Doen zonder veel poen in Brussel

24 januari 2019 Leestijd: 3 minuten

Is Brussel alleen weggelegd voor rijke stinkerds en politici? Een stad vol poepiechique restaurants en dure musea? Echt niet! Het is een hartstikke leuke stad voor een snelle getaway of een bijzonder buitenlandsemester dichtbij huis. Zo overleef je Brussel zonder dikke portemonnee.

Doen Zonder Veel Poen In Brussel

Lowbudget lokale lekkernijen

Een Belgische wafel en een bezoekje aan een frietkot kunnen natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan de Belgische hoofdstad. Mooi voordeel, een frieteke of wafelke kost geen drol. Voor een paar euro zit je te smullen. Frit Flagey en Maison Antoine zijn groot favoriet bij velen vanwege de overheerlijke, dikke Vlaamse frieten. Maak ook zeker een pitstop bij Chez Jef & Fils voor een bakje slakken voor €5,-. Ho, wacht. Slakken? Yup, een echte Belgische delicatesse.

Gratis en voor nop sightseeën

Manneken Pis kun je in no time gratis van je lijstje schrappen, want – eerlijk is eerlijk – echt veel valt er niet te zien. Op de Grote Markt daarentegen is altijd wat te beleven. In de zomer is het plein gevuld met bloemen en zomerse gezelligheid, en in de winter vind je er kerstmarken en duizenden sfeervolle lichtjes. En, vergeet niet om je heen te kijken, want het plein en de omliggende gebouwen zijn me een partijtje mooi! Het staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Over gratis dingen in Brussel gesproken. Dat zijn er te veel om op te noemen. Gelukkig verzamelt de Facebookpagina ‘Gratis in Brussel’ alle tips voor je. Zeker even checken dus voordat je op de trein stapt richting de zuiderburen.

Kosteloos cultureel

Hoewel sommige aanraders zoals het stripmuseum en het muziekinstrumentenmuseum niet gratis zijn, is het museum voor militaire geschiedenis dat wel. Brussel is natuurlijk ook de thuishaven van het Europees Parlement, waar je gratis naartoe kunt. Volg de 30 minuten durende rondleiding (ook gratis) op maandag t/m donderdag om 10:00 uur of 15:00 uur of op vrijdag om 10:00 uur.

Trouwens, woensdagmiddag geen college? Voor het muziekinstrumentenmuseum kost je kaartje op de eerste woensdagmiddag van de maand helemaal niks. Zo zijn er ook tal van musea die gratis zijn op de eerste zondag van de maand, zoals Museum van de Stad Brussel en Museum voor Kostuum en Kant. Leuk en leerzaam uitje voor als paps en mams op bezoek komen.

Bruxelles des Bains

Elk jaar wordt er in de zomer een verse lading zand in de gracht aan de Quai des Peniches gedumpt voor een stadsstrand. Kom maar op met die strandlakens, dat wordt chillen in bikini (of zwembroek) op Bruxelles des Bains. In juli en augustus worden er ook sportwedstrijden, yogalessen en concerten georganiseerd. Vaak voor een habbekrats of gratuit.

De markt op

Je kunt wel merken dat Brussel een hele belangrijke commerciële stad was vroeger, want handelen kunnen ze hier als de beste. Dat zie je goed op alle markten in en rondom de stad. Die zijn niet alleen voor toeristen, locals slaan er ook hun slag. Van antiek op de Marché aux Puces (elke dag) tot boodschappen op Marché du Midi (zondag). Wacht tot het einde van de dag en scoor de beste deals voor een paar euro wanneer marktkoopmannen van hun producten af willen. Hoe zijn jouw onderhandelskills?

Biertjes in Brussel

When in Brussel … moeten er biertjes geproefd worden. Een pintje Jupiler voor een euro bij Bonnefooi en Trapist voor een euro of 2 bij Celtica. Goedkoper wordt het niet. Maar natuurlijk mag je best een beetje spenden om nieuwe favorieten te ontdekken. Je hebt immers meer geld over als je al onze andere tips volgt.