Utrecht wint SUSA-cup: “het was tot het allerlaatste moment spannend”

11 juli 2018 Leestijd: 4 minuten

Je kamerhuur, een tropische vakantie, een biertje in het café, je smartphone en/of abonnement; en dan hebben we het nog niet eens over je studiekosten. We weten het allemaal: het studentenleven is duur. En dus heb je een bijbaan nodig. Maar wat voor een?

Winnaar SUSA Cup 2018

Opfriscursus

Eerst even een kleine opfriscursus: wat is de SUSA-cup ook alweer? Ieder jaar vinden Nederlandse Studenten Kampioenschappen (NSK’s) plaats, mogelijk gemaakt door Stichting Studentensport Nederland (SSN), lokale studentensportverenigingen en hoofdsponsor SUSA flexibel studentenwerk. Tijdens zes van deze NSK’s kunnen de studentensteden punten verdienen voor de SUSA-cup. Dit jaar werden boulderen, indoor atletiek, podiumdans, tennis, turnen en roeien geselecteerd.


Zestien studentensteden streden om de felbegeerde cup, een geldprijs van €1.500-, én de titel ‘beste studentensportstad van het jaar’. En de beste, dat is Utrecht! Tijd om bij te praten met Sportraad Utrecht, die als overkoepelende organisatie van de Utrechtse studentensportverenigingen, de cup in ontvangst neemt.

Verlossend telefoontje

“Het was tot het allerlaatste moment spannend. Wij waren eerste, Amsterdam tweede. En ik weet dat onze hoofdstad een aantal mooie roeiverenigingen heeft”, vertelt commissaris evenementen John Nguyen. “Maar we hadden goede hoop, want diverse Utrechtse sporters hadden een mooie prestatie geleverd tijdens het NSK Roeien.” Toen was het verlossende telefoontje daar: “Ik hoorde tijdens het werk bij mijn bijbaan dat we hadden gewonnen en toen heb ik het meteen gedeeld met de rest van de organisatie”, vult secretaris Maartje Odekerken aan. “Iedereen is zo trots op Utrecht!”

Game, set, match!

De Utrechtse sportraad is in het bijzonder trots op de studentensportverenigingen. “We hebben er als sportraad veel tijd ingestoken. Ik ben vanaf het begin van het seizoen bezig geweest met het aansporen van de sporters door aan te geven wat er op het spel staat en hoe vet het is om te winnen”, vertelt John. “Maar we hebben de overwinning echt te danken aan onze sportverenigingen. Ze stonden direct voor ons klaar en stuurden geweldige teams.”


John droeg ook op het veld zijn steentje bij; hij was deelnemer aan het NSK Tennis. Dat NSK bleek direct het ‘break point’ voor de Utrechters. Met hun overwinning namen de sporters de twaalf punten mee naar huis. “We hadden ook wel geluk dat het NSK in onze thuisstad werd gehouden, dan is er nog meer enthousiasme en heb je meteen meer aanmeldingen”, vertelt John. En ook tijdens de laatste wedstrijd, het NSK Roeien, bleven de Utrechters op koers: “We hebben twee hartstikke mooie roeiverenigingen, met veel verborgen diamanten.”

Ook voor ruwe diamanten

Een mooie overwinning dus, maar dat betekent niet dat de sportraad zich enkel richt op het winnen van wedstrijden. “Sportraad Utrecht is de belangenbehartiger voor alle Utrechtse studentensporters; we willen sporten toegankelijker maken voor studenten”, vertelt John. “We zijn er voor sportverenigingen én individuele sporters. Je kunt altijd bij ons aankloppen.” De sportraad organiseert daarbij van alles: van de sportmarkt tijdens de UIT tot een sport- en spelmiddag in het WKZ, en van een Sneakergala tot de afvaardiging van een team voor ’s werelds grootste estafetteloop, de Batavierenrace.

Gezelligheid en topsport, gaat dat samen?

Met wel 30 studentensportverenigingen, kun je altijd ergens terecht in Utrecht. “Het fijne aan Utrecht is dat er voor ieder wat wils is”, vertelt Maartje. Daarnaast is een studentensportvereniging “lekker laagdrempelig”, meent John. “De contributie is laag, je bouwt snel een netwerk op en, naast de trainingen en wedstrijden, zijn er weinig verplichtingen. Zoek je echter een uitdaging? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, zoals een bestuursjaar of commissiewerk.”


Is jouw droom echter een nieuw record op de 100 meter, of sla jij over tien jaar de hardste service ooit? Ook dan zit je helemaal goed bij een studentensportvereniging. “Neem Kaj Hendriks, hij is het schoolvoorbeeld van een topsporter die bij een studentensportvereniging zat. Tijdens zijn studententijd begon hij aan een nieuwe sport en nu is hij uitgegroeid tot Olympisch roeier!”

2021: GNSK in Utrecht?

Heeft Sportraad Utrecht eigenlijk nog dromen nu de cup binnen is? “In 2021 willen we het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) naar Utrecht halen. Dat voelt voor ons als de Olympische Spelen en valt ook nog eens samen met het lustrumjaar van de UU.” CU in 2021?