Met deze tips kom jij van je belangst af!

20 februari 2020 Leestijd: 3 minuten

Stel jij bellen altijd uit? En stuur je liever een appje als die mogelijkheid er is? Dan heb je wellicht af en toe last van belangst. Aangezien bellen soms echt noodzakelijk is, bij een sollicitatie bijvoorbeeld, zijn er een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw volgende telefoongesprek op rolletjes loopt.

Bellende man

Wat is het?

Als je last hebt van belangst, dan maak je je vaak zorgen over de reactie van de persoon die je belt, ben je bang om domme dingen te zeggen of ben je bang dat collega’s meeluisteren en moeten lachen om jouw gesprek. Ook kun je moeite hebben met het spontaan reageren aan de telefoon of ben je bang dat je niet uit je woorden komt omdat je niet zo goed weet wat er van je verwacht wordt.

Hoe is de angst te verklaren?

De reden dat veel mensen last hebben van belangst is omdat er een deel van de communicatie mist. Zeker bij mensen die je nog niet eerder hebt gesproken. Je kent deze persoon niet en dan is het extra moeilijk om een bepaalde boodschap te interpreteren. Zo legt ook Elise, psycholoog bij GGZ gespecialiseerd in depressie, angst en persoonlijkheidsstoornissen, uit: “Mensen zijn gericht op non-verbale communicatie: zo’n 60% van de communicatie bestaat uit non-verbale communicatie. Bij bellen ontbreekt de lichaamstaal. Je ziet iemands gezicht niet, waardoor het moeilijker is af te lezen wat iemand denkt”.

Wat kun je eraan doen? [8 tips]

Psycholoog Elise geeft een aantal handige tips waardoor je straks met gemak de telefoon oppakt.


- Zoek uit waar je bang voor bent. Om van je telefoonangst af te komen is het belangrijk om te weten waar deze angst vandaan komt.


- Een simpele ademhalingsoefening kan al helpen om stress te verminderen: adem 3 seconden in en dan 4 seconden uit. Hierdoor kom je een beetje tot rust en ga je ontspannen het gesprek in. Blijft de spanning aanhouden? Pak er dan een stressbal bij voor tijdens het bellen. Er is toch niemand die je ziet zitten. Dat is dan weer een voordeel van een telefoongesprek.


- Heb je door welke gedachte je dwars zit? Mooi, houd hem vast. Nu moet je advocaat van de duivel spelen en tegenargumenten verzinnen. Stel je bent bang om uitgelachen te worden. Waarom zou je uitgelachen kunnen worden? Probeer deze negatieve gedachtes te ontkrachten.


- Tijd voor een spelletje! Oefen – samen met een vriend(in) - een telefonisch gesprek door middel van een rollenspel. Vooral handig als je een telefonische sollicitatie hebt. Bedenk van tevoren een scenario met ‘enge en onverwachte’ vragen. Zo kun je oefenen met een reactie.


- Hardop nadenken is niet erg. Het kan gebeuren dat er even een stilte valt omdat je niet weet wat je moet zeggen. Niks aan de hand. Benoem dat je even aan het nadenken bent en kijk naar je bulletpoints om de draad weer op te pakken. Er zijn altijd twee mensen in gesprek en je bent vast niet de enige die een stilte laat vallen.


- Focus je op de inhoud van het gesprek en niet op of je stem misschien gek klinkt. Het is belangrijk om je te concentreren op je taak: wat wil je zeggen? Het gaat erom wat je zegt en niet hoe je stem klinkt.


- Maak van tevoren een lijst met dingen die je wil zeggen. Psycholoog Elise benadrukt dat je de lijst vooral kort moet houden. Schrijf een aantal bulletpoints op. Als je een heel verhaal opschrijft raak je in de war.


- Pak die telefoon! Het lijkt misschien makkelijk, maar vermijden maakt het alleen maar erger. Oefen met bellen. Bel gewoon eens naar een klantenservice; dan kun je oefenen om een vreemd persoon te bellen. Of bel wat vaker naar die oude vriend(in).


Denk je dat je over je belangst heen bent? Kijk dan even op SUSA.nl voor een leuke bijbaan en bel om te solliciteren!