Last-minute tips: zo fiks jij jouw Sinterklaas!

27 november 2023 Leestijd: 5 minuten

Het studentenleven is druk, snel en een tikkeltje chaotisch, en ondertussen sluimert Sinterklaas steeds dichterbij. De pepernoten in de schappen? Die liggen er tegenwoordig ook al sinds de zomer. Voordat je het weet is het plots december en dringt het tot je door dat je nog geen cadeaus of gedichten hebt. PANIEK! Geen zorgen, want met onze spoedcursus ‘Snel je Sinterklaas fiksen’, tover jij last-minute de tofste ideeën uit de hoge mijter. Lees snel verder en laat jouw stress als een pepernoot voor een klein kind verdwijnen!

Cadeautjes

Spoedcursus rijmologie

Het geheim achter jouw rijm? Internet! Rijmen is al lastig zat, dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Check bijvoorbeeld het Rijmwoordenboek of Rijmnu om te zien welke woorden met elkaar rijmen. Maar hoe begin je? Ga er even rustig voor zitten en start met een brainstorm. Knal al die eerste gedachten op papier over de persoon voor wie je het gedicht schrijft. Denk aan grappige, mooie maar ook aan domme herinneringen waar je iemand mee kan plagen. Niet alles hoeft altijd zo zoetsappig te zijn, toch? Voeg er ook een vleugje zelfspot aan toe om het luchtig te houden. Niemand zit te wachten op een boekwerk van een gedicht dus schrijf in korte, pittige zinnen om de aandacht vast te houden. De snelheid van lezen is belangrijker dan perfecte zinnen. Zolang je gedicht de ander maar doet glimlachen!

 

Rijm, dat is de kers op de poëtische taart. De muziek van de rijm zit hem in die herhaalde klanken. Je hebt verschillende manieren om te rijmen. De meest voorkomende manieren van rijmschema’s zijn ABAB, ABBA of AABB. Dit houdt in dat het einde van A met A rijmt en het einde van B met B rijmt. Hier een voorbeeld:

 

A: De Sint heeft zitten denken

B: hij zocht in elke hoek

A: wat hij dat studentje zou moeten schenken

B: hij vond het in het SUSA jaarboek.

 

A: De Sint was aan het dansen

B: hij stond in de keuken

B: op de Sonos stond zijn Sinterklaas lied te beuken

A: toen Piet hem zag, begon hij te glanzen.

 

A: Bij SUSA werken we in hartje Utrecht

A: Dat is waar de Sint zijn boot aanlegt

B: Via een elektrische boot kwam hij aan

B: Je had de beste man eens moeten zien staan.

 

Echt even geen tijd om te dichten? Neem dan een kijkje op Sinterklaas.fm of Sinterklaasgedichtenmaker en laat je gedicht in één rits schrijven. Of ga dit jaar voor een afko-gedicht. Check hier alle afko’s om jouw gedicht een succes te laten zijn!

 

How to... Sinterklaas vieren met spellen

Het ouderwetse lootjes trekken en surprises maken, kennen we nu wel. Tijd om deze Sinterklaas eens anders te vieren. We hebben de volgende manieren voor je op een rijtje gezet:

  • Dobbelspel: een klassieker die je op verschillende manieren kunt spelen. Iedereen dobbelt om de beurt. Gooi je zes? Dan mag je bijvoorbeeld een cadeautje van iemand afpakken. Gooit je twee? Iedereen geeft een cadeautje aan de persoon rechts van ze. Bepaal van te voren wat de getallen bij jullie inhouden. Gegarandeerd een spel met spanning en concurrentie!
  • Snoepen maar! December is dé maand om je buikje rond te eten, dus daar kan een extra snoepavondje nog wel bij. Haal allerlei soorten snoep in huis, extra leuk als het Sinterklaas-gerelateerd is. Daarnaast koopt iedereen een paar kleine cadeautjes. Iedereen wordt geblinddoekt, waarna ze het snoepgoed proeven en raden wat het is. Goed geraden? Scoren maar met de cadeautjes! De volgende ronde fout geraden? Dan moet het cadeautje teruggelegd worden. Een avond om je zintuigen eens op scherp te zetten!
  • Vind het cadeau: woon je met huisgenoten? Koop dan kleine cadeautjes en verstop deze op de meeste random plekken in het huis en verbind de cadeautjes aan een opdracht die de vinder moet uitvoeren. Ook leuk om te koppelen aan een drankspel. Wordt de opdracht goed uitgevoerd? Dan mag diegene het cadeautje houden. Beginnen maar!

Tips voor leuke studentencadeaus

Welke cadeaus neem je mee als ’t heerlijk avondje is gekomen? Als student zit je vaak krap in je budget dus een groot cadeau zit er niet altijd in. Gelukkig zijn er talloze andere kleine presentjes die je kunt meenemen! Ga voor populaire studentenspellen zoals het kaartspel DIEP’R, BROERS drankspel of een gepersonaliseerd pakje gewone kaarten. Iets meer budget? Dan zijn gezelschapspellen zoals 30 Seconds of Catan ook erg gewild. Vier jij pakjesavond samen met je huisgenoten? Dan is dit hét moment om mooie plastic wijnglazen of bierbekers in te slaan. Gesneuvelde glazen en splintertjes rapen is vanaf nu verleden tijd! Mocht je liever een cadeau willen geven ter decoratie, dan zit je met een Wijck poster, geurkaarsen, leuke ledverlichting of Rituals altijd goed.

 

Last-minute een origineel cadeau fixen? Kookboeken zijn terug van weggeweest! Oud SUSA-studenten hebben recent hun eigen kookboek ‘Plant – The Vegan Student’ uitgebracht. Perfect voor studenten die makkelijk, snel, goedkoop en vegan willen koken. Check ‘m hier!

Vegan Kookboek Plant (1)

Had je liever gehad dat Sinterklaas jouw schoen met poen vulde dan met pepernoten? Check dan snel onze vacatures en laat die centen jouw kant op rollen!