SUSA’s SurvivalGids®: hoe houd ik een duurzaam leven vol?

10 oktober 2019 Leestijd: 4 minuten

Klimaattop hier, Greta Thunberg daar, tussendoor nog wat stakende boeren en een snelheidsverlaging voor auto’s. Al het nieuws over klimaatverandering gaat nog sneller dan het smelten van de poolkappen. Gelukkig behoudt SUSA het overzicht. Met behulp van “SUSA’s SurvivalGids®: hoe houd ik een duurzaam leven vol?” maak jij de wereld eigenhandig stukje groener! (+ zieke karmaboost waardoor je schaamteloos links kan blijven staan op een roltrap, voor kan dringen bij zelfscankassa’s, passief-agressief naar toeristen kan rinkelen met je fietsbel terwijl je er al langs kan etc.)

Toerist met rugtas bij water

Koop kleding niet online (SPOILER: duurzamer en goedkoper)

Onderuitgezakt op de bank, Love Island loeit op de achtergrond, rustig scrollend langs het onuitputtelijke kledingaanbod begint de inhoud van je winkelwagentje serieuze vormen aan te nemen. Twijfels tussen die broek of dat shirt? Dan maar allebei… We houden allemaal van online shoppen, en toch is het tijd om die ouderwetse fysieke winkels weer een kans te geven. Denk eens aan al die autoritten van de verschillende bezorgers die je bespaart als je op de fiets stapt en met je vriend(inn)en de pashokjes onveilig maakt. Een voorbeeld: de CO2 uitstoot van al onze bestellingen is gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n 6000 huishoudens bij elkaar. Nog niet overtuigd? Het is ook nog eens een stuk goedkoper: wanneer je een kledingstuk in een winkel past, kun je véél beter inschatten of je het wel echt nodig hebt (SPOILER: nee).

Duurzame (en langere) vakanties

Op zoek naar een duurzame manier van reizen? Wist je dat er al superveel alternatieven zijn voor een vliegvakantie? Met een interrailticket trein je voor een vast bedrag onbeperkt naar bestemmingen door heel Europa. Veel sites zetten de mooiste 7, 8 of 12 treinreizen in Europa op een rijtje (ze kwamen er blijkbaar niet helemaal uit). Genoeg te doen de komende vakanties! Nu hoor ik je denken, maar wat als ik buiten Europa op vakantie wil? Een terechte vraag met een simpel (en gunstig) antwoord: blijf dan gewoon iets langer weg. Als we iets minder vaak, langere vakanties buiten Europa vieren maakt dat al een wereld (pun intended) van verschil.

Kleermakers (moeten we prijzen)

Weet je wat echt zou helpen? Als er nou eens iemand voor een paar euro kledingstukken gaat repareren. Dan kun je kledingstukken van 30, 50 of soms wel 100 euro zeker nog een paar maanden langer dragen. Goh, wat zou dat een uitvinding zijn zeg. Zeker omdat kleding bovenaan staat in de lijst van producten die we weggooien zodra er iets kapot aan is. Mmmm, hoe noem je zo iemand dan? Een kleermaker ofzo? Nahh, ligt teveel voor de hand, dat slaat nooit aan… (Sinds gaten in broeken opeens mode werden zijn we met zijn allen vergeten hoe voordelig en duurzaam kleermakers eigenlijk zijn. Doe jezelf, de wereld en kleermakers een lol, kijk welke van de 1563 kleermakers in Nederland bij jou in de buurt zit!)

Meatless Monday

Doop de eerste dag van de week om tot Meatless Monday, Maiskolfmaandag of Banaandag en laat het vlees voor één dag links liggen. Meatless Monday is inmiddels een wereldwijd initiatief om de mens en de planeet gezonder te maken. Er zijn ontzettend veel goedkope, vegetarische recepten te vinden als je zoekt op Meatless Monday Recepten. Uit wetenschappelijk onderzoek (de vleesvrije lunch bij SUSA op maandag) is gebleken dat de respondenten (collega’s bij SUSA) er totaal geen moeite mee hebben. En dat de risicogroep (SUSA-collega’s met een grote voorkeur voor vlees) na een aantal weken aangeeft vlees eigenlijk niet eens te missen (ze maken niet meer van elke gelegenheid gebruik om over Meatless Monday te klagen). Om het in perspectief te zetten: 3 van de 21 maaltijden die je wekelijks eet bevatten dan geen vlees (en je krijgt het recht om drie van de eenentwintig keer een product in de supermarkt dat je uiteindelijk toch niet wil op een random plek terug te leggen).


Wil je niet alleen wat goeds doen voor de wereld, maar ook voor jezelf? Ga dan voor een duurzame bijbaan bij een van onze top werkgevers! Kijk snel op SUSA.nl en plan deze week nog een sollicitatiegesprek!