Boost je brainpower: hoe jij je brein op volle toeren laat draaien

11 maart 2024 Leestijd: 5 minuten

Van 11 tot 17 maart is het Brain Awareness Week, en dat betekent dat we de grijze hersenpaninhoud eens flink in het zonnetje moeten zetten. Want zeg nou zelf, zonder ons gouden brein zijn we nergens. Tijd om wat aandacht te besteden aan hoe jij je brein een boost kunt geven. Van studeren in de bieb tot de juiste snackkeuzes – we duiken in de wereld van breinzaken om jouw studie- en leefstijl naar een hoger niveau te tillen. Want let's be honest, het is toch ontzettend zonde om geen gebruik te maken van die innerlijke Einstein? 

Brein Met Kroon

Puzzel jezelf slim

Een sudoku voor je studiesessie als breinboost? Jazeker! Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is puzzelen, in welke vorm dan ook, een ware work-out voor je brein. Of je nu een legpuzzel legt, een sudoku oplost, of een woordzoeker invult, elke vorm van puzzelen draagt bij aan een fitter brein en een scherper geheugen. Hier vind je elke dag een nieuwe Sudoku. Dus, voordat je in de boeken duikt, daag jezelf eens uit en probeer een sudoku van vier sterren op te lossen. Door jezelf te pushen om net die ene moeilijkere puzzel aan te pakken, houd je je hersenen actief en flexibel. Dat is niet alleen een leuke afwisseling, maar maakt jou ook helemaal klaar voor de start om die studiestof te tackelen. Zo maak je van elke studeersessie in de bieb niet alleen een leerrijk, maar ook een brein-stimulerend avontuur. 

Kauwen tot je aanstaat

Terwijl je diep met je neus in de boeken zit in de bieb, is de concentratie vaak ver te zoeken. Maar laat het nou eigenlijk ontzettend makkelijk zijn om die terug te vinden. Het enige dat je hoeft te doen is kauwen. Kauwen? Juist, ja! Onderzoek toont namelijk aan dat het kauwen op kauwgum tijdens het studeren niet alleen helpt om je alerter te voelen, maar je werkgeheugen kan stimuleren, wat cruciaal is voor het begrijpen en onthouden van lastige informatie. Dus onthoud dat je bij je volgende bieb-bezoek genoeg kauwgum inslaat. Het kan net dat kleine duwtje zijn dat je nodig hebt om optimaal te knallen. Tip: prop jouw mond niet helemaal vol, dat gesmak kan namelijk een hoop boze blikken opleveren, wat nou niet per se goed is voor jouw concentratie ;-) 

Muziek als motivator

Muziek is een van de tools die jouw brein kan stimuleren. Hoewel het 'Mozart effect' – het idee dat klassieke muziek je slimmer maakt – wetenschappelijk nooit bevestigd is, blijkt het luisteren naar je favoriete tunes wel degelijk voordelen te hebben. Het kan je namelijk in een beter humeur brengen doordat je dopamine aanmaakt, en dat heeft een positieve invloed op je cognitieve prestaties zoals je denkvermogen en concentratie. Een korte muzikale pauze, van ongeveer 10 minuten kan dus wonderen doen voor je focus én analysevermogen tijdens het studeren. Dus, zet die playlist aan en geef je brein én humeur een boost tijdens het studeren. Ben jij jouw eigen playlists zo onderhand wel zat? Check dan de Happy Beats of Mood Booster playlist eens op Spotify! Wedden dat jouw humeur binnen no-time wordt geboost? 

Brandstof voor je brein

Om je brein op volle toeren te laten draaien tijdens die intensieve studie-uren, speelt eten een grote rol. Want wist je dat jij met bepaalde voeding beter kunt studeren? Begin bijvoorbeeld met een gezonde VISie: trakteer jezelf op omega 3-rijke vis zoals haring, makreel, en zalm. Deze vissoorten zijn niet alleen verrukkelijk, maar ze voeden ook je hersenen, waardoor je concentratie en geheugen een boost krijgen. En even eerlijk, we houden allemaal ontzettend van snacken tijdens het studeren. Wist jij dat er snacks zijn die niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens je breinpower boosten? Denk bijvoorbeeld aan pompoenpitten! Deze zijn rijk aan zink, magnesium, en andere brain-boosting mineralen. En voor de zoetekauwen onder ons: donkere chocolade. Ja, je hoort het goed. Goed voor je brein én je humeur. Meer weten over welke voeding jouw brein boost? Je leest het hier! 

Hydrateren kan je leren

We horen het overal: drink voldoende water. Maar echt, het is cruciaal voor een optimaal functionerend brein. Begin je dag met een glas water om je hersenen te hydrateren na een nachtje rust. En blijf gedurende de dag regelmatig drinken. Kleine moeite, groot effect. Je hersenen zullen je dankbaar zijn, zeker tijdens die intensieve studeersessies. 

Een keer niet met het verkeerde been uit bed

Slapen is niet alleen lekker, maar het heeft enorme invloed op hoe jij je overdag voelt. Met de Dag van de Slaap op 17 maart om de hoek, is dit hét moment om te benadrukken hoe cruciaal een goede nachtrust is voor zowel het verwerken van studiemateriaal als voor het algehele herstel van jouw hersenpannetje. Zorg ervoor dat je een bepaald ritme aanhoudt waarbij je tussen de 7 en 9 uur slaap aantikt en geloof on: je brein én jijzelf er dankbaar voor zijn. Het wordt namelijk een stuk makkelijker om je te concentreren en met volle energie jouw dagen in te gaan. Wil jij meer weten over hoe je nou een goed slaapritme aanneemt en hoe jij beter slaapt? Check dan onze blog over slaap! 

 

Heb jij jouw breinzaken wel op orde en kan jouw bankrekening een boost gebruiken? Check dan onze vacatures en geef jouw portemonnee een even grote boost als jouw brein na het lezen van deze blog!