Waarom je een stage of minor in het buitenland moet doen!

14 september 2017 Leestijd: 3 minuten

Nog niet iedereen durft ons vertrouwde kikkerlandje te verlaten, maar studeren of stagelopen in het buitenland wordt steeds populairder onder Nederlandse studenten. In september starten de voorlichtingsbijeenkomsten en inschrijvingen weer. Waarom zou je je hiervoor inschrijven?

Twee studenten in de natuur met uitzicht op berg

Marloes, oud-UvA-studente, vertrok in 2011 naar Londen: “Iedereen zei altijd ‘geniet ervan, het zijn de mooiste jaren van je leven’. Ik vond dat destijds nogal overdreven, maar nu ik terugkijk op mijn studietijd in Londen moet ik bekennen dat het inderdaad heel hoog staat op mijn lijstje van fantastische belevenissen.” Ook Kim studeerde in het buitenland. Finland om precies te zijn. Ze zegt over haar buitenlandstudie in 2012 het volgende: “Ik raad iedereen aan deze mogelijkheid aan te grijpen. Dat je een andere cultuur leert kennen, was voor mij al reden genoeg. Daarnaast levert het je ook een internationaal netwerk op en vrienden voor het leven. Dat maakt een buitenlandervaring tot iets unieks.”

Marloes en Kim zijn niet de enige met dit gevoel, want volgens een analyse van EP-Nuffic die eerder dit jaar werd gepubliceerd, blijkt dat 24% van de Nederlandse afgestudeerde studenten een buitenlandse studie-ervaring op zak heeft. En dat worden er alleen maar meer! Als de Nederlandse student zijn of haar koffers pakt, is dat meestal voor een studie of stage in Spanje, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. We zetten de voordelen voor een buitenlandstage of -minor even voor je op een rijtje:

2. Ontwikkel je op studievlak

In het buitenland kun je vakken volgen die we in Nederland niet hebben. Of wie weet kun je wel een plekje bemachtigen aan een topuniversiteit?

3. Doe het, nu het kan

Je hebt nu alleen nog de huur van je studentenkamer en de telefoonrekening waar je aan vast zit. Straks met een hypotheek, vaste baan en kind kun je niet meer zo makkelijk weg. Nu is hét moment!

4. Een buitenlandstudie is onvergetelijk

Cliché, maar waar. Of je nou voor, tijdens of na een studie naar het buitenland vertrekt: dit vergeet je nooit meer. Het is reuze spannend maar o, zo geweldig. Je maakt vrienden van over de hele wereld en leert het lokale leven van jouw nieuwe studieland kennen. Een studie in het buitenland is ideaal om het land verder te ontdekken en als eventueel startpunt van een mooie vakantie of reis.

5. Je kunt internationale ervaring op je cv zetten

En hier zijn werkgevers dol op! Dankzij je internationale (werk)ervaring heb je sowieso een streepje voor op andere sollicitanten. Met een buitenlandstudie of stage vergroot je dus ook je kansen op de (internationale) arbeidsmarkt. Laura: “Het laat zien dat je jezelf kan redden en dat je zelfstandig bent."

Kortom; als je kennis wilt maken met een nieuwe cultuur, je horizon wilt verbreden en een onvergetelijke tijd wilt beleven, dan is een buitenlandstudie zeker iets voor jou. Ook staat een studie in het buitenland goed op je cv.

Klinkt dit voor jou allemaal als muziek in je oren? In de volgende blog zullen we je alles vertellen wat je moet weten ter voorbereiding van je reis naar het buitenland. Alvast starten met het sparen voor je reis? Solliciteer dan naar één van onze tijdelijke fulltime functies.