“Met wilskracht en talent mengen we ons in de top”

11 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Blessures en wedstrijden die op doelsaldo verloren werden… Ondanks de tegenslagen won Nijmegen het SUSA GNSK 2019! Joost Jacobs, voorzitter van de Nijmeegse Studenten Sport Raad, deelt zijn belevenissen.

Van links naar rechts: Matthijs Paul (Penningmeester van NSSR), Joost Jacobs en Aldwin Ransijn
Van links naar rechts: Matthijs Paul (Penningmeester van NSSR), Joost Jacobs en Aldwin Ransijn

De voorbereiding

Hoewel Joost, voorzitter van de Nijmeegse Studenten Sport Raad (NSSR), zelf niet deelnam aan één van de 15 sporten die het SUSA GNSK rijk was, droeg hij zijn steentje bij aan het Nijmeegse succes als fervent supporter. Daarnaast was hij vrijwilliger bij het event en hielp hij bij het op- en afbouwen van het toernooi. We vroegen hem hoe de voorbereiding op de 61e editie van de ‘Olympische Spelen onder de Nederlandse studentensteden’ voor de Nijmeegse teams verliep.

 

“Het grootste deel van de opmars naar het GNSK is gedaan door Aldwin Ransijn, secretaris van NSSR, en Sander Bouwmans, commissaris PR & Sponsoring van NSSR. Zij hebben daarbij goed samengewerkt met het Radboud Sportcentrum, dat extra faciliteiten beschikbaar heeft gesteld en subsidie heeft verleend om de voorbereidingen net naar een hoger niveau te tillen”, vertelt Joost.

Nijmeegse verbondenheid

De subsidie is soepel verdeeld onder de Nijmeegse teams, geeft Joost aan: “Alle individuele teams hebben een voorstel in kunnen dienen om gebruik te kunnen maken van deze subsidie. In de vorm van bijvoorbeeld extra trainingsuren. Dat verdelen is vlot verlopen en symboliseert de verbondenheid onder de Nijmeegse ploegen.”


Deze saamhorigheid uitte zich ook tijdens het toernooi: “We zijn tijdens het GNSK met NSSR langs zo veel mogelijk sportlocaties gegaan om wedstrijden te kijken en sporters te spreken. Wat mij opviel, is dat wanneer wij hen vroegen hoe het ging, zij gelijk wilden weten hoe andere ploegen uit Nijmegen het deden. Dat teamgevoel van ‘team Nijmegen’ is tof om te zien.”

Het geheim achter het Nijmeegse succes

Met de teamspirit en de ondersteuning vanuit het Radboud-centrum zit het dus wel goed. Maar zijn er nog andere factoren die het succes zouden kunnen verklaren? “Er was maar één discipline waar Nijmegen geen team voor kon afleveren. Bij alle andere onderdelen konden we een goed team afvaardigen. Dat studentensport zo breed is ingestoken in Nijmegen heeft ons mede de winst bezorgd. Ook helpt het dat het GNSK in Nijmegen leeft en dat we gewoon ijzersterke sporters hebben. Die combinatie van wilskracht en talent zorgt ervoor dat we ons kunnen mengen in de top”, aldus Joost.

Een onverwachtse overwinning

Ondanks de goede voorbereiding leek Nijmegen toch verbaasd bij de bekendmaking van de uitslag. Hadden jullie de winst niet verwacht? “Je kan bij het GNSK alleen de individuele uitslagen bekijken en niet het algemeen klassement. Dat maakt de ontlading bij de onthulling van het eindklassement extra groot. Op basis van de individuele uitslagen stonden Groningen en Amsterdam er goed voor. Toen Eindhoven 3e werd en onze gedoodverfde concurrent Groningen op de plek 2e belandde, wisten wij nog steeds niet zeker of wij of Amsterdam hadden gewonnen. Pas toen ‘Nijmegen!’ genoemd werd, kwam bij ons de ontlading.”


Naast de zinderende uitslag was de spanning tijdens het toernooi om te snijden: “In de laatste paar dagen voor het SUSA GNSK zijn er bij het basketbalteam een paar goede spelers uitgevallen. Zo had de sterspeler bijvoorbeeld zijn hamstring gescheurd. Daarnaast hadden we bij een paar teams goede hoop om te winnen, maar lukte dit uiteindelijk niet. De handbalheren misten met een minuscuul verschil op doelsaldo de finale. Het damesvoetbalteam kreeg het hele toernooi geen goal tegen, maar verloor uiteindelijk op penalty’s de halve finale. Voor het algemeen klassement maakte het niet uit, maar voor die spelers is het jammer.”

Eind goed al goed

Het kwartje viel echter wel goed bij de handbalfinale van de dames. Joost vertelt over zijn favoriete moment van het SUSA GNSK 2019: “Nijmegen tegen Groningen. Een spannende wedstrijd waar we in de laatste paar minuten de voorsprong wisten uit te bouwen. In die laatste minuten kwam de realisatie: We hebben hem. De gebalde vuist van onze coach en het gejuich vanaf de tribune… Dat is absoluut mijn favoriete moment.“


Mede met het prijsgeld is NSSR van plan de sporters te belonen en te bedanken voor de geleverde prestaties. Wordt jouw studentenstad volgend jaar (opnieuw) de winnaar?