou beschikbaar zijn. Voor veel buitenlandse universiteiten zijn er mogelijkheden, maar wees wel op tijd met je aanvraag! 

Loopt je studiefinanciering door als je in het buitenland zit?

Als je voor een tijdelijke studie of stage naar het buitenland vertrekt, krijg je gewoon studiefinanciering. Je kunt zelfs een uitwonende beurs ontvangen, maar dan moet je wel nog gebruikmaken van het oude systeem. Aangezien je in het buitenland geen gebruik kunt maken van je ov, kun je hiervoor ook een maandelijkse vergoeding krijgen van € 89,07.

Hoe zit het met m’n verzekeringen tijdens een studie in het buitenland?

In Nederland ben je natuurlijk goed verzekerd, maar hoe zit dat in het buitenland? De meeste zorgverzekeringen vergoeden vanuit het basispakket als er iets met je gebeurt binnen Europa. Maar, dat is niet altijd het geval. Je komt bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een vergoeding als je betaald wordt voor je stage of als je ouder bent dan 30 jaar en in het buitenland studeert.

Ga je buiten Europa studeren? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig met werelddekking. Wees hier wel op tijd mee, want alleen in de maanden, november, december en januari kun je overstappen van zorgverzekering – mits je voor het einde van het jaar aangeeft dat je wilt overstappen. Ga je maar een halfjaar studeren in het buitenland? Kijk dan of een eventuele aanvullende reisverzekering je meer zekerheid biedt. Een reisverzekering kan ook voordelig uitpakken als je halverwege het jaar naar het buitenland vertrekt. Check wel even hoe lang je maximaal verzekerd bent. Veel reisverzekeringen hebben een limiet van drie of vier maanden. Je bent niet alleen verzekerd voor eventuele medische kosten, maar ook bij bijvoorbeeld diefstal.

Tip: vaak kan je hogeschool of universiteit je adviseren welke verzekering bij jouw buitenlandstudie past.

Heb je de buitenlandstudiekriebels te pakken? SUSA wenst je heel veel plezier bij de voorbereiding op dit fantastische avontuur!