Dit moet je weten als je naar Grunn verhuist!

24 februari 2022 Leestijd: 4 minuten

Moi! Zeg je stadse Rrrrr maar gedag en maak plaats voor het Gronings dialect. In deze Martinistad – nee, niet het drankje – leef je als een echte student. Zo ben je lid van een studentenvereniging, zit je brak in de collegezaal en weet talloze plekken waar je voor een prikkie kunt eten. Verenigingen, restaurants en clubs zijn er dan ook in overvloed. Niet zo gek als een kwart van de inwoners student is ;) Maar wat zijn de beste spots om te stappen? Hoe kun je makkelijk een kamer vinden? En nog belangrijker: hoe word je een echte Groningse student? Wij zetten de tips en tricks voor je op een rijtje!

SUSA Fotografie 02051

Zoektocht naar die ene gouden kamer

Als je een kamer in O-zo-mooie Grunn wil bemachtigen, zul je moeten hospiteren. Maar, waar begin je? Op Facebook heb je verschillende groepen voor kamerverhuur. Tip: wees er als de kippen bij, want er zijn nog duizend andere studenten op zoek naar een kamer in het hoge Noorden. Zet dus je meldingen aan en zorg dat je een berichtje klaar hebt staan. Pas dit berichtje wel even aan om het persoonlijk te maken, dan is de kans groter dat je wordt uitgenodigd. Schrijf je daarnaast ook in bij Kamernet om je kansen te spreiden. Wie niet waagt, wie niet wint!

 

Word je uitgenodigd voor een hospi? Wohoo! Wat wel belangrijk is om te onthouden: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg en zoals ze in Groningen zeggen: tou eem Tammo. Helaas kan van de soms wel 15 hospitanten, er maar één de gelukkige zijn. Vertrouw op jezelf en wees niet verbaasd als het niet in een keer raak is. Jouw kamer komt echt wel!

Studentenpassie in de aanslag

Met het bekostigen van zo’n studentenkamer, is het natuurlijk fijn als je op andere fronten kan besparen. Het loont in Groningen om je studentenpas at all times op zak te houden. Je krijgt namelijk regelmatig korting bij restaurants, winkels en zelfs bij de kapper. Bij De Hoofdzaak kapper je met je studentenkaart en stap je even later over de drempel met verzorgde lokken voor een paar euro minder. Een filmpje meepakken kan bij Pathé als student voor €2,- minder en zelfs de wijn voor de vrijmibo schaf je aan met 10% studentenkorting bij Hein Post. Wat is het toch heerlijk om student te zijn ;)

Van piekuur naar piekuur

Als Groningse student ben je in het weekend vast rond de Grote Markt en de Poelestraat te vinden. Genoeg studentenkroegen waar je goedkoop een biertje of wijntje scoort tijdens piekuur. Happy hour, maar dan anders. Het loont dus om je huisgenoten en vrienden al vroeg mee naar de stad te sleuren.

 

Een goedkoop nachtje stappen begint namelijk tijdens piekuren. Bijvoorbeeld bij ’t Golden Fust (Poelestraat 15). Daar scoor je tussen 20.00 en 21.00 uur bier, wijn en fris voor €1,50, ka-ching! Ook later op de avond gaat het kortingsfestijn door. Sourz, Trojka, Rocketshot, Koekieshot én Splitje laten je na piekuur voor €2,- ook niet achter met een lege portemonnee. Ook ’t Vaatje aan de Grote Markt – de ‘buurman’ van de Drie Gezusters – heeft iedere dag van 22:00 tot 01:00 uur piekuur. En als je er dan toch bent, bestel dan de beroemde zelfgemaakte dropwodka!

Snaaaaacks

Grote kans dat je wel eens van een eierbal hebt gehoord (zo niet, google het eens!). Een welbekende snack in Groningen. Vooral na het stappen gaat deze overheerlijke snack er bij veel studenten goed in. Als je zit te prakkezaain welke snack je moet nemen is de eierbal zeker het proberen waard!

Eten voor een prikkie!

Met een studentenbudget ben je in Groningen zeker niet alleen maar aangewezen op de prakjes van mams of een magnetronmaaltijd. Zo serveert restaurant Het Pakhuis een speciale studentenhap voor €7,50 en kun je bij feest- en eetcafé Het Feest (Peperstraat 7) aanschuiven voor een feestmenu vanaf €5,95. Inclusief drankje!

 

Ga je liever voor een hip café waar de pizza’s voor minder dan €10,- uit de oven komen? Zet dan een etentje bij De Uurwerker (Uurwerkersplein 1) in je agenda. Betaalbaar een vorkje prikken kan ook bij De Pastafabriek (Stoeldraaierstraat 25) of bij burgertent Pappa Joe (Folkingestraat 46) waar je met je studentenkaart voor minder dan €10,- een burger bestelt.

Last but not least: plekken die JIJ als Groningse student écht gezien moet hebben

Wist je dat je als MBO-, HBO- of universitaire student gratis naar het Groninger Museum kan? Zeker de moeite waard! Net als lekker chillen aan de Hoornseplas waar je ongetwijfeld studiegenoten tegenkomt. Trek ook eens je hardloopschoenen aan voor een rondje door het Noorderplantsoen, spot bootjes in de Noorderhaven en beklim in plaats van de Martinitoren het dak van de universiteitsbibliotheek, zonder daar voor te betalen. Uitzichtje hoor!

 

Mocht je met al deze tips tóch nog een beetje maand over houden aan het einde van je loon? Check dan snel onze bijbanen en voor je het weet, zijn je zakken weer gevuld!