Met deze tips slaap jij als een roosje!

18 maart 2024 Leestijd: 5 minuten

Ja ja, we zijn er allemaal schuldig aan: slaap wordt vaak ingeruild voor een extra afspraak in die bomvolle agenda. Met alle colleges, deadlines, tentamens, sportlesjes, sociale afspraken en feestjes tot in de nachtelijke uren, lijkt een goede nachtrust soms onmogelijk in te plannen. Maar vergis je niet! Genoeg slaap is toch écht nodig als jij dat drukke leven op gang wil houden. Want met weinig slaap is sociaal doen en goede cijfers halen toch een stuk lastiger. Dus, wil jij weten hoe je ervoor zorgt dat je, ondanks jouw bruisende studentenleven, toch je rust pakt? Lees dan snel verder! 

Slapende Kat

Meer dan luxe voor je brein!

Laten we je brein eens vergelijken met je telefoon: hij staat de hele dag aan, de apps draaien op volle toeren en aan het einde van de dag is ‘ie gewoon leeg. Net als je tellie, heeft jouw brein ook tijd nodig om op te laden. En helaas is hier geen oplader voor die je onderweg ergens in het stopcontact steekt, maar zul je toch echt een aantal uurtjes je ogen dicht moeten doen. Want niet alleen je lichaam moet fysiek opladen, maar slaap stimuleert ook je breinzaken. Genoeg slaap zorgt namelijk voor de verwerking en het opslaan van informatie, houdt je concentratie op peil en zorgt voor een goede emotieregulatie. Kortom, zonder voldoende slaap loop je rond als je telefoon op 1%: randje uitvallen dus. En geloof ons, dat is geen pretje! 

Hoeveel uur slaap heb je nodig als student?

Slaap is noodzakelijk, zeker als je student bent! Maar hoeveel uur heb je er nou echt nodig zodat jij niet als zombie over straat gaat? Hoewel de een minder slaap nodig heeft dan de ander, is het advies meestal tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht. Helaas gaat het leven van een student vaak over impulsieve acties en nachtelijke escapades, dus weten wij ook wel dat dit niet altijd zal lukken 😉. Onze tip is dan ook vooral om goed te luisteren naar je lichaam. Want let's be honest, maak jij je reserves liever op aan een borrel van iemand die je toch niet echt leuk vindt of lig jij liever lekker onder die warme deken zodat je de dag erna weer vol energie met jouw bestie de stad onveilig kunt maken. 

Nachtje doorhalen? Beter van niet

Een nachtje doorhalen om te studeren lijkt misschien een goed idee wanneer de tijd begint te dringen voor dat belangrijke tentamen. Maar of het nou echt slim is? Nou, eigenlijk totaal niet! Want niet alleen zorgt een gebrek aan slaap ervoor dat je concentratie en alertheid afnemen, maar dit kan ook leiden tot stemmingswisselingen en een grotere gevoeligheid voor negatieve emoties. En dat is nou juist wat je niet wil als je in die stressvolle tentamenweek zit! Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat slaaptekort kan resulteren in een verhoogde eetlust en gewichtstoename op de lange termijn. Voortaan dus misschien toch maar eens wat eerder 't mandje in, niet? 

Waar begin je dan?

We hebben allemaal wel eens moeite gehad om een lekker slaapritme te vinden. Want als jij midden in de week tot 5 uur in de kroeg staat en jouw wekker om 7 uur gaat omdat je naar college gaat, wordt het vinden van een slaapritme toch ontzettend lastig. Ga je een keer wel op tijd naar bed, maar merk je dat je 's avonds maar blijft draaien in bed of 's ochtends gewoon niet op gang kunt komen? Dat is helaas te danken aan het feit dat jouw slaapritme uit balans is! Maar geen zorgen, er zijn simpele trucjes om dit te tackelen!  

  • Leg die telefoon weg voordat je gaat slapen en ruil 'm in voor iets ontspannends, zoals een goed boek of een leuke podcast.
  • Maak je slaapkamer tot een ultieme chillplek: netjes, zonder afleiding en donker als de nacht zelf. Hoe donkerder, hoe beter! Zo val je in een diepere slaap. 
  • En kom op, pak die fiets naar college in plaats van altijd maar die ov-kaart te gebruiken.
  • Als je overdag ligt te piekeren, schrijf dan die gedachten op en laat ze niet de baas worden van je nacht.  
  • En als je echt een power boost nodig hebt, houd die dutjes kort - maximaal 30 minuten.  
  • Probeer eens een slaapdagboek bij te houden waarin je bijhoudt hoe laat je gaat slapen en hoe laat je opstaat. Zo krijg je beter inzicht in hoe lang je nou eigenlijk écht slaapt en kun jij beter inschatten hoeveel slaap je nodig hebt en jouw bedtijden daarop in plannen. Zo word jij weer gemakkelijk de baas over je nachtrust en stap je 's ochtends vol energie uit bed! 

Merk je dat je toch veel ligt te piekeren en lastig in slaap valt? Probeer dans eens een van deze ontspanningsoefeningen. Wedden, dat je binnen no-time ligt te slapen als een roosje? 

Plafonddienst als ultieme slaaphouding

Wist je dat de manier waarop je slaapt een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van je nachtrust? Uit onderzoek blijkt dat slapen op je rug vaak wordt beschouwd als dé ideale positie voor een goede nachtrust. Deze houding zorgt namelijk voor optimale ondersteuning van je nek en ruggengraat, wat kan helpen bij het voorkomen van vervelende klachten. Hoewel op je rug slapen ervoor zorgt dat je eerder begint te snurken, brengt het over het algemeen toch minder risico's met zich mee. Dus, als je na het uitgaan weer eens alleen in je bedje bent beland en toch niemand last heeft van je gesnurk, waarom zou je dan niet een keertje op je rug proberen te slapen? Heb jij een leuke vriend(in) die gek wordt van jouw gesnurk? Voor nog geen 3,- koop je 3 paar oordoppen bij Etos en kunnen jullie allebei optimaal genieten van jullie nachtrust 😉. 

Heb jij niet alleen een gebrek aan slaap, maar ook aan geld op je bankrekening? Geen zorgen! Neem snel een kijkje bij onze vacatures en vind je daar de perfecte baan om weer wat energie in je leven te brengen.