Dit zijn de argumenten voor de afschaffing van het leenstelsel

29 oktober 2020 Leestijd: 3 minuten

Afgelopen dinsdag kwam het CBS met schokkende cijfers naar buiten. Uit onderzoek bleek namelijk dat studenten in 2019 gemiddeld ruim 700 euro in de maand leenden. Dat is substantieel meer dan studenten die voor de invoering van het leenstelsel in 2015 studeerden. Met dit gemiddelde sta je aan het begin van je carrière, mits je nominaal in 4 jaar afstudeert, al met €33.000,- achter. Naast dat dit een extreem oneerlijke start is, zijn er meer redenen waarom het leenstelsel afgeschaft zou moeten worden. Wat daar de sterkste argumenten voor zijn? Dat lees je in deze blog.

Halloweenleenstelsel

Wonen is onbetaalbaar geworden

Van je eten in de supermarkt tot een ritje met de trein: alles is de afgelopen jaren duurder geworden. Zo hebben helaas ook studentenkamerprijzen een all time high bereikt. Uit een jaarlijkse rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) bleek dat in 2019 de kamerprijzen gemiddeld 7,5% zijn gestegen. Van een gemiddelde kale huurprijs van €385,- in 2018 naar €414,- in 2019. Wil je in Amsterdam op kamers? Dan mag je nog dieper in je zakken tasten met een gemiddelde huurprijs van €557,-.


Naast dat studentenkamers belachelijk duur zijn geworden, zijn de alternatieven niet veel beter. Er is nog steeds een enorm woningtekort, huurders stellen onmogelijke eisen aan starters of studenten en naar een hypotheek kun je wel fluiten met je studieschuld. Is bij je ouders wonen geen optie meer? Dan is een dak boven je hoofd vinden een peperduur grapje.

De kwaliteit van het onderwijs keldert

Al eerder schreven we over de gevolgen van de coronacrisis voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Deze verslechtering staat natuurlijk lijnrecht tegenover het oorspronkelijke doel van het leenstelsel: het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs met het geld van de basisbeurs. Van deze zogenaamde investering zagen we de afgelopen jaren al niks terug, maar lijkt sinds het thuisonderwijs helemaal ver te zoeken. Je hoeft geen expert te zijn om in te zien dat de matige kwaliteit van het huidige onderwijs niet meer valt te rijmen met het leenstelsel. Afschaffen dus!

Hard werken is niet meer genoeg

Naast dat studenten meer lenen dan ooit, zijn ze ook meer aan het werk met een (bij)baan. Niet gek natuurlijk, als je je volledige opleiding zelf moet bekostigen. Maar met een huidig minimumloon van €4,85 p.u. voor 18-jarigen zul je jezelf in de rondte moeten werken. Een snel rekensommetje leert namelijk dat een gemiddelde 18-jarige, naast zijn voltijd studie, minstens 28 uur in de week moet werken om alleen al zijn kamer in Amsterdam te bekostigen. Een studielening wordt in zo’n geval geen investering meer in je toekomst, maar een noodzakelijkheid om het einde van de maand te halen en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

 

Ben je op zoek naar een bijbaan en wil je niet tegen het magere minimumloon aan de slag? Check dan onze actuele vacatures en solliciteer! Meepraten over het leenstelsel? Volg ons op Instagram en like ons op Facebook.