Zo vlieg jij met een betaalbare knal het nieuwe jaar in!

28 december 2022 Leestijd: 4 minuten

Het is bijna zo ver, de klapper van het jaar komt er weer aan, oud en nieuw! Nu zowel de kerstman als de sint jouw portemonnee hebben leeg getrokken is het waarschijnlijk tijd om even creatief te budgetteren. Hoe ga je in hemelsnaam niet in het rood het jaar in? Geen zorgen, wij hebben een aantal tips verzameld om jezelf en je vrienden van een voordelige kater en volle maag te voorzien. Lees snel verder!

3 kerst cocktails

Shake it baby!

Shaken doen we deze dag niet alleen met onze heupen, maar ook met een lekker drankje! Van een cocktail aan de bar ben je waarschijnlijk met kerst volgend jaar nog steeds niet financieel hersteld. Dus, tijd om de handen (het liefst met shaker erin) uit de mouwen te steken. Deze cocktails zorgen gegarandeerd voor een goede avond en een prachtige kater, maar voorkomen de krater in je budget! 

Kir Royal Champagne cocktail

 Om de avond goed te starten, kunnen de bubbels natuurlijk niet ontbreken en kun je beginnen met:

Kir Royal Champagne cocktail: deze cocktail ziet er goed uit en is binnen een handomdraai te maken. Wat heb je nodig?

 • Champagne
 • Frambozen
 • Vruchtensiroop uit je koelkast

Zo maak je ‘m: doe een scheutje vruchtensiroop in je champagneglas en vul dit aan met champagne. Doe hier twee frambozen bij voor de garnering en klaar is kees!

Moscow Mule

Niet zo’n champagne papi? Waag je dan aan de volgende klassieker: 

Moscow Mule: deze is zeker oud & niet nieuw, maar blijft wel een een klassiekertje. Wat heb je nodig?

 • Ijsblokjes
 • 45 ml wodka (deze kan zo goedkoop als je zelf wilt)
 • 200 ml gemberbier
 • ½ limoen

Zo maak je ‘m: pers de verse limoen uit en voeg per glas een halve eetlepel limoensap toe. Doe de ijsblokjes erbij. Giet vervolgens de wodka en het gemberbier over het ijs heen. Garneer eventueel nog met een schijfje limoen. Niet zo’n fan van de smaak van gember? Wissel dan het gemberbier in voor Ginger Ale. 

 

Daiquiri

Yes, de avond is gezellig en iedereen heeft het naar z’n zin. Is er alleen nog niemand op de dansvloer? Tijd om de eens letterlijk de boel op te schudden met de volgende cocktail.

Daiquiri: deze cocktail is lekker en gemakkelijk om te maken. Wat heb je nodig? 

 • 60 ml witte rum
 • 15 ml suikersiroop
 • 30 ml limoensap
 • ijsblokjes
 • cocktailshaker

Zo maak je ‘m: tijd om de cocktailshaker er bij te pakken. Schenk de rum, suikersiroop en limoensap in de shaker en vul aan met de ijsblokjes. Shake, shake, shaken maar! Giet vervolgens de cocktail door een zeef in het glas en garneer met een limoenpartje. 

Gin Tonic

Stijgen de suikers naar je hoofd? Dan is het tijd om Jean Tony binnen te laten, ofwel Gin Tonics! 

Gin Tonic: met dit drankje kun je zo feestelijk gaan als je maar wilt door zelf fruit, kruiden of specerijen toe te voegen. De basis blijft hetzelfde. Wat heb je nodig?

 • 6 ijsblokjes
 • 50 ml gin
 • 150 ml tonic 

Zo maak je ‘m: doe eerst de ijsblokjes in het glas. Roer tot het glas goed koel is en giet het vrijgekomen water weg. Giet de gin over het ijs en roer nog eens. Voeg je tonic naar smaak toe en roer nog eens. Om het extra spice te geven kun je er een sinaasappelschil met kruidnagel doorheen doen. Liever toch wat frisser het nieuwe jaar in? Voeg dan limoenschijfjes met komkommerschil toe. 

Trek in een snack?

Een drankje is natuurlijk niet compleet zonder een hapje. Waag je niet aan de oliebollenkraam als je je portemonnee wil laten rusten, grote kans dat je van een oude kermis thuiskomt! Koop in plaats daarvan wat borrelbrood met verschillende dips, dan zit er voor iedereen wat bij. Wil je toch wat meer uitpakken? Dan gaat een feestelijk gevuld eitje bij de meesten er wel in. Of pak je blik mini unoxen tevoorschijn en geef ze een mooie jas bladerdeeg, even in de oven en hoppa: pigs in blankets! Neem ook eens een kijkje bij de buitenlandse supermarkten. Hier zijn borrelhapjes zoals olijven, gevulde pepertjes of smeersels vaak goedkoper. Of wat dacht je van de markt? Ga de dag van te voren eens langs, vooral tijdens dat laatste uurtje is wanneer jij écht voordelig kunt scoren. Alvast aan de gezonde goede voornemens werken? Snij dan wat dan wat wortels, tomaatjes, komkommer of paprika in reepjes en zet deze op tafel met een lekkere dip. Feesten is dus echt wel gezond!

BYOB

Ben jij van plan om een feest te organiseren, maar heb je geen geld om alle drank in te slaan? Dan is BYOB een uitkomst. Deze overgewaaide trend uit Amerika staat voor Bring Your Own Booze, oftewel de mensen die je hebt uitgenodigd brengen hun eigen drank mee. Zo heeft iedereen ook nog eens een drankje naar eigen keuze en bespaart het jou heel wat centen en tilwerk. Win-win dus! Als organisator kun je als back-up nog wat andere drank halen. Zo weet je in ieder geval dat je niet zonder zit.  

 

Heb jij de feestdagen nog maar net overleefd en kun jij al helemaal na deze laatste knaller wat extra knaken gebruiken? Check dan snel onze vacatures!