Zo overleef je Londen met een studentenbudget

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

‘Londen’ en ‘goedkoop’ verschijnen niet vaak zij aan zij. Londen is namelijk één van de duurste steden ter wereld. Maar, met een slimme planning en een paar goede tips is het écht mogelijk om een weekendje weg of semester in ‘the Big Smoke’ wat vriendelijker te maken voor je studentenportemonnee.

Londen

Voor een prikkie in Londen

Met de trein sta je tegenwoordig binnen 4 uur in hartje Londen. Kosten? Rond de 100 euro voor een retourtje. Een goedkoop vliegticket scoor je – als je geluk hebt – vanaf Eindhoven voor een eurootje of 30 en met de nachtbus word je naar Londen gereden voor nog geen 20 euro. Neem voor de laatste optie wel oordopjes en een oogmaskertje mee, want slapen in die nachtbus is een uitdaging.

Waar logeren?

We kunnen er lang of kort over zijn: slapen in Londen is duur. Wanneer je de stad voor een weekendje bezoekt kun je een stapelbed op een slaapzaal van een hip hostel (zoals Safestay Elephant&Castle of Generator Hostel) bemachtigen voor circa 25 pond, maar een Airbnb’tje buiten de centrumring is misschien nog wel een betere optie. En leven als een local is wel zo leuk!

Wapper met je studentenkaart

Uitmelken die studentendeals! In Londen zijn er zat om van te profiteren. Van kleding, boeken, gadgets en stationary tot drankjes, maaltijden, events en zelfs een knipbeurt: in Londen zijn er aan studentendeals geen gebrek. Gewoon even vragen loont bijna altijd. Op sites zoals Save the Student kun je vooraf alvast research doen.

Zei er iemand 'gratis''?

In een dure stad als Londen verwacht je het niet, maar er is genoeg gratis te zien, te doen en te beleven. Zo zijn er meer dan 20 musea (zoals Tate Modern, British Museum en National Gallery) waar je ook zonder een enkele rooie cent wordt binnengelaten. Hetzelfde geldt voor verschillende hippe kunstgalerijen en exposities. Niet zo’n museumfan? Duik dan in de muziekcultuur en bezoek een van de vele gratis livemuziek-optredens, comedyshows of festivals.

 

Lekker buiten zijn? Slenter dan door het mooie Kensington Gardens of Hyde Park, of spot eekhoorntjes in Richmond Park of St. James’ Park. Ook een filmpje pakken kan zonder poen in Londen, bij The Scoop. ’s Zomers zijn er in het amfitheater ook films en andere voorstellingen te zien. Liever een showtje op West End meepakken? Wandel even langs de TKTS-stand in Leicester Square voor goedkope, last-minute tickets.

Een besparend avondje uit

Houd de happy hours van pubs in de gaten of ga stappen in een van de vele studentennachtclubs, zoals The Scala, Corsica Studios of Heaven. Vaak bestel je hier 2 drankjes voor de prijs van 1 en is de entree gratis of superbetaalbaar.

Uit eten zonder je spaarvarken te breken

Zoek naar restaurantketens, buffetten (probeer het!) en traditionele cafés. Picknick bij mooi weer in het park of een van de mooie binnenplaatsen. En ga zeker op zoek naar street food. Enorm populair in Londen, goedkoop en overheerlijk! Food market-toppers zijn Southbank Centre Food Market, Borough Market, KERB, Camden Market, Broadway Vegan Market en Maltby Street Market.

Je hebt geen taxi’s of metro nodig

Het is bijna nergens duurder om van A naar B te komen dan in de Engelse hoofdstad. Die ponden bewaar je natuurlijk liever voor een welverdiende pint na college of je citytrip op zich. In het centrum kom je namelijk ook met de benenwagen best ver. En wij Nederlanders zijn helemaal niet vies van een stukje lopen, toch? Of pak een London Cycle Hire-fietsje mee langs de weg. Als je de fiets binnen een half uur weer ergens anders in een London Cycle Hire-fietsenrek parkeert, is je ritje gratis. Mocht je toch voordelig het OV willen pakken, bestel dan vooraf een  Visitor Oyster Card of de London Travelcard. Scheelt zomaar 50% met een los kaartje.

Vermijd ‘local’ en ‘express’

Staat er local of express achter een winkel? Reken maar dat je meer betaalt dan normaal. Shop dus voor die picknick in het park of studentenmaaltijd á la Jamie Oliver bij de grote supermarkten.

Kortom, met een beetje research kun je een hele leuke tijd hebben in Londen, ook met een kleine portemonnee.