Spaar ze allemaal: de irritante studententypes in de bieb

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Tentamentijd is aangebroken. Dat betekent dat menig student de laatste dagen van het semester typend, onderzoekend en lerend doorbrengen. Wat is nou de beste plek om je essays te perfectioneren en studiestof te stampen? De bieb natuurlijk. Breng je in de tentamenperiode veel tijd door in de UB? Houd dan je ogen open of je deze studententypes spot, zodat je ze kunt ontwijken.

Spaar Ze Allemaal De Irritant Studentypes In De Bieb

De student die normaal nooit in de bieb komt

Deze studenten zijn meestal voor het laatst in de bibliotheek geweest toen ze nog aan de hand van hun moeder werden meegenomen. Hierdoor vinden ze de bieb nog steeds even avontuurlijk en mystiek. Net zo spannend als een bezoek aan de supermarkt op je vijfde. Je herkent ze doordat ze overal op zitten en springen, tussen de boeken door anderen bespieden en zichzelf James Bond of Lara Kroft wanen. Studeren? O ja, dat is waarvoor ze kwamen.

De bibliotheekverslaafde

Dit zijn de studenten die pas merken hoe vol de bibliotheek ineens is wanneer ze na urenlang typen aan hun essay voor het eerst opkijken. Ze zijn beste vrienden met de bibliothecaris en verheugen zich op de tentamenperiode. Want ja, hallo, dat snap je zelf ook wel: de bibliotheek is dan langer open.

Ongelukkige projectgroepjes

Een stuk of 4 á 5 super ongelukkig kijkende studenten en een dictator die de projectgroep commandeert. Een 10 moet haalbaar zijn! Maar daar denken de groepsgenoten anders over. Die zouden het een worst wezen. Zolang ze maar bevrijd zijn van deze streber. Om hun leed wat te verzachten, hebben ze snacks mee waarmee ze joú steeds afleiden.

De student met een energydrink-verslaving

Borrels. Projectgroepen. Sporten. Feestjes. En oja, ook nog tentamens. Het studentenleven slurpt energie. Maar deze student denkt dat je dit kan bijtanken met een Red Bull of een Monster, met een overdosis energydrink als resultaat. Hij of zij stuitert de hele bibliotheek door en heeft waarschijnlijk al minimaal 24 uur geen oog dicht gedaan. Dat verklappen de 5 blikjes bij zijn werkplek wel min of meer. Grote kans dat het essay van deze student ook bomvol zelfverzonnen woordcreaties staat. Het irritantste aan deze student? Hij blijft maar praten, tegen zichzelf en anderen.

De student die een bibliotheekmarathon houdt

Bingewatchen? Welnee! Op de agenda van deze student staat de bibliotheekmarathon. Je herkent ze aan alle snacks, koffie, babydoekjes en de powerbank die op het bureau staan uitgestald. Die blijft nog wel even zitten. Meestal in een grote sjaal gewikkeld die ook dienst kan doen als kussen voor een powernap.

De opschepper die je uit het raam wilt duwen

Heb jij ook zo’n hekel aan die mensen die opscheppen dat ze al klaar zijn met hun killer van een essay terwijl jij er nog vlak voor de deadline op los zwoegt? Deze opscheppers zitten meestal met een groepje vrienden die zelfs nog niet eens begonnen zijn aan het essay voor morgen. En ze blíjven maar roepen wat voor leuke dingen ze allemaal gaan doen terwijl jij hard werkt.

De student die aast op de beste werkplek

Je kent ze wel: die studenten die de werkplekken met stopcontacten of bibliotheekcomputers omcirkelen als een aasgier. Terwijl ze een staarwedstrijd houden om de competitie weg te jagen, zijn ze op zoek naar hun volgende slachtoffer. Alles voor hún plek.

De katerstudent

Oeps. Deze student is gisteravond vergeten zijn essay in te leveren en realiseerde zich dit pas na iets teveel biertjes. Vlak voor de deadline verschijnen ze – vergezeld van een enorme alcoholgeur en verlepte look – nog even in de UB. Ze hebben het idee dat ze de beste essay everrrr gaan schrijven, maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet het geval.

De student met een zenuwinzinking

Vaak slechts een paar uur voor de scriptiedeadline ontbreekt er minimaal nog een intro en conclusie. Om over de bronvermelding nog maar niet te spreken. Het enige zinnige wat ze nu nog kunnen doen, is in tranen uitbarsten boven hun laptop. Hopende dat tijdreizen op dat moment wordt uitgevonden zodat ze nog wat extra uur hebben voor hun scriptie.