Prinsjesdag: wat heeft het koffertje (niet) voor jou in petto als student?

21 september 2023 Leestijd: 3 minuten

Het is weer de derde dinsdag van september geweest, a.k.a. Prinsjesdag! De dag van de chique hoedjes, de Gouden Koets, de vlogs van Prinses Alexia, maar bovenal: de dag van hét koffertje. Helaas zit er voor studenten dit jaar weinig in: "De studenten lijken vergeten te zijn", stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Fijn dat die basisbeurs terug is, maar helaas wordt het er voor jou niet goedkoper op. Wil jij weten wat de miljoenennota voor jou als student betekent? Wij zetten de feiten op een rijtje!

Susa Lowres Webshoot 109 (1)

Basisbeurs is terug, maar…

Yes! Sinds dit studiejaar is de basisbeurs ein-de-lijk weer ingevoerd! Dit jaar krijgen uitwonende studenten 280 euro, plus nog eens 165 euro extra vanwege de hoge inflatie. Winnen, toch? Niet te hard juichen, want dit lijkt eerder een lekker zoethoudertje te zijn. Helaas blijkt dit jaar uit de miljoenennota dat de koopkrachtmaatregel (die extra 165 euro) een tijdelijke is. Het kabinet gaat deze maatregel namelijk niet meer verlengen en stopt na dit studiejaar. Dat betekent dus minder centen, terwijl de kosten wel gewoon hoog blijven. Boeeeee!!!

En hoe zit het met die huurprijzen dan?

Niet alleen de prijs van je favoriete pasta pesto rijst de pan uit, maar ook je kamerhuur. Een huurtoeslag is dus van harte welkom. Is dat even boffen: de huurtoeslag is verhoogd! Een mooi moment voor het kabinet om in te haken op de studenten, maar ook met de huurtoeslag worden studenten nog stééds uitgesloten. De kleine lettertjes zijn onveranderd gebleven: indien je jonger bent dan 23 jaar of in een onzelfstandige kamer woont, heb je geen recht op huurtoeslag. Die verhoging van de huurtoeslag gaat dus aan de meeste studenten voorbij. Jammer, want ondertussen moet jij steeds meer gaan neerleggen voor je huur… *zucht*.

Winter is coming, dus ook energietoeslag!

Gelukkig is daar nog een lichtpuntje! Aangezien studenten vorig jaar zijn overgeslagen voor een eenmalige energietoeslag is er besloten om 35 miljoen euro uit de lade te trekken. Chill, dan hoef jij deze winter niet meer zo te klappertanden, toch? Think again. Het geldt alleen voor studenten met een eigen energiecontract. De energietoeslag voor uitwonende (zelfstandige) studenten met een aanvullende beurs bedraagt 400 euro. Woon je op kamers en betaalt jouw huurbaas het energiecontract? Dan kom je er helaas niet voor in aanmerking. Brrrr, die gebreide sokken van je oma komen nu goed van pas!

Kwaliteit van het onderwijs onder druk

Wacht jij meestal langer dan de officiële ‘nakijktijd’ totdat je cijfer een keer online geknald wordt? Blijf dan nog maar even zitten, want daar gaat het komende jaar geen verandering in komen. De hogescholen pleiten dat zij meer geld willen ontvangen, er wordt namelijk flink bezuinigd op het hoger beroepsonderwijs. Volgens ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) moeten hogescholen het in 2024 met 188 miljoen euro minder doen dan in het afgelopen jaar. Universiteiten moeten het met 52 miljoen euro minder doen. De druk op het onderwijs en je docenten zal daardoor alleen maar toenemen. Het is zorgelijk dat er minder geïnvesteerd wordt in de studenten. De universiteit zou naar verwachting zo’n 100 euro minder te besteden hebben per student terwijl het aantal studenten blijft stijgen.

Aandacht voor mentale gezondheid van jongeren

Laten we niet vergeten welke positieve mededelingen er wél werden gemaakt tijdens Prinsjesdag. Uit onderzoeken afgelopen jaar bleek dat het achteruit gaat met de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren. Somberheid, eenzaamheid en prestatiedruk nemen steeds meer toe. Het kabinet werkt daarom aan oplossingen om hiermee om te kunnen gaan en zal hier meer focus op gaan leggen. Wat er precies qua extra geld gaat worden geïnvesteerd moet nog duidelijk worden. In ieder geval een stap in de goede richting!

 

Wil jij er zeker van zijn dat je genoeg centen op je rekening hebt staan om de aankomende winter je kachel open te kunnen draaien? Check dan hier onze vacatures en solliciteer direct!