Van online werkplek, naar werkplek onderweg

4 juni 2020 Leestijd: 3 minuten

Na een lange tijd thuis blijven, mogen we inmiddels weer langzamerhand dingen gaan ondernemen. Dat betekent dat we ook weer voorzichtig gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Nu zul je dit wellicht niet voor je plezier doen, helemaal niet nu je ook nog eens verplicht bent een mondkapje te dragen. Maar reizen met het ov brengt ook (helemaal in deze tijd) een hoop voordelen met zich mee. Zo is het nu lekker rustig waardoor je zomaar die vierzits in de trein helemaal voor jezelf kunt hebben! Naast meer ruimte,  is het ook nog eens een stuk rustiger (doei dagjesmensen en kleine kinderen). Kortom, je kunt je tijd in het ov super efficiënt indelen en van je reistijd studietijd maken!

Perron op treinstation

De voordelen

  • Je bespaart tijd, thuis hoef je ongetwijfeld minder lang door te werken
  • Je hebt geen excuus meer, je zit toch te wachten: dan kun je net zo goed alvast leren voor dat tentamen
  • Studieontwijkend gedrag is minder aantrekkelijk, want wat ga je doen?
  • Je bent productiever dan wanneer je thuis ‘even snel’ wat andere klusjes op kunt pakken
  • Je reistijd vliegt voorbij!

Dit zijn de beste plekken

Als je met de trein reist, is het handig om in het midden van de coupé te gaan zitten. Zo heb je weinig last van langslopende mensen of deuren die openzwiepen. Ook is de stiltecoupé natuurlijk altijd aan te raden als je wil studeren. Zo hoef je niet gedwongen mee te luisteren met en telefoongesprek van de buurman. Kies daarnaast een plekje uit met een tafel. De plekken in de vierzits aan het gangpad zijn dan dus geen goed idee. Tip: neem, als het kan, een intercity in plaats van een sprinter. Deze hebben namelijk vaker tafeltjes.

In de bus is een plekje achterin de beste optie. Hier lopen geen mensen langs en zit je niet dicht bij de deur. Echter moet je dan wel het geluid van de motor dan wel kunnen handelen.

Wat doe je dan in het ov?

Een heel paper schrijven is natuurlijk een beetje veel gevraagd voor een ritje in het ov. Maar aantekeningen maken of een college terugkijken zijn erg goed te doen. Leren voor een tentamen is ideaal, helemaal als je al een samenvatting hebt. Of je leest dat ene hoofdstuk van je studieboek nog even, zodat je bij je volgende college perfect voorbereid bent.

Misschien voor de hand liggend, maar sla alle documenten die je nodig hebt offline op, zodat je niet afhankelijk bent van instabiele wifi. Of sluit een telefoonabonnement af met onbeperkte data en maak een hotspot voor jezelf. Maar van de prijs van zo’n abonnement word je als student vaak niet heel gelukkig.

Wat zijn de benodigde middelen?

Naast inzet en opperste concentratie niets bijzonders eigenlijk. Alles wat we nu gaan noemen, gooi je waarschijnlijk toch al in je tas. Zoals je studieboeken, iets te snacken, je telefoon/tablet/laptop om colleges terug te kijken en aantekeningen te lezen of maken. En voor menig student onmisbaar: muziek. Airpods of een koptelefoon zijn dus ook wel een must.

 

Ben jij onderweg naar de zomervakantie nog op zoek naar een toffe bijbaan? Check ons aanbod.