Student en uitwonend: Hoe onderhoud je het contact met je ouders?

10 oktober 2019 Leestijd: 3 minuten

Maandag en dinsdag twee hoorcolleges. Woensdag en donderdag verplichte werkgroep en verder studeren in de UB. Vrijdagmiddag eindelijk even sporten, en meteen daarna het huisfeestje van je studiegenoot. Zaterdag naar de bioscoop met je scharrel, kwarrel, prela, eventuela of rela. En zondag gestrekt op de bank om bij te komen van de drukke week. Herhaal dit vier keer en je hebt je ouders al meer dan een maand niet gezien. HELP! Gelukkig weet SUSA raad. Met deze tips onderhoud jij zonder moeite het contact met je ouders!

Man en vrouw koken samen

Uit het oog, in de familie-chat

Er is een ding dat nooit verandert bij je ouders: alles wat je doet (wat niet met alcohol te maken heeft) vinden ze leuk. Je moeder werd net zo vrolijk van jouw stoomboot-tekening in groep 3, als van jouw boekpresentatie in de vijfde (van een boek dat je nooit gelezen hebt). Dit geldt nog steeds! Heb je een keer iets lekkers gekookt? Heb je met vriend(inn)en een vluchtige selfie bij de Dom geschoten? Zie je een regenboog vanuit je slaapkamerraam? Maak een foto en stuur het in de familie-chat! Zo geef je op een laagdrempelige manier een teken van leven en weten je ouders dat je niet alleen maar met studiefeestjes bezig bent! 

Mama is aan het typen . . .

Wat duurt er langer dan de Brexit, een seizoen The Bold and the Beautiful en de grootste hit van Davina Michelle samen? Juist ja, de antwoordsnelheid van je ouders op WhatsApp. Logisch dat je geen zin hebt om je hele week over WhatsApp te bespreken. Bel ze daarom eens op! Je ouders vinden het harstikke leuk om je vol enthousiasme te horen vertellen over je laatste avonturen. Het “kijk-mij-eens-een-goed-kind-zijn-gevoel” dat je na het gesprek hebt, nog niet eens meegerekend. Als kers op de taart: het schijnt dat veel ouders inmiddels de luidspreker-functie hebben ontdekt, zo krijgt de rest van het gezin ook nog eens wat mee!

Haastige spoed is zelden goed

Soms lukt het opeens. Tussen je commissievergadering, werkgroep, pilates-les en lunchafspraak door vind je opeens tijd om snel bij je ouders langs te wippen. Twee zoenen op de wang en een glas melk later zit je alweer in de trein naar huis. Hartstikke leuk om je ouders weer eens te zien, maar eigenlijk was je vooral aan het haasten. De oplossing? Maak af en toe eens een hele dag vrij. Neem je ouders mee naar je favoriete lunchtentjes, bezoek de toeristentrekpleisters van je stad en nodig ze uit voor een klein drankje in je stamkroeg. Zo’n dag vol quality time is meer waard dan zes “haastige bezoekjes” samen en stiekem ook nog veel leuker!

Waarderen in plaats van profiteren

Natuurlijk kost jouw drukke leventje een hoop tijd en geld. Het is daarom logisch dat je graag eens gebruik maakt van de gratis was- en kookservice van je ouders. Ook het leegplunderen van die goedgevulde koelkast op het thuisfront moet eens in de zoveel tijd prima kunnen. Let wel op dat je niet alleen maar profiteert van de goedheid van je ouders, door ze ook te laten weten dat je hun (financiële) steun waardeert. Pas bovenstaande tips daarom met regelmaat toe en zorg voor een gezonde balans tussen aandacht geven en liefde (en geld) nemen.


Nog steeds krap aan het eind van de maand? Of wil je jouw ouders graag eens trakteren op wat quality time? Ook dan weet SUSA raad! Kijk gauw op www.susa.nl en vind de ideale bijbaan voor naast jouw studie!