‘Mijn turnpakje zal nooit m’n huispak vervangen.'

14 juni 2018 Leestijd: 4 minuten

Is het sport of is het kunst? Dat was maar net de vraag tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) dat afgelopen weekend bij Split in Wageningen plaatsvond. Het GNSK staat bekend als de Olympische Spelen voor studenten, maar dan in het klein. Helemaal top dus dat het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) Turnen dit jaar ook onderdeel van het programma was. 

Nsk Turnen

Dat vonden Ronne Pater en Mark Kroes, de trotse voorzitter en wedstrijdcommissaris van de Nijmeegse studententurnvereniging KUNST ook. Hun vereniging mocht dit weekend op het hoogste podium klimmen. Zowel bij de dames als de heren werd de club eerste. Nijmegen is dus de beste studententurnstad van Nederland!

SUSA sprak met de fanatieke turners over mascottes stelen, turnpakjes, studie en trainen voor een kampioenschap.

 

Zeg, het valt ons op dat jullie allebei een studie doen die een raakvlak heeft met sport. Heeft turnen invloed gehad op jullie studiekeuze?

Mark: Het turnen zelf vind ik geweldig om te doen, maar ook alles daar omheen. Sportkunde was dan ook een logische keuze. M’n turnpakje zal nooit m’n huispak kunnen evenaren, maar als ik in de turnhal sta ben in helemaal in mijn element. Ronne: Zeker! Als ik voor elke keer dat ik tijdens het NSK Turnen iemand heb geholpen met zijn klachten een biertje had gekregen, dan was ik heel dronken geweest! Turnen is bij uitstek de sport waarbij je jezelf uitdaagt op fysiek vlak en continu nieuwe elementen wil leren. Het aanleren van nieuwe beweegpatronen komt in mijn werk als fysiotherapeut ook veel voor.

Zijn jullie trots dat turnen dit jaar een keuzesport was op het GNSK en deel uitmaakte van de SUSA-cup?

Ronne: Fantastisch om deel te mogen zijn van zo'n groot evenement. Ik zou het zeker heel leuk vinden als turnen vaker als keuzesport wordt gekozen.
Mark: Echt een eer! Als je kijkt naar de moderne Olympische Spelen is turnen er ook altijd bij geweest als sport. Wij voelden ons meteen thuis. Turnen zou tot de vaste sporten moeten behoren!
Ronne: Ja, het teamgevoel zoals we afgelopen weekend hadden was echt heel leuk en maakt het NSK bijzonder. We komen graag volgend jaar weer terug!

In welke discipline blinken jullie eigenlijk uit?

Ronne: ‘Vloer’ is denk ik voor de dames ons beste onderdeel. In onze turnhal hebben we ook een grote vierkante vloer en die heeft niet iedereen, dus dat is extra fijn om te trainen. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de oefening op muziek.
Mark: De mannen gaan lekker aan de rekstok. Het blijft toch spectaculair om te vliegen en meerdere malen over de kop te gaan. Dit is dan ook terug te zien in onze score!

De scores liegen er inderdaad niet om. Hoe ver van tevoren beginnen jullie serieus te trainen?

Ronne: Het hele jaar trainen we voor nieuwe elementen en oefeningen. Vanaf ongeveer een maand van tevoren gaan we echt als team trainen en hebben we speciale NSK-trainingen.
Mark: In 2018 hebben we al aan verschillende wedstrijden deelgenomen. Het afgelopen meerkamp was al een goede oefenwedstrijd. De voorbereiding was niet optimaal omdat verschillende sporters geblesseerd zijn, maar tijdens teamwedstrijden kun je ze inzetten op toestellen waar ze geen of zo min mogelijk hinder ondervinden van hun blessure. We wilden Groningen verslaan, en dat is gelukt! Bij Groningen zitten namelijk hele goede turners waarvan sommigen ook echt beter turnen dan wij. Wij hebben meer diversiteit in ons team, wat ervoor zorgde dat wij de beste van het toernooi waren.

En waar we wel erg nieuwsgierig naar zijn … We hoorden iets over het stelen van mascottes. Hoe zit dat precies?

Mark: Het is traditie dat elke vereniging de vlag zo hoog mogelijk ophangt zodat deze niet gebrast kan worden. Daarnaast heeft elke stad wel een mascotte. Bij ons zijn dat de nijlpaarden.
Ronne: Neil en Nala. Neil draagt een KUNST-shirt en een turnbroekje en Nala is een klein nijlpaardje.
Mark: Helaas is Nala deze wedstrijd bij ons ontnomen door Wageningen. Maar zelf letten ze ook niet heel goed op, dus zijn ze hun eigen mascotte ook kwijt. Een afgelopen opdracht was bijvoorbeeld: voer een hakka uit. Ook waren wij uitgenodigd bij de cantus van Groningen.
Ronne: We hebben een keer een cheerleader act gedaan en een andere vereniging moest een keer een videoclip nadoen van een liedje om de mascotte terug te krijgen.
Mark: Wij hebben alweer wat leuks bedacht voor Split, dus zet jullie schrap!