Zo word jij een echte LinkedIn-professional!

17 maart 2022 Leestijd: 4 minuten

Als student zijnde komt het werk leven elk jaar weer een stukje dichterbij. En hoewel dit je nu misschien nog afschrikt, is je toekomstige-ik je dankbaar als je al een netwerk hebt opgebouwd. Gelukkig helpt ons digitale tijdperk je een handje op weg en kun je gaan netwerken via LinkedIn. Zo kun jij aan vette stages komen of uiteindelijk terecht komen bij die top baan. Maar waar moet je allemaal aan denken bij een professioneel LinkedIn profiel? Geen zorgen! Met deze checklist zorgen wij dat jij het beste voor de dag komt.

SUSA Fotografie 01830

Jouw visitekaartje op LinkedIn

Op jouw online cv is het belangrijk dat je op het eerste gezicht een goede indruk achterlaat. Zie het maar als jouw persoonlijke visitekaartje! Dus wat houdt dit in?

  • Ten eerste: een professionele profielfoto. Zorg voor een zakelijke profielfoto met nette kleding en goed licht. En nee, hier heb je echt geen professionele fotograaf voor nodig. Dit kun je prima zelf doen voor een lichte, rustige muur. Maak een selfie waarbij je tot en met je schouders te zien bent, zonder dat je ziet dat het een selfie is, of vraag je ouders of huisgenootje om hulp!
  • Daarnaast kun je in je headline kwijt wie jij bent en wat je doet. Plaats hier wat je studeert, waar je werkt of waarnaar je op zoek bent. Studeer je bijvoorbeeld Communicatie en heb je hiernaast een toffe bijbaan? Zet dan in je headline: Student Communicatie & Marketing Assistent bij SUSA. Lekker kort, maar krachtig!
  • Stel jezelf ook kort en bondig voor in een samenvatting onder je visitekaartje. Wat zijn jouw specialismen en kwaliteiten? Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in? Schrijf altijd vanuit de ik-vorm en denk na over relevante trefwoorden in de samenvatting. Die trefwoorden kunnen namelijk jouw vindbaarheid verhogen. Als je dus de ambitie hebt om marketing professional te worden, zet hier dan verwante zoektermen aan communicatie en marketing. Manifesteren die handel!

Stap 1: Jouw opleiding

Als trotse student mag je best pronken met je opleiding op je LinkedIn-profiel, dus zo doe je dat!

  • Begin met je middelbare school: waar heb je op school gezeten, welk profiel volgde je hier en in welke vakken heb je eindexamen gedaan?
  • Dan kun je door naar je studie(s). Wees zo volledig mogelijk en benoem de onderwijsinstelling, jaartallen van studie, de graad en de officiële benaming van je opleiding. Geef een korte beschrijving van je opleiding, wat je er leert of benoem relevante vakken. Bovendien kun je media toevoegen, zoals projecten en onderzoeken waar je aan mee hebt gewerkt of je scriptie. Het onderwerp en cijfer van je scriptie zijn ook zeker geen overbodige info. En natuurlijk: als je al een mooi diploma op zak hebt, zet dit stralende cijfertje dan lekker online!

Stap 2: Werkervaring en andere vaardigheden

Als student heb je nog geen zeeën aan werkervaring. Logisch! Maar er is geen man overboord; het gaat er allemaal om hoe je het mooi verpakt.

  • Beschrijf ten eerste het bedrijf waar je hebt gewerkt of stage hebt gelopen. Je kunt hier ingaan op de dienstverlening van het bedrijf: wat onderscheidt het bedrijf en hoeveel klanten heeft het? Ga dan in op je eigen werkzaamheden, zoals je dagelijkse taken, verantwoordelijkheden en skills die je hebt opgedaan. Denk bijvoorbeeld aan: oplossingsgericht denken, doelgericht vragen stellen, de beste service verlenen en weten hoe het is om in een professionele organisatie en teamverband te werken. Houd het wederom kort en bondig, maximaal 3 alinea’s over je werkervaring is genoeg!
  • Naast jouw opleidingen en ervaringen is het belangrijk om jouw vaardigheden te promoten. Ben je een kei met of heb jij je ontwikkeld tot een echte Excel-pro? Show it off! Zo kan iedereen zien waar ze jou voor kunnen inzetten en ontstaat er een compleet plaatje van jouw kwaliteiten.
  • Ook zijn certificaten net zo belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een taal-certificaat behaald? Dan is het goed om deze op jouw profiel te plaatsen. Schroom niet om alles erop te plaatsen, hoe meer informatie hoe beter!

Stap 3: Vergroot je netwerk

Wanneer je profiel helemaal up to date is, is het tijd om connecties te gaan maken en je netwerk te vergroten.

  • Begin met het uitnodigen van mensen die je al kent, zoals studiegenoten en collega’s. Heb je met mensen gesproken die je graag in je netwerk wil houden? Nodig deze persoon dan uit om een connectie te maken. Het is altijd goed om in dit soort gevallen een persoonlijk berichtje mee te sturen waarin je vertelt waar jullie elkaar hebben ontmoet.
  • Let op: LinkedIn is geen Facebook of Instagram! Ga dus vooral connecties aan waarvan jij denkt dat ze nuttig zijn voor jou.

Wil je graag meer werkervaring opdoen om je LinkedIn-profiel die professionele touch te geven? Check dan snel onze vacatures, en voor je het weet stromen die connecties binnen!